A kánikula fölperzselte – mi újrakezdjük!

Nem kell hozzá nagy tudomány, hogy megállapítsuk, ha a pázsitunk kékesen fénylik, sárga, vagy teljesen kifakult, s olyan, mint a törek, bizony kiszáradt. Egy ilyen perzselő kánikula után nem is csoda.

Sok zöldségeskertben is nagy a kár. Pedig mennyit öntöztünk, mégsem segített! Panaszkodnak a kárvallottak. Közben azért annyi figyelmet sem fordítottak a sajtó, a szaklapok, könyvek állandóan ismételt tanácsaira, hogy ne reggel kilenckor, vagy délután ötkor kezdjenek öntözni. Mindannyian tudjuk, hogy egész július folyamán, augusztus első két hetében reggel kilenckor már 28-30 °C fok, délután pedig 35 °C fok felett volt a hőmérséklet a talaj közelében. Az öntözés, ilyen időpontokban, többet ártott, mint használt. Csak az éjszakai és a hajnali csepegtető, árasztásos, vagy permetező öntözés tudta folyamatosan biztosítani a növények vízellátását. Öntözzünk hajnalban, amikor az alacsonyabb hőmérséklet csökkenti a párolgás mértékét, és nem kell a számolni a hő hatására fellépő perzselődéssel.

A sorközöket a kertben takarja fű, míg a sorokat forgács.  A hajnali öntözés a csigák ellen is véd, mert éjszaka száraz marad a talaj, és ez mérsékli a csigatámadást, míg nappal száraz, meleg időben a csigák visszahúzódnak és a gombás fertőzéseknek sem kedvez.

Zeller

Az utóbbi napok záporai, zivatarai ellenére folytassuk a zöldséges öntözését. Főleg a zeller kapjon elegendő vizet, hogy szép, tömött gumókat fejlesszen.

A kánikula alatt a nyári vetések, kiültetett palánták talaja se száradjon ki. Ha egyszer elszáradnak a hajszálgyökerek finom csövecskéi, hiába zúdítjuk a veteményekre később a vizet. Már nem élednek meg.

Az egynyári virághibridek magképzését meg kell akadályozni. Ha visszavágjuk az elszáradt szárakat, tovább fognak virítani.

kánikula
Oroszlánszáj

Az oroszlánszáj, tatárvirág, lobélia, jégvirág újra hajt, és még egyszer virágzik majd.

Brokkoli palántát még most is ültethetünk. A meleg ősz jobb fejlődési feltételeket nyújt neki, mint a nyári.

Még a fekete retekből is vethetünk: ha hosszú lesz az ősz, a fagyokig megnőhet. Ne felejtsük el, a többi retekfélével ellentétben – ez jól tárolható. Tehát egész télen fogyasztható.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: