Örömben üröm

pixabay hiánycikk

Már éppen elkezdtünk örvendezni, hogy tényleg igaz, amit nekünk, nyugdíjasoknak ígértek. Sok, rendszeresen használt gyógyszerünk, ami korábban igencsak megnehezítette kicsike nyugdíjaink beosztását, sőt, néha – nem kevés idős, krónikus betegségekkel élő embernek – gyerekei, barátai segítsége nélkül – nem is sikerült kiváltania a számára előírt gyógyszereket. A választás az volt: tejet, kenyeret, joghurtot vegyen-e, vagy a biztonságos létezéséhez szükséges orvosságokat. Aztán közzétették, sok, eddig akár húsz-ötven eurónyi, havi kiadásunktól megszabadítanak: a legfontosabb gyógyszereinket ezentúl az egészségbiztosítóinkon keresztül az állam állja. Nem akartunk hinni a  szemünknek, amikor olvastuk, a rádió hírei közt hallgattuk… De alig telt el egy-két hónap, kiderült, hiába némelyik recept az ingyen tablettákra – nincs a patikában az a gyógyszer. Rövid ideig örülhettünk – üröm került az örömbe!

Úgy látszik a világjárvány és a nyersanyaghiány a gyógyszeriparra is hatással volt. Már több, eddig gond nélkül elérhető gyógyszer is gyakran hiánycikk a gyógyszertárakban. A gyógyszerészeknek kell alternatívákat kínálniuk a vásárlóknak.

Hiány, az van

hiánycikk
Több, eddig gond nélkül elérhető gyógyszer is gyakran hiánycikk / pixabay.com

Az ilyen kiesések napokig, hetekig, de akár hónapokig is eltarthatnak.  Az, hogy egy gyógyszer eltűnik a piacról egy időre, az eddig is előfordult, de most ha feltöltik a készletet, azonnal egy másik gyógyszer esik ki a forgalmazásból. Ráadásul nem csak egyféle, de különböző hatású gyógyszerek hosszú időn keresztül nincsenek raktáron. Gyakran nincsenek raktáron az antibiotikumok, de az olyan gyakori gyógyszerek is, mint például az orrsprayek, a köhögés elleni szirupok és a fájdalomcsillapítók.

Továbbra is hiány van a gyermekeknek szánt lázcsillapítókból, például a Nurofenből, valamint egyes köhögéscsillapítókból és az emésztési zavarokra szánt szerekből (Muconasal, Nasivin, Hylak).

Több oka is van a hiánynak. Az egyik az alapanyaghiány, ami a gyógyszeripari ágazatot érintette. A külföldi gyártók főleg a nyersanyagok és a csomagolás hiányára panaszkodnak. Persze a helyzetet nem javítja az sem, hogy a betegek vásárlási szokásai is megváltoztak a világjárvány visszahúzódása óta, mivel a légzőszervi megbetegedések egyre gyakoribbá váltak.

„A harmadik probléma, amelyről a beszállítóktól információink vannak, hogy gond van az emberi kapacitások tervezésével, mivel a gyógyszereket főként külföldön gyártják, különböző pandémiás intézkedések vannak, és ebben az esetben nem előrelátható az igények alakulása” – mondta Luboš Baran, a Pilulka.sk igazgatója.

Ha a gyógyszertárak előre tudnak a bekövetkező szállítási nehézségekről, megpróbálnak legalább egy bizonyos ideig készleteket tartalékolni. Az Egészségügyi Minisztérium szerint, ha egy gyógyszer 60 egymást követő napon keresztül nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben, a minisztériumnak joga van levenni a gyógyszert a kategorizálási listáról. Sajnos – tudatja a hivatalos jelentés –  a minisztériumnak nincsenek lehetőségei a váratlan események, például egyes gyártási hibák okozta gyógyszerhiány kezelésére.   tvnoviny.sk

P.s. Azért reménykedjünk, hogy ha vége lesz a nagy nyári kánikulának, megtalálják a “gyógyírt”, nehogy már önmagának lábat akasszon az egészségügyi minisztérium!

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: