Az utolsó termények betakarítása

sárgarépa betakarítása

betakarításaMár felszedtük a paradicsom szárát. Gyökerestől téptük ki a földből. Legalább látjuk, milyen minőségű talajt hagyott maga után. A paprika, ahol nem csípte meg a fagy, s éjszakára, ha kell, takarható, még érleli utolsó terméseit.

A fűszerpaprika betakarítása is befejeződött, már hosszú, jó szellőzésre tervezett, elasztikus “csövekben” szárad, amelyeket az eresz alá, esőtől védett helyre akasztanak. A fűszerpaprika szárát, gyökerestől, szintén feltépték a gondos kertészkedők.

Bent van már a cékla, a zeller, a karalábé, a fehér és a lila fejes káposzta, ideje a sárgarépa felszedésének is.

Ha a lombja piros-barnára színeződött, napfényes időt választva, ásóvillával lazítsuk ki a talajból. A délutáni órákban a legalacsonyabb a gyökerekben a nitrát-tartalom. A kiforgatott gyökereket egy-két órát hagyjuk szikkadni a sorok között, majd megtisztítva, esőtől, széltől védett helyen szikkasszuk tovább a válogatásig.

Leginkább a szárazság és a rágcsálók károsíthatják, ezért meg kell keresnünk a biztonságos téli tárolására megfelelő párás, hűvös, de fagymentes (egerektől védett) helyet. Erre a deszkaládák nem alkalmasak, még ha kibéleljük is dróthálóval. Ha kamrában lesz a helye, a műanyag kertészeti rekeszekbe, tőzeg közé rétegezve tegyük el, ha pincébe, akkor homok közé eltéve lesz a legjobb helyen.

betakarításaA csicsóka gumója októbertől szedhető. Vagy egyszerre, vagy részletekben, mivel teljesen fagyálló. A földben hagyva különösen friss marad. Ha ez a szándékunk, a szárát a föld felett vágjuk le és száraz lombbal vastagon takarjuk a fészkeit. Vigyázzunk, hogy a mezei pocok, vagy az egerek ne dézsmálják meg!

A gyökérpetrezselyem fel is szedhető, de a kertben is maradhat, semmi baja nem lesz, sőt, egész télen szedhetjük az illatos zöldjét. Ezt is nagyon szeretik a rágcsálók. Ahol tartani kell tőlük, ott jobb lesz betakarítani – legalább a téli levesekbe való mennyiséget. A többi gyökérzöldséggel együtt tároljuk.

Tél, fagy elviselésére készítsük fel a leveleskel, a bimbóskel és a póréhagyma sorait. Gondosan takarítsuk el a sorok, tövek közül a még élő, vagy már elszáradt gyomokat, úgy, hogy a téli zöldségfélék gyökerei épek maradjanak, a burjánzó gyomoké azonban ne szívja el előlük a tápanyagokat, ezeket tépjük ki mind egy szálig. Úgy töltsük a zöldségtövek köré a földet, hogy a szél, a csapadék ne csupaszítsa le később, hogy a hó alól is szedhessünk belőle.

Készüljünk fel a nyárra szabadba telepített dézsás, nagycserepű “kétlaki” (kint is, bent is tartott) szobanövények teleltetésére. Ha még nem csípte meg őket a fagy, most már nem szabad késlekednünk. A leánder, a rozmaring, a majomkenyérfa – mindenkinél más a dédelgetett, nagyranőtt kedvenc fácska, vagy terebélyes bokor – a nem fűtött verandára, folyosóra, teraszra kerülhet. Hogy melyiknek hol a legjobb, arra még később visszatérünk.

 

 

 

 

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: