Ahány ház, annyi szokás

teendok

Ahány ház, annyi szokás. Bizony, igaz ez a bölcs mondás a kerti teendőkkel kapcsolatban is. Mindenkit megtanított valamire a tapasztalat, sokszor különböző időpontokban, más-más módszerek alkalmazása is eredményes lehet. Nem kell tehát azon csodálkozni, hogy van, aki tavasszal ülteti a rózsát, van, aki arra esküszik, hogy az őszi ültetés eredményesebb.

Ugyanez a helyzet a facsemeték, díszcserjék ültetésével is. Persze, azért mindenkinek van valamilyen „titka”, amit jutalomképpen árul el. De csak olyan barátnak, szomszédnak, unokának, akiről tudja, hogy érdemes rábíznia, mit hogyan lehet a legjobban elvégezni, megoldani. Bárcsak lenne elegendő fiatal, aki a permetezőt, az ásót emelni is alig bíró öregek nyomdokába lép, s örömmel, szívesen teszi azt.

Őszi gondolatok ezek, mert már őszi az idő is. Szép, öregeknek is kellemes. Amilyennek szeretjük. Mert még van kinti dolog elég. El kell takarítani a zöldséghulladékot. Válogatva a komposzthoz lehet adagolni.

És meg kell vizsgálni a talajt, vajon miért maradt az egyik ágyásban kisujjnyi a sárgarépa, amikor a másikban szépre, nagyra nőtt.

Minden évben újra fölvetődik ősszel a kérdés, hol lehetne (nem túl drágán) istállótrágyához jutni. Aki odafigyelt néha-néha a tanácsainkra, az már tudja, a zöldtrágya növények ettől a gondtól megkímélhetnek bennünket.

Vigyázzunk a krizantémokra, bírják ki még egy hétig anélkül, hogy megfagynának a szép virágfejek. Vigyük a cserepeket védett helyre, ha még kint vannak, éjszakára takarjuk fóliával.

 

 

 

 

 

 

 

               

 

 

 

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply