Sztálin meteorológusa

Wangenheim
Wangenheim
Alekszej Feodosevics Wangenheim

Alekszej Feodosevics Wangenheim (Алексей Феодосьевич Вангенгейм), a Szovjetunió Meteorológia Szolgálatának igazgatója 1934. január 8-án este a moszkvai Bolsoj Színházba készült. Felesége a jegyekkel a kezében az aulában várakozott, de a férje nem érkezett meg az előadás kezdetéig. Sőt, később sem: aznap délután a titkosrendőrség hírhedt Ljubjanka börtönébe hurcolták a hivatalából. Közölték vele, hogy szabotázzsal vádolják, mert meghamisította az időjárás-előrejelzéseket, hogy aláássa az aszály elleni harcot. Hithű kommunista volt, Sztálin hűséges híve, ezért először azt hitte, összekeverik valakivel. Később rá kellett jönnie, hogy őt teszik felelőssé a rossz állami döntésekből következő csapnivaló mezőgazdasági termésért.

bessmertnybarak.ru

Tíz év kényszermunkára ítélték. Ezután is úgy gondolta, túlkapás áldozata, Sztálin bizonyára nem tud sorsáról.

Nem volt könnyű előrejelzést készíteni egy nagy szovjet országra, ahol az időjárás sokféleképpen változik. Alekszej fő feladata az volt, hogy a lehető legjobban felkészítse a gazdákat az időjárás változására. A lakosság nagy része akkoriban a sikeres betakarítástól függött. Sztálinnak azonban némileg más tervei voltak az ukrán állampolgárokkal. Mesterségesen éhínséget idézett elő a mezőgazdasági területeken, amely 1932-ben és 1933-ban majd tízmillió ember halálát okozta.

A holodomor

A holodomor (magyarul éhhalál) (1932–1933) az ukrán nép történetének egyik legnagyobb katasztrófája: közvetlen halálos áldozatainak számát 3-3,5 millió és 7,5 millió közé teszik. A katasztrófa része volt a nagy szovjet éhínségnek, amely a Szovjetunió más részeit is érintette. A holodomor nevet kimondottan az ukránok által lakott területeket sújtó éhínségre használják.

A történészek többsége ma már egyetért abban, hogy az éhínség fő okozója nem természeti katasztrófa, hanem a Sztálin vezette szovjet kormányzat tevékenysége volt. Viszont nincs egyetértés abban, hogy a holodomorhoz vezető politika kimeríti-e a genocídium jogi definícióját, de számos ország hivatalosan népirtásnak tekinti a holodomort. 2006. november 28-án az ukrán parlament törvényt fogadott el, amely szerint a mesterségesen előidézett éhínség az ukrán nép ellen elkövetett népirtás volt.

Forrás: bessmertnybarak.ru

Wangenheim emléke úgy maradt fenn, hogy büntetését a távoli Szoloveckij-szigeteken töltötte, ahol egy kolostorból kialakított Gulag-táborban dolgoztatták. Itt egy egykori kolostor könyvtárába időnként beengedték a jó magaviseletű rabokat. Mivel a szakmája volt a szenvedélye, Wangenheim engedélyt kért rá, hogy méréseket készíthessen a környéken felgyülemlett hómennyiségről és más időjárási adatokról. Azt is megengedték neki, hogy lerajzolhassa a sarki fényt, a különböző felhőalakzatokat, később pedig már a helybeli állat- és növényvilágot is.

Rajzait és akvarelljeit egy külön füzetbe gyűjtötte. Naplót is vezetett négyéves kislánya számára, amelybe megfigyeléseit és irodalmi igényű reflexióit rögzítette. Meteorológiai témájú előadásokat is tartott rabtársai számára. Lenyűgöző előadó volt: a foglyok rajongva hallgatták, amit a sarkvidéki kutatásokról, a sztratoszféra meghódításáról, a Holdra és a Marsra való utazás megvalósíthatóságáról jövendölt.

Forrás: bessmertnybarak.ru

Néhányszor feleségének is írhatott levelet, ezekben örök szerelméről biztosította, és optimista volt saját jövőjével kapcsolatban. „Sétáim során beszélek a Holdhoz, és megkérem, hogy adja át üdvözletemet kedvesemnek. Egyszerre ragyog rád is, mint rám” – írta egyszer költői lelkesedéssel. Három és fél évvel a letartóztatása után azonban az államvédelemtől érkezett levél a feleség számára, amelyben közölték, hogy férje büntetését újabb 10 évvel meghosszabbították, és egyúttal megvonták tőle a levelezés jogát is. Soha többé semmilyen információ nem érkezett felőle. Csak a Szovjetunió összeomlása után derült ki, hogy a levél minden szava hazugság volt.

Wangenheimet 1937. november 7-én, a Nagy Októberi Forradalom 20. évfordulóján – egyfajta perverz ünnepi aktusként – 1115 másik rabbal együtt kivégezték. Hivatalosan egy nacionalista összeesküvésben való részvétellel vádolták őket. Valójában egyszerűen kellett a hely az újabb raboknak.
A meteorológus naplója és rajzai az egykori kolostor könyvtárából kerültek elő. Lánya, Eleonóra, aki ismert paleontológus lett, megtudta az igazságot. Elzarándokolt apja tömegsírjához, és egy emlékalbumot állított össze a tiszteletére. Ennek alapján írt a történetből regényt Sztálin meteorológusa címmel Olivier Rolin, francia író.

A “Meteorológus” című regény megírásának ötlete Olivier Rolinnél egy szolovki utazása során merült fel, ahová turistaként ment, és ahol megmutatták neki a tábor egykori foglyainak dokumentumait, köztük Alekszej Wangenheim leveleinek másolatait. A tudós feleségének írt, lányának pedig herbáriumot állított össze, növényeket és állatokat rajzolt, valamint különféle tanulságos képeket, például instrukciókat arra, hogyan kell megrajzolni egy spirált két ceruzával és cérnával. 

de.wiki

P.s. Egy egészen időszerű – időjárásra fogott döntés kínálja a párhuzamot az egykori véres kezű diktátor és a mai, egyeduralkodóvá választott között, itt a szomszédban. Az Anyaországként imádott térség Vezére, akit kegyesnek vélt, országhatárain túlra bőkezűen juttatott adományaiért kritikátlanul csodálni, isteníteni kell. Im, lássátok, az istenadta nép még most is egymás szájába fröcskölve a nyálát azon veszekszik, vajon jogos volt-e kirúgni a vihart jelzőket, amikor aznap nem is jött veszedelmes – széllel, villámokkal fenyegető vihar. Az ilyen elvakított, gondolkodni képtelen (ó, 21. Század!) választó”polgárok” még ebből sem értik a lényeget. Kár a szóért. És a történelmi párhuzamért.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: