Júliusi kertésznaptár

Júliusi kertésznaptár

Aki szabadságra utazik, ne vigye magával a kertje gondjait. Gondos előkészítést igényel, hogy ne száradjon ki a több öntözést igénylő ágyás. A kéregmulcs, a talajtakaró fólia ilyenkor hasznosul igazán. És ne maradjon felügyelet nélkül a haszonkert és a díszkert akkor sem, ha jól működő öntözőrendszerünk van: meg kell bízni valakit, aki naponta ránéz, rendben van-e minden.


A zöldségesben a termés szedésével éppúgy meg kell bízni valakit, mint a gyümölcs szedésével – ha éppen most kezd beérni.

A pázsitot közvetlenül utazás előtt 3-4 cm-re nyírjuk le és bőségesen öntözzük meg. Másnap szórjunk ki egy kevés pázsittrágyát (ami gyomirtót is tartalmaz).

A szívó kártevők ellen tanácsos az utazás előtt még egyszer permetezni. A zöldséglegyek ellen legeredményesebb zöldséghálót alkalmazni.

A virágbokrokat zápor, zivatar ellen karókkal, megfelelő védőrácsokkal meg kell támasztani, nehogy kidöntse őket a szél, az eső.

A rózsák elnyílt, vagy már nagyon kinyílt virágait vágjuk le. A többi elnyíló virágot is vágjuk le, mert különben megindul a magképződés.

A kínai kel zsenge salátát biztosít. Íze nem hasonlít sem a kelhez, sem a káposztához. Könnyen emészthető, sem főzve, sem nyersen nem puffaszt. Rövid nappalokon fejleszt karcsú fejet. Vannak már 60 napos tenyészidejű fajták. Érdemes néhány sort vetni belőle július közepéig.

A spenót júliusi másodvetésére kizárólag a nyári fajták alkalmasak. Ezek közül válasszuk a lisztharmattal szemben toleráns, télálló parajokat.

A leveleskel minden kertben és minden talajon jól fejlődik, még árnyékban a fák alatt is. Az áttelelő kelkáposzta igényesebb, védeni kell a levéltetvek ellen és el kell látni alaptápanyagokkal.

A vöröshagyma természetes módon beérik, hozzá nem értők tanácsát, hogy a szárát meg kell taposni – ne fogadja meg, aki jól áttelelő hagymát akar termeszteni.

Figyeljünk a talajban megbúvó kártevőkre, ha lehet, mechanikai módszert válasszunk elpusztításukra. Ilyen a lótücsök (lótetűnek, vakondtücsöknek is hívják), vagy a mocskospajor. Gazdaboltokban környezetkímélő szerek is kaphatók a kiirtásukra.

Agriculture icons created by Freepik – Flaticon

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: