Alvószemzés

Fiatal, egészséges fákon van létjogosultsága ennek az alvószemzés szaporítási módnak. Az őszi- és kajszibarack egyéves, ujjnyi vastagságú hajtásait – a vízhajtásokat is – lehet szemezni július végén, augusztus elején. A cseresznye és a meggy alvószemzését augusztus második felében végezhetjük a legeredményesebben. A szilvát július végén, augusztus elején, a körtét és a birset augusztus közepén, az almát augusztus végén lehet szemezni. Előtte azonban rendszeresen öntözzük, ha kell, permetezzük az alanyokat.

    1. Szemzőkéssel a szemet, alulról felfelé, 3,5 cm hosszú kéreg- és kis farésszel kivágjuk pontos méretre.
    2. Az alany kérgén felül, kissé ferdén, egy T-metszést készítünk. A kéreglapokat kéreglazítóval óvatosan fellazítjuk.
    3. A szempajzsot felülről belecsúsztatjuk, a felül kiálló részt levágjuk.
    4. Rafiával bekötözzük, s végül a sebet oltóviasszal vagy sebbalzsammal (Bayleton) bekenjük. A szemzést károsító nyüvek ellen be is porozhatjuk.
Nem jó a termőrügy, csak a hajtórügy, mivel ennek tavasszal minél gyorsabban hajtania kell, nem pedig virágoznia.
szemzés
Azt a fát, amire a szemzés történik alaposan be kell locsolni (pl. 2 héten keresztül minden második nap).

 

Kb. 1 centit meghagyunk a levél szárából – ennek később még szerepe lesz. Az így kapott vesszőt akár 2 hétig is tárolhatjuk vizes újságpapírba csomagolva, zacskóban a hűtőszekrényben.
A fa ágára vagy a törzsére merőlegesen, egy határozott mozdulattal vágjunk be a kérget. Nem jó többször vagdosni, mert ezzel csak a fát roncsolnánk, szilánkosítanánk és ezzel rontanánk a megeredés esélyét. Fontos, hogy minden beavatkozás egy mozdulattal történjen.
 A következő vágással – amit az előző vágásra merőlegesen, kb. 1,5 cm szélességben – az ágon egy T-alakot kapunk, amit a pengével finoman nyissunk szét.
A szemző ágat fejjel lefelé fordítva a szem (levélhónalj) alatt kb. 1 centivel bemetszést végzünk úgy, hogy ne csak a szemet, hanem vele együtt kis fás részt is vágjunk, amit folyamatosan a szem fölött kb. 1 centiméterig folytassunk. Utána megfordítjuk az ágat és a kívánt helyen, az ágra merőleges metszéssel kivágjuk a szemet. Soha ne érintsük meg a metszlapot és az alanyon lévő T-vágás belsejét sem. A kis levélnyélnél fogjuk meg a szemet, majd a T-alakba, föntről lefelé finoman becsúsztatjuk, teljesen a T alakú bevágás tetejéig. Ha nehezen megy, akkor a másik kezünkben lévő szikével segíthetünk betolni. Az utolsó fél centiben már a szem tágítja magának a helyet, ezzel is segítve, hogy a kötözésnél a szem ne tudjon csúszkálni, elmozdulni.
Az a jó, ha a maradék levélszár magától leesik vagy ha kicsit megmozgatjuk, könnyen leválik a szemről. Időnként nézzük meg a szemzésünket, ha esetleg nagyon megduzzadna, akkor finoman vágjuk meg a szem fölött és alatt a spárgát, vigyázva, nehogy a szemzésünket megvágjuk. A kötözőanyagot csak tavasszal szabad eltávolítani, mikor már a fa és az új szemzésünk is kihajtott, vagyis az első levelek megjelenése után.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: