Köszönet a nyárért!

Aki még olyan szerencsés, hogy van kihez hazamennie, van hová vakációra vinnie városhoz, panelhez szokott gyermekeit, az tudja, mit jelent a falusi nagyszülő, a rokonság, a kert, a természet közelsége.
A hely, ahol látni lehet, hogyan bújik ki a földből a mag, hogyan nő a cukorborsó, a sárgarépa, hogyan pirosodik a ribiszke, édesedik a málna. És ha van, aki mellett megtanulja a 21. század gyermeke, hogy ezt a sárgarépát nem kell lekaparni, elég, ha megmossa az ember. És nem kell lereszelni, ott helyben bele lehet harapni.

És nem kell lereszelni, ott helyben bele lehet harapni.„A héját is edd meg!” figyelmeztetés is másképpen hangzik itt, a kertben, ahol saját kezével veheti le a fáról az almát, ha az ágát, kicsikét közelebb húzza a nagyapa. Nem baj, hogy még nem tudja, az almahéjban lévő antioxidánsok védenek a rák ellen. Ha most megszokja, megszereti, felnőtt korában már tudni is fogja, miért jó, ha héjastól eszi.

A ribiszkét, a szőlőt is csak meg kell mosni, héjával, magjával együtt lehet ropogtatni az üde levű szemeket. Ha a gyerek számára így válik természetessé, később még hálás lesz érte. Amikor saját maga tájékozódik majd, édes ízek emlékével a szájában, keresi és használja felnőve a szőlőmag olaját, amely rengeteg bioaktív anyagot tartalmaz. (Antioxidánsainak hatása 15-ször erősebb, mint a C-vitaminé, 50-szer erősebb, mint az E-vitaminé. Omega-6 zsírsav-tartalma gátolja a sejtek öregedését, rugalmassá teszi az érfalat, javítja a látást.)

Azt is láthatja a gyerek, hogy faluhelyen a paprikát nem olyan kizsigerelve, ereit kikaparva teszik a lecsóba, pörköltbe, mint a tévékonyhákban. Ha azt akarják, ne csípjen, akkor nem a csípősből válogatnak, hanem az édesből. De ha itt-ott csípős is kerül a gulyáslevesbe, vagy a halászlébe, nem árt az. Sőt. Javítja az étvágyat, az emésztést. Az is érdekes, hogy a nagymama nem dobja a szemétbe, s nem a házinyulaknak adja a káposzta torzsáját. „Ez az igazi csemege!” Nyújtja diadalmasan a fehér, káposztaillatú, kúp formájúra faragott torzsát. Kicsit fanyar, de friss, zamatos. Először csak kiváncsiságból ropogtatja, aztán már kívánja is.

Később majd megtanulja, milyen gazdag C-vitaminban, vasban, klorofillban. És ha majd főznie is kell, nyugodtan a káposztához reszeli a torzsáját is. Mert itt minden, ami a házhoz, kerthez, emberhez tartozik, érthetőbb és egyszerűbb. A madárfütty, a katicabogár, a méh, még akkor is, ha véletlenül megcsípi az embert. És az édes, a savanykás, a fanyar zamatos, a csípős ízekkel együtt a nyár kedves emlékeivé válnak, s remélhetőleg az egészségesebb életmód igényévé egyben.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d