Ha letermett a málna

málna

Az elöregedett, letermett vesszőket közvetlenül a talaj felett vágjuk vissza. A vesszők elégetésével védekezhetünk a málnafoltosság ellen. A friss vesszőkből méterenként csak a legerősebb 10-12 legerősebb maradjon meg. Ezeket egyenként kössük a kordonhoz. A fölösleges, előtörő hajtásokat egyszerűen szaggassuk ki. Sose vágjuk – mert a talajban megbúvó rügyek újra kihajtanának.

Ami némileg megbonyolítja a nyáron termő málna metszését, az az, hogy míg a kétéves vesszők termőre fordulnak, ezzel egy időben friss, új hajtások is növekedésnek indulnak. A nyáron termő málna helyes metszésének titka tehát az, hogy tudnunk kell különbséget tenni a kettő között, és mindkét vesszőtípust megfelelően kell tudnunk megmetszeni.

Málnaszüret idején a legegyszerűbb megkülönböztetni a kétéves vesszőket a többitől. A nyáron termő málna esetén minden olyan vessző, amelyen gyümölcs érik, kétéves vessző; ezeket a málna leszüretelése után célszerű a talaj szintjéhez közel, tőből kimetszenünk.

Ha azonban a célunk a minél jobb termés, az egyéves vesszőket is célszerű szükség szerint megritkítanunk. Erre a bokor nyugalmi időszaka végén, tél végén vagy kora tavasszal kerítsünk sort.

Amikor a nyáron termő málna egyéves vesszőit metsszük, mindenekelőtt a legsatnyább, leggyengébb vesszőket távolítsuk el. Ideális esetben a megmaradt erős, egészséges vesszők 10-15 cm távolságra helyezkednek el egymástól.

A következő lépés a megmaradt vesszők megkurtítása. Tartsuk szem előtt, hogy a vesszők végén található a legtöbb termőrügy, így csak a hajtások csúcsáből vágjunk le egy keveset. A metszés végeztével a vesszők hossza 150-180 cm legyen.

Gazdagabb termésre számíthatunk, ha tavasszal az új hajtások első hullámát is kimetsszük. Akkor távolítsuk el ezeket, amikor a magasságuk eléri a kb. 15 cm-t.

Zöldmetszés

A fiatal facsemetékről, orsó-és füzérfákról gondosan távolítsuk el az alkalmatlan helyen, vagy túl sűrűn fejlődő hajtásokat, s az ágak felső harmadán, vagy egyéb, rossz helyen előtörő vízhajtásokat. A túl magas, vagy túl sűrű cseresznyefákat is ritkítsuk ki, miután leszüreteltünk. Ilyenkor nagyobb a sebgyógyulás esélye, mint a téli metszés után.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: