Az aszalás reneszánsza

Az aszalás ősi tartósítási mód, tájainkon szinte feledésbe merült. Az elmúlt évszázad második felében, amikor nálunk a nagyüzemi termesztésé volt a főszerep, a szakkönyvek, a tájékoztatás, mind e rendkívül ésszerű és takarékos hagyomány ellen érvelt, mondván, még a szárított zöldségből és aszalt gyümölcsből is az a legjobb, amelyet nagyüzemi, vagyis „ipari” módon állítanak elő. Aztán jött a rendszerváltás, megszűnt a hazai nagyüzemi mezőgazdasági (zöldség- és gyümölcs) termelés. Ezzel együtt viszont jött, s egyre inkább fogy a világ fejlett nyugati országaiból a nagyüzemi, más szóval ipari módon előállított aszalt gyümölcs. És legújabban már itt van az aszalt (szárított) paradicsom is.

aszalás
Elektromos házi aszaló

Ideje volna, ha magunkhoz térnénk a sokféle átalakulás, változás okozta szédülésből. Az óriási áruházak polcain egyáltalán nem kínálják olcsón sem az aszalt gyümölcsöket, sem a paradicsomot. Ráadásul nem mondható, hogy mindenki számára biztonságos a fogyasztásuk, mivel az ipari eljárások során az aszalványokat kén-dioxiddal (E220) színesítik, konzerválják.

Hát akkor miért csak sopánkodunk, hogy eladhatatlan a kertünkben termett gyümölcs, vagy a paradicsom? Már 56-60 euróért lehet elektromos házi aszalót kapni. Ideje, hogy (korszerűbb, gyorsabb eljárással) újra megtanuljuk az aszalás fortélyait.

Különleges jótékony hatásai vannak az aszalt gyümölcsöknek, elsősorban a gyomor-és bélbántalmak gyógyítására alkalmasak. De egyszerűen csak csemegeként is értékesebbek, s egészségesebbek, mint a sütemények, kekszek, csokik.

aszalás Az aszalt alma igazi ásványianyag-forrás, koleszterinszint csökkentő, vértisztító. Rövidebb ideig tárolható, mint a többi aszalt gyümölcs, mert felveszi a levegő nedvességtartalmát, ha nem tartják légmentesen zárt edényben.

aszaltA gyümölcsök közül az aszalt áfonya sok káliumot, kalciumot, vasat, foszfort, magnéziumot, cinket tartalmaz, reumás gyulladások enyhítésére alkalmas.

aszaltAz aszalt körte kivételesen gazdag azokban a vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek az idegrendszert nyugtatják, de a bélrendszert is védik a gyulladásos és rákos megbetegedésektől.aszalás sziva

aszaltA legrégebben használt aszalt szilva erőteljes emésztésszabályozó, káliumban, vasban gazdag.

aszaltAz aszalt őszibarack A- és C-vitaminban, káliumban, szelénben, vasban gazdag.

És sorolhatnánk még sokáig. Tény, hogy aki óvja családja egészségét, s jól gazdálkodik munkája gyümölcseivel, az igénybe veszi ezt a hasznos, egyszerű módszert is – és hozzálát az aszaláshoz.

Most ez a divat: szárított/aszalt paradicsom

Igencsak borsos az ára, sokan mégis megveszik az olasz szárított paradicsomot olajban, vagy aszalványként, hogy kipróbálják, megkóstolják. És tényleg ízletes, különleges. Közben pedig megőrzi a paradicsom egész ásványianyag- és nyomelem- tartalmát.

Ugyanezt – a saját termésünkből – mi is előállíthatjuk. Ha nincs elektromos aszalónk, még a sütő is megteszi. Kisebb méretű, húsos, egészséges, egyenletesen érett paradicsomot válogassunk. Megmossuk, megszárítjuk, félbevágjuk. Ha sok bennük a mag, óvatosan kikaparjuk. Alumínium fóliával letakart tepsire helyezzük, vágott felületükkel felfelé, az aránylag azonos nagyságú (a legjobb a hosszúkás, ovális), félbevágott, sóval meghintett paradicsomokat.

Számtalan elérhető recept van, amelyek a sütő hőfokának szabályozását, a szárítás időtartamának hosszát is tartalmazza.

Elektromos aszalóval gyorsabb és egyszerűbb a munka. Az aszalványt olajjal leöntve, üvegekben tárolhatjuk, de légmentesen zárva, mélyhűtőbe is tehetjük. A szárítás módjától függően még péppé mixelhetjük, illetve porrá is zúzhatjuk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: