Üvegházban termeszthető szőlőfajták

szőlőfajták

Ma, amikor az uniós szabályozások miatt válságba került tájaink világhírű szőlőtermesztése, a nemes szőlőfajták megőrzése a termesztők fő gondja. Közben, másutt, ahol az éghajlati viszonyok miatt nemigen terem meg a szőlő, új megoldásokon törik a fejüket a kutatók. Például a csehországi Dél-Morvaország Integrált Szőlőtermesztés Szövetsége támogatásával, az üvegházi termesztéssel folynak sikeres kísérletek. A cseh „Zahrádkář” számolt be erről, összeállításunk az ő tudósításuk alapján készült.

szőlőfajták
Moldova csemegeszőlő

Elsősorban a későn érő csemegeszőlő fajták termesztése sikeres. A Vitra és a Pola,  kimondottan üvegházi termesztésre nemesített, nagy bogyójú, kitűnő zamatú, rendkívül mutatós, levelével díszítő, fajta. A Moldova fajtát úgy ismerik, mint az egyik, betegségekkel szemben legellenállóbb csemegeszőlőt, húsos, zamatos ízű, sötétkék, hatalmas, dekoratív bogyójúak a fürtjei. A Sultanina a legkésőbben érő csemegeszőlő. Rózsaszínű, majdnem piros bogyóit vegyszeres permetezés nélkül is egészségesek maradnak. Évről-évre jobb minőségű lesz a termése.

A megfelelő hő- és légszabályozás elengedhetetlen a szőlő üvegházi termesztésénél. Fontos még, hogy a talaj tápanyagellátása optimális legyen. És hogy a kívánt tőkeformák kialakítása mellett metszéssel lazává, szellőssé váljék a lugas, vagy kordon.

szőlőfajták
Sultanina

Az általános érvényű szakmai tájékoztatás (melyik fajta mennyit teremhet, mivel kell trágyázni, hogyan kell metszeni, hány C fok hőmérsékletre van szüksége, melyiket mikor lehet szüretelni, stb.) közzététele után, bizonyára eladásra kínálják majd az első oltványokat, vesszőket is, ha úgy tapasztalják, eredményesek voltak a kísérletek.

Az új lehetőséget elsősorban azok fogadják lelkesen, akik nem a szőlőtermesztő körzetekben élnek, hanem rövidebb nyarú, hidegebb tájakon. Vannak szenvedélyesen kertészkedő, kísérletező kedvű emberek ott is, akik alig várják, hogy valami újjal próbálkozhassanak. Hát, tessék hozzákezdeni!

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: