A téli metszés megkezdhető

metszés

A gyümölcsfák koronája már jól áttekinthető, az idősebb fáknál már megkezdhető a metszés. Különösen az ez évben keveset termett, elöregedett alma- és körtefák fiatalítását. Mivel a tartalék tápanyagok még nem használódtak fel, sőt még gyarapodnak, a rügyek fejlődése még tart, a késő őszi metszés erős hajtásmegújulást ösztönöz.

Mennyit érdemes lemetszeni?

Az aranyszabály az 1/3 – 2/3 arány, amelyben a kevesebb a metszés, a több megmaradó. A meredeken feltörő vízhajtásokat is mindig ki kell szedni a fákból, ezek sosem hoznak termést.

A fa öregedése akkor kezdődik, ha egy többé-kevésbé erős növekedés mellett már nem fejleszt 20-30 cm hosszú oldalhajtásokat. A következő év folyamán aztán elsatnyul, a rügyek és hajtások elhalnak, végül az alsó ágak belülről kifelé haladva felkopaszodnak. Sokszor láthatók olyan gyümölcsfák, amelyeken a főágak 1-2 méteren és még hosszabban is, teljesen kopaszok, vagyis nagyon elöregedettek.

metszésA termésmennyiség csökkenése ennek egyenes következménye. A korona alsó és középső részén kötött termések az árnyék és az elégtelen lombfejlődés következtében kicsik maradnak, gyengén színeződnek, ízük csökkent értékű. A legjobb gyümölcs a csúcsi részen van, ez a magasabb fáknál elérhetetlen, s csak hullott gyümölcsként juthatunk hozzá. (Ez sem vészes, ha pálinka készülhet belőle.)

Fontos szabály még, hogy a hajtásokat olyan ágakra kell visszavágni, amely kevésbé ágazik el és az maradék elágazó oldalhajtások felfelé növekednek. Az erősen oldalirányba növő, illetve lelógó oldalágakat érdemes mindenképpen eltávolítani. A metszést úgy kell végeznünk, hogy egyensúlyban tartsuk a növény gyümölcstermését, hajtásfejlődését és egyéb életfunkcióit. Például, ha a növényt nem metsszük, sok gyümölcsöt hoz, viszont a hajtásfejlődés megáll, és elöregszik a fa.

A fiatalítási beavatkozásnak akkor van értelme, amikor az öregedés még nem ilyen előrehaladott.  A nagyon öreg fákat, amelyeknek törzse és ágai puhák és törékenyek, nem éri meg fiatalítani. Ez vonatkozik a beteg kérgű és ágú fákra, az úgynevezett faroncsokra is. A fiatalítás a korona erősebb visszametszése, főleg a felső és a külső részeken. Kezdődő öregedésnél a korona harmadát, erősebbnél (amikor az ágak méternyi hosszúságban felkopaszodnak), a korona felét vissza kell vágni. Ne halogassuk ezt a komoly beavatkozást, különben a fa állapota tovább romlik, végül teljesen tönkremegy.

Figyeljünk a szerszámok sterilitására!

Ha egy fa vírusos fertőzést kap, akkor ez a metszőollón is tovább terjedhet. A sterilitás mellett fontos a szerszámok karbantartása is, hogy mindig éles eszközt használjunk a kertben. Valamint arra is vigyázzunk, hogy a megfelelő vastagságú ághoz mindig a legmegfelelőbb célszerszámot válasszunk ki! A vékony gallyakhoz elég a metszőolló vagy egy ágvágó, de vastagabbakhoz a karosolló, vagy az ágfűrész is elkel.

Önnek ajánlott

Leave a Reply