Van olyan méz, amelyet az allergiások is fogyaszthatnak!

méz

méz
Jedľová medovica
Méghozzá Bártfán (Bardejov) kell keresni. Egy itteni méhészeti termékeket előállító cég dicsekedhet vele. Ez iránt a méz iránt világszerte is nagy a kereslet, aranyérmet is nyert a franciaországi Montpellierben, azon a világkiállításon, amelyet az Apimondia 41. nemzetközi kongresszusa alkalmából rendeztek.

 

Elég, ha az internetes keresőn a „bardejovský medovicový med” vagy a “mézharmat méz” néven keressük. Megtudhatjuk, hogy mélyen a fenyőerdőben gyűjtik a méhek. Nem a virágok nektárjából, pollenjéből készül ez a méz.

mézAzokban az években, amikor az itt élő levéltetvek (Cinara pectinata) elszaporodnak a fenyőfákon, s szívogatásukkal a zsenge rügyek nedvével táplálkoznak, a meg nem emésztett részek apró cseppekként, mézharmatként visszamaradnak utánuk. Ezt gyűjtik össze a méhek, ebből lesz a különleges, sötét, sűrű, illatos fenyőméz, amelyet az allergiások is nyugodtan fogyaszthatnak. Vigyázat, hamisítványait is kínálják eladásra. A márkás terméket kell keresni, annak a hatóanyagai felelnek meg elvárásainknak.

A mézharmat igazi különlegesség

A mézharmat, vagy fenyőméz színe nagyon sötét, közel fekete, ízletes, zamatos. íze annak függvényében változhat, hogy milyen fáról gyűjtötték a mézharmatot. Illata enyhén a fenyőére hasonlít. Nagyon hamar kristályosodik, olykor már a lépben.

A méz kristályosodása természetes jelenség, annak minőségét nem befolyásolja, nem minőségi hiba! A méz folyékonysága, napos, meleg helyen, radiátoron vagy meleg vízbe állítva rövid idő alatt visszaállítható.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: