Karácsonyi kaktusz

Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz a leghálásabb szobanövények egyike. Kifejezetten igénytelen, minden mostoha körülmény ellenére szépen növekszik. Ám karácsonykor csak akkor fog virágozni, ha kora ősztől (szeptember közepe) visszafogottan locsoljuk, viszont hetente tápoldatozzuk. És ami a legfontosabb, ha már letettük valahová, ne változtassuk meg a helyét! Még csak ne is fordítsuk meg a cserepét! Ha levélkéin megjelennek a bimbók, növelhetjük a vízmennyiséget, gyakrabban öntözhetjük.

A Karácsonyi kaktusz nem kedveli a száraz levegőt. Ha a lakásban az van, rakjunk a cserép alátétjébe kavicsokat, és spricceljük meg azokat rendszeresen vízzel. Ezzel a módszerrel növelni  lehet a kaktusz környezetében a páratartalmat.

Fényigény:

Fényigénye nagy, de ősszel, a virágzás előtti időszakban szüksége van 12 óra, teljes sötétségre. Ez indítja be a rügyképződést. Ezért egy olyan szobát keressünk neki, ami nappal világos, este viszont nincs megvilágítva. Ha ezt nem tudjuk oldani, szeptembertől a virágbimbók kifejlődéséig takarjuk le a növényt sötétedéstől reggelig, így nem fogja zavarni a villanykapcsolgatás. A virágbimbók kifejlődését követően már nincs szüksége a növénynek a teljes, éjszakai sötétségre. A virágok kinyílását követően áthelyezhetjük a növényt egy melegebb (max 22 fok), világos szobába, ilyenkor már nem fogja zavarni az esti világítás sem.

Karácsonyi kaktuszVízigény:

Bármelyik időszakát éli is a növény, sose hagyjuk, hogy földje teljesen kiszáradjon. Viszont mértékkel locsoljuk, mert a túl sok víztől könnyen elrohadhatnak a gyökerei. November közepe tájékén, amint kifejlődtek teljesen a bimbók, a rendszeres öntözést újra folytatni kell. Érdemes 2-3 naponta kis mennyiségű vízzel ellátni. A virágzás utáni nyugalmi időszakban (1-2 hónapig) megint ritkábban kell locsolni.

Karácsonyi kaktuszHőigény:

Szeptember végétől hűvös, körülbelül 15 fokos hőmérsékletet kíván. Ennél melegebb, fűtött szobában nem fog virágokat fejleszteni. Ha a virágok már kinyíltak, a növény maradhat a helyén, de át is vihető egy melegebb, világos szobába. Sose tegyük fűtőtest közelébe. Ha a szoba hőmérséklete 22-23 fok feletti, a virágzási idő jelentősen lerövidülhet. A virágzás utáni nyugalmi időszakban szintén hűvös, világos helyen érzi jól magát.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: