Hoppá!…

Novemberben érkezik a második „13. nyugdíj”

Amíg ez az ún. kormány ül a parlamentben, nagyon kell figyelnie az embernek, mert sosem lehet tudni, mikor, mivel fogják átverni. Vegyük például ezt a most már második ún. „13. nyugdíjat”. Nem lett volna tisztességesebb, őszintébb, egyszerűbb, ha nyugdíj-kiegészítésnek nevezik? Számomra például akkor lett volna plusz nyugdíj, ha az „egész”, havonta nekem járó (?) 478 eurót megkapom júliusban. Nem mondom, „jól jött” az akkor kapott 200 euró is. Meg lesz helye a novemberre beígért (most ezt nevezik ) a „13. nyugdíj-kiegészítésének” is, ami a júliusban kapott összegnek a 70%-a. De még mindig nem a „hivatalos” havi nyugdíjam teljes összege, ha hozzáadom a kétszázhoz, akkor plusz 140 €, összesen tehát 340 eurós NYUGDIJKIEGÉSZITÉS – vagyis nem 13. nyugdíj.

Hogy akkor mi van? Akinek ezer euró körül vagy fölött van a nyugdíja – mert ilyenek is vannak –, persze könnyen hallgat. Az is, aki a kertből a konyhába gazdálkodhat, nem a kezéből a szájába. Mert sok nyugdíjas él egyedül, városi panelben, vagy falun, nyugdíjtól-nyugdíjig. „Miért nem takarékoskodtak öreg napjaikra?” Méltatlankodnak azok, akiknek volt mire alapozniuk korábban is, vagy akik tényleg ügyesebben tudtak beosztani, gazdálkodni – meg tegyük hozzá, volt is nekik miből… Ismerek olyanokat, akiknek háromszáz euró alatt van a nyugdíja, aki 65 éves korán túl is kénytelen munkát vállalni, hogy a villanyra, gázra, a háza (lakása) fenntartására, az „akciós árukból” összeválogatott élelmiszerekből (a mostani árak mellett) kihozott kosztjára fussa a pénzéből. Hogy a váratlan kiadásokra is jusson (kerítés, háztartási gép, téli cipő…), meg a még mindig drága gyógyszerekre, méregdrága vitaminokból a legszükségesebbekre.

Félve néznek bizony a kisnyugdíjasok az idei tél elé: melyik ígéretből lesz intézkedés. Attól függ, melyik kormánytag, „illetékes” marad – melyik nem? Vagy egyáltalán – ha tovább folytatódik az eddigi huzavona, akkor mit javasolnak a továbbiakban, mit hagynak jóvá? Előrehozott választások? Mikor?

És addig? Sokan elkezdték a nem romlandó tartalékok vásárlását: tésztafélék, liszt, cukor, só, mosószerek, toalettszerek. Merthogy a közelünkben háború folyik. Menedéket keresők ezrei élnek közöttünk. Itt dolgoznak, amíg van munka. Gyermekeik itt járnak iskolába, amíg van, aki tanítsa őket. Ha megbetegednek az átélt rémségektől, a honvágytól, a kórházainkban gyógyítják őket – amíg még vannak orvosok, s jobb kereset ígéretében nem szedték a sátorfájukat. Hogy a meglett korú fiatalok a nyugdíjas szülőkkel élnek egy háztartásban? Még szerencse – ha megint az a veszély fenyegeti a munkaképes fiatalokat, hogy bezárnak az üzemek, s munkanélkülivé válnak. Óriási a bizonytalanság, a félelem: mi lesz itt holnap, mi lesz itt jövőre? 

Jó lenne, ha valaki megmondaná, ha valaki biztosat tudna.

De üres ígéretekkel, egymásra mutogató politikusokkal Dunát lehetne rekeszteni. (Viszont – amíg alacsony a vízállás – még azt sem érdemes.)

Olvassuk el hát, mit hoz számunkra november. Ami ezzel együtt nem szokott a legvidámabb hónap lenni!

(hme)

Sajtóhír:

„Az árak és a szolgáltatások jelentős drágulása miatt nem elegendők a nyugdíjasok megsegítésére eddig elfogadott intézkedések” – áll a munkaügyi tárca indoklásában. Novemberben érkezik a második „13. nyugdíj”.

A minisztérium emlékeztet, hogy idén januárban 1,3%-kal emelkedtek a nyugdíjak, júliusban pedig korábban megkapták a 13. nyugdíjat az idősek, 50 és 300 euró közti összegben. Ezért a hagyományos időben, az év végén e módosítás nélkül már nem kapnának nyugdíj-kiegészítést.

A felsorolt intézkedések a minisztérium szerint az első félévben részben kompenzálták a nyugdíjasok számára az áremelkedéseket. Ebben az időszakban a nyugdíjas infláció 11,8% volt.

„A második félévben is folytatódott a nyugdíjas infláció növekedése, az IFP pénzügyi elemző intézet júniusi előrejelzése szerint összességében 12,4%-os lesz. Az év első 8 hónapjában átlagosan 12,6% volt a nyugdíjas infláció” – közölte a minisztérium.

A 13. nyugdíj-kiegészítés ismételt kifizetése 207,6 millió eurójába kerül az államkasszának.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy az év elején 1,3%-kal emelték a nyugdíjakat. Ennek következtében a 13. nyugdíjat július elején differenciáltan, 50 és 300 euró között fizették ki. Eredetileg a hagyományos év végi időpontban kellett volna kifizetni.

A munkaügyi minisztérium szerint ezek az intézkedések részben ellensúlyozták az idei év első felében a nyugdíjellátásban részesülők számára az áruk és szolgáltatások árának emelkedését. Ebben az időszakban a nyugdíjas háztartások inflációs rátája elérte a 11,8%-ot.

(tasr)

Önnek ajánlott

Leave a Reply