Már nem csak vakcinát, gyógyszert is kaphatunk, ha elkapjuk a covidot

Az Egészségügyi Minisztérium adta ki a hírt, hogy már gyógyszert is kaphatunk, ha elkapjuk a covidot. Egy hivatalos antigénteszt is elég az új Paxlovid és a Lagevrio COVID-19 gyógyszerek felírásához.

Bármilyen hivatalos tesztelőponton elvégzett antigénteszt is elég a COVID-19 elleni Paxlovid és Lagevrio gyógyszer felírásához, ahol igazolást állítanak ki erről – tájékoztatta a TASR-t az egészségügyi minisztérium. A gyógyszerek felírásához korábban PCR-tesztre volt szükség.

„A gyógyszer szedése előtt hivatalos tesztelőhelyen végzett pozitív antigéntesztre vagy PCR-tesztre van szükség” – közölte a tárca. Az odahaza elvégzett antigéntesztet nem fogadják el. A változást azután vezették be, hogy a múlt héten 20 799 doboz Paxlovid gyógyszer érkezett Szlovákiába.

paxlovid gyógyszert is kaphatunkA minisztérium magyarázata szerint bár a szóban forgó gyógyszerekből elegendő van, el akarják kerülni a korábbi negatív jelenségeket. „Ilyen volt például, hogy előre felhalmozták a gyógyszert, mivel a betegség igazolása nélkül lett felírva” – közölte a tárca.

A Paxlovidot a kockázatos csoportba tartozó betegeknek szánják. „A veszélyeztetett csoportba tartoznak például a 60 évnél idősebb páciensek, a krónikus szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a súlyos cukorbetegségben szenvedők, a neurológiai páciensek, a krónikus tüdőbetegek vagy az artériás magas vérnyomásban szenvedők” – tájékoztatott a minisztérium. A Lagevrio gyógyszer a közlemények szerint rendelkezésre áll a kórházakban.

Mi a Paxlovid, és hogyan segít a Covid19-betegeknek?

A Pfizer gyógyszere nem más, mint egy új molekula, a PF-07321332 és a HIV-ellen fejlesztett, Ritonavir nevű antivirális pirula kombinációja – ez utóbbit egyébként különálló gyógyszerként kell szedni. Az Egyesült Államok, Kanada és Izrael már korábban engedélyezték a Pfizer tablettáját.

A Pfizer még decemberben jelezte, hogy a Paxlovid nevű gyógyszerük 90 százalékkal csökkentette a kórházi felvételre szoruló betegek és a halálos kimenetelű esetek számát a rizikócsoportba tartozó embereknél – feltéve, hogy azt a szimptómák megjelenése után első napokban szedni kezdték.

A vírusölő szerek elsősorban a vírus reprodukciós (vagyis önmagát megsokszorozó) képességének csökkentésére törekednek, és erre az első pár napban van esély. A szájon át szedhető tabletták pedig a lehető legegyszerűbben működnek: könnyen szedhetőek, nincs szükség mellettük orvosi felügyeletre, csupán egy pohár vízre, hogy bevegyük őket. Épp ezért is várták már nagyon a Covid19 elleni küzdelemben a pirulák megjelenését.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: