Koronavírus: nagy újdonság várható a vakcináknál

bivalens vakcina

Elsőként hagyta jóvá a brit gyógyszerhatóság (MHRA) a Moderna úgynevezett bivalens vakcinájának emlékeztető oltásként történő alkalmazását felnőttek körében. Az oltóanyag mind a koronavírus eredeti, mind az újabb omikron változat ellen védelmet nyújt.

A klinikai kísérletek eredményei alapján a bivalens Spikevax vakcina erős immunválaszt generál a koronavírus eredeti, 2020-ban elterjedt változatával szemben, valamint az omikron variáns ellen is. Az oltóanyag fele-fele arányban tartalmazza a két vírustörzs szükséges genetikai információját. Ezen felül emlékeztető oltásként szintén jó védelmet alakít ki a szervezetben az omikron variáns újabb alváltozatai, a napjainkban világszerte gyorsan terjedő BA.4 és BA.5 ellen – olvasható az MHRA legutóbbi közleményében. A biztonsági vizsgálatok során hasonló mellékhatásokat figyeltek meg a bivalens vakcina esetében, mint az eredeti Moderna-vakcinánál. Ezek a mellékhatások jellemzően enyhék voltak csupán, illetve maguktól elmúltak. Összességében a tesztek nem azonosítottak semmilyen súlyos biztonsági problémát.

 „A COVID-19 elleni vakcinák az Egyesült Királyságban használt első generációja továbbra is fontos védelmet biztosít a betegség ellen, ezáltal életeket ment. A bivalens vakcina azonban egy még élesebb fegyverrel bővíti a fegyvertárunkat, hogy segítségével megvédhessünk magunkat a betegségtől, ahogy a vírus folyamatosan fejlődik” – mutatott rá dr. June Raine, az MHRA vezérigazgatója. Hangsúlyozta, átfogó biztonsági felügyeleti stratégiájuk mentén, minden COVID-19 elleni vakcina biztonságosságát figyelemmel kísérik. Nem történik ez másként a most elfogadott bivalens oltóanyag esetében sem.

Szeptemberre fogadhatják el

Mint azt a Reuters hírügynökség írja, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) arra számít, hogy az Európai Unióban szeptemberre fogadhatják el az omikron variánsra optimalizált védőoltások alkalmazását. Az EMA idén ősszel azokra az oltóanyagokra nyitott elsősorban, amelyek a BA.1 variánst célozzák meg. Ezzel szemben az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszer-felügyeleti hatósága (FDA) azokat az újabb oltásokat is mihamarabb bevezetné, amelyeket a BA.4 és BA.5 alvariánsok ellen fejlesztenek. A Moderna mellett a Pfizer és a BioNTech is gőzerővel dolgozik az omikron variáns elleni módosított oltóanyagokon.

A 437 résztvevővel végzett vizsgálat eredményei alapján a védőoltás biztonságos és jobb védelmet nyújt a vírus új variánsaival szemben. Az omikron BA.1 variánsát hatástalanító antitestek szintje 1,7-szer volt magasabb azoknál az embereknél, akik az új védőoltást kapták. Az omikron újabb, a jelenlegi brit hullámot okozó BA.4 és BA.5 változataival szemben végzett tesztekben szintén magasabb szintű védelmet mutattak ki az új vakcinával oltottaknál.

(A Házipatika nyomán)

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: