Nemcsak csemege a szelídgesztenye

szelidgesztenye

E tüskés burokkal védett, fényes, barna héjú gyümölcsnek egykor igen nagy volt a becsülete. A szelídgesztenye lapvető élelmiszernek számított, egy főre egy fányit számítottak, hogy eltartsa az embereket. Tirolban például a szegények joga volt a közterületeken szelídgesztenyét termeszteni, illetve, az ott lévő fák gyümölcsét leszüretelni. Ették sütve és főzve, sőt, lisztet is őröltek belőle, hogy kenyérbe, tésztákba keverhessék.  Akkortájt a gabonaőrlemények fejadagját sokszor kellett nélkülözniük, ha a szárazság, vagy jégverés elpusztította a termést. Életmentő volt a szelídgesztenye.

szelidgesztenyeAztán jött a burgonya, amelynek Európában először a virágját tartották a főúri kastélyokban  nagy becsben. Csak amikor felismerték, hogy ehető a föld altti termése, s megmentette az éhínségtől az embereket, vált olcsóbb és egyszerűbben termeszthető kenyérpótlóvá.

szelidgesztenyeMa már inkább csak csemege a szelídgesztenye (Castanea sativa), amelynek omlóssá áttört belét, finom ízét sütemények töltelékeként, püré formájában élvezzük a leggyakrabban. Étrendünkben is ott lenne a helye (húsok tölteléke, krémlevesek, mártások, salátaöntetek készíthetők belőle), mivel kiemelkedően magas a B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamintartalma. A magas szénhidrát-, keményítő-, fehérje-, zsírolaj-tartalom mellett sok káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort is tartalmaz. Megakadályozza a trombózisok kialakulását, mérsékeli a visszértágulatokat. A szív és az érrendszer egészségét védő, kímélő étrendekből nem lenne szabad hiányoznia.

A tölgyerdőkben ősidők óta, mint keveréknövény, ott élt tájainkon a szelídgesztenye fája. Amikor a tölgyeseket kivágták, a gesztenyefákat meghagyták. Egész gesztenyeligetek, erdők is alakultak ki így. Ma alig ültet valaki szelídgesztenyét, mivel az utóbbi évtizedekben nagy pusztítást okoz az ültetvényekben a gesztenye kéregrák. Ez egy mikroszkopikus gomba, amely kéregelhalást idéz elő. Már van ellenszere, de még kevesen alkalmazzák. A gyógyszeripar és a természetgyógyászat felhasználja mind a levelét, mind a termését, illetve a termés héját. Nem rokona a vadgesztenyének (Aesculus hippocastanum), amelynek megjelenése, tüskés termése – és egészségügyi jelentősége is hasonló. Sőt, nyugodtan mondhatjuk, tetőtől talpig gyógyító.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: