A Thai Dragon termesztése

Thai-Dragon-Peppers

Minden paprika, így a Thai Dragon is Közép- és Dél-Amerikából származik. Az európai gyarmatosítás után a paprika és más őshonos amerikai növények szerte a világon elterjedtek, ahol a helyiek a saját konyhájukhoz igazítva nemesítették őket. A chilipaprikaként ismert csípős paprikát a spanyol és portugál gyarmatosítók és kereskedők vitték Délkelet-Ázsiába az Újvilágból a 16. és 17. században.

Mi az a Thai Dragon sárkánypaprika?

A Thai Dragon (Capsicum annuum) egy, a XIX. századból származó örökzöld chilipaprika. Csípősebb, mint a jalapeno, amely a Scoville-skálán csak 2500-5000 egységnyi értéket ér el. A Thai Dragon 50 000 és 100 000 Scoville-egység közötti értéket mutat. Ezzel valahol a Habanero paprikák – amelyek elérhetik akár a 325 000 Scoville-egységet is –, és a jalapano hözött helyezkedik el.

A Scoville-skála a paprika csípősségét az egyes paprikafajtákban lévő kapszaicin mennyiségének mérésével méri. A kapszaicin az, ami a csípősséget okozza. A növények kompakt, 40-45 cm magasak és 35-40 centi helyre van szükségük, tökéletesek konténerbe, cserépbe telepítéshez. A gyümölcsök inkább felfelé nőnek, mint lefelé lógnak. Zöldnek indul, majd élénkvörösre érik. Egyetlen növény akár 200 darab 8-10 centis paprikát is teremhet. A gyümölcs frissen vagy szárítva is felhasználható.

thai dragon
A gyümölcsök nem lógnak, hanem felfelé állnak.

Hogyan kell termeszteni a Thai Dragon paprikát?

A thai sárkánypaprikának gazdag, jó vízelvezetésű talajra van szüksége. Ültetés előtt nem árt némi komposztot a bedolgozni a talajba. Törekedjünk arra, hogy 6,2 és 7,0 közötti pH-értékű legyen a táptalaj. Egy talajvizsgálat segíthet a talaj megfelelő módosításában, hogy az elérje az ideális tápanyagszintet és pH-értéket. Ültessük a paprikapalántákat egymástól 1 m távolságra,  sorokba. Az a legjobb, ha karót is teszünk a növények mellé, hogy megtámasszuk őket növekedésük során. A gyümölcsök súlya meghajlíthatja, vagy akár el is törheti a szárakat.

A karót már a paprika elültetésekor szúrjuk a palánta mellé. Ha a szezon későbbi szakaszáig várnánk a karó behelyezésével, akkor már a gyökerek sérülését kockáztatjuk.

A vegetációs időszak alatt folyamatosan öntözni kell a növényeket. Egy vastag mulcsréteg segíthet nedvesen tartani a talajt, és megakadályozza, hogy a gyommagvak kicsírázzanak, és a paprikával versenyezzenek a napfényért, vízért és tápanyagokért.

Ezek a paprikák trópusi növények. Még az enyhe hideg is nagyon rosszul hat rájuk. A 10-12 ⁰C alatti hőmérséklet annyira lelassítja a növény növekedését, hogy a levelek megsárgulhatnak. Ha hidegebb időt jósolnak, védjük a növényeket takaróval.

Hosszú, 70-80 napos tenyészidőszakuk van, ezért előfordulhat, hogy a vetést még a beltérben kell megkezdeni.

Hogyan termesszünk Thai Dragon paprikát magról?

thai dragonBeltérben 8-10 héttel az utolsó fagyok előtt körülbelül 1 cm mélyre ültessük el a magokat. A talaj felmelegítésében segíthet egy melegítő szőnyeg vagy alátét. A talaj hőmérsékletének 25 ⁰C és 30 ⁰C között kell lennie a csírázáshoz, amelynek 2-6 héten belül meg kell történnie. A hideg talaj késlelteti a csírázást. A talajt tartsuk nedvesen, de ne legyen átnedvesedett. A palántákat akkor ültethetjük át a kertbe, ha a talaj külső hőmérséklete 15 ⁰C fölé emelkedik. A mi vidékünkön a trópusi palántákat május végén/június elején érdemes átültetni a szabadba. A hűvös májusi éjszakák miatt ennyi időbe telik, amíg a talaj rendesen felmelegszik.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: