A vöröshagyma betakarítástól a tárolásig

vöröshagyma

Óriási zivatarok, hatalmas felhőszakadások, fülledt meleg – mindez eléggé megviselte a mérsékelt éghajlati viszonyokhoz szokott veteményeseket, a vöröshagyma is szenvedett a nyáron.

A vöröshagyma sokszor a rátapadt sárral együtt került a ládákba, kosarakba. Félteni kellett az újabb esőktől, a rothadástól. Mielőtt téli tároló helyére kerülne, mindenképpen meg kell tisztítani a szennyeződésektől, száraz, sérült héjdaraboktól. És alaposan át kell válogatni, nehogy a szedés során megvágott példányok maradjanak közte.

Ha a hagymának nem volt módja a teljes érésig eljutni, úgy szedték fel, s a napfényben, szélben megfelelően ki sem száradhatott, előfordul, hogy puhulni, majd rothadni kezd. Csak a fényes, szilárdan tapadó héjú, kemény hagyma tárolható.

Mikor érett a vöröshagyma?

Az érésnek jól felismerhető jelei vannak, amelyeket a sikeres tárolás érdekében türelmesen meg kell várni. Ezek a következők:
• a hagyma a fajtára jellemző alakot, nagyságot és színezetet eléri,
• megindul a termést védő buroklevelek (páncéllevelek) kialakulása,
• a levelek – miáltal a gyökérzet víz- és tápanyagfelvétele megszűnik – elszáradnak,
• a nyakrész elvékonyodik és megpuhul,
• az egyéves hagyma szára legalább 70-80%-ban megdől, a dughagymáról termesztett, úgynevezett kétéves hagymánál a szár teljes elszáradását megvárjuk.

Minél alacsonyabb a víz, és minél magasabb a szárazanyag-tartalom, annál jobban tárolható a hagyma!

Miután a sár leszáradt a hagymáról, a még maradék földet letakarítjuk, gondosan átválogatjuk, és csak az ép és egészséges termést visszük a tárolóba, ami általában a padlás, vagy hasonlóan száraz, szellős helyiség. Tárolásra alkalmatlanok a sérült, a beteg termések, de az úgynevezett kopasz hagymák is, amelyeken nincs vagy hiányos a buroklevélzetük, ezek csak azonnali felhasználásra alkalmasak.

vöröshagyma
A felszedett hagymát rendre rakva, néhány napig száradás céljából a napon tároljuk!

Az áttelelő hagyma

Az áttelelő hagyma termesztése gyakran kudarcot vall. Ha későn vetünk, nem fejlődik ki eléggé, és gyenge marad a növény, ebből adódóan télen elfagy. A túl korai vetés azzal a veszéllyel jár, hogy túlfejlődik a hagyma, és a tél folyamán jarovizálódik, tavasszal pedig termésképzés nélkül magszárba megy.

Augusztusban nemcsak betakarítjuk, de vetjük is a hagymát. Ugyanis tavasz végére, nyár elejére kifogy a tárolókból a jó minőségű vöröshagyma, ezért gyakran hiány mutatkozik a piacon. Az augusztusi vetésű, úgynevezett áttelelő vöröshagyma termesztésével ebben az ellátás szempontjából kritikus időszakban (május vége-június) lehet kedvező áron hagymát értékesíteni.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: