Az istenek ajándéka

körtét

Most, hogy több kerül belőle a piacra, eltűnődünk, vajon miért kedveljük kevésbé a körtét, mint a többi gyümölcsöt? Talán, mert több körültekintést igényel a szüretelése, tárolása? Igaz, a legtöbb fajtát még keményen kell leszedni, s elővigyázatosan kell a kamra polcára rakni, majd az érés sorrendjében, ha nem akarjuk, hogy túlérjen, rendre el is kell fogyasztani. Fogyó-, illetve tisztító-kúraként mindenkinek ajánlhatjuk! Azt is mondhatnánk, akár egy hétig, akár minden vacsorára fogyasszon csak körtét, aki teheti. Egészségesebb lesz tőle, még ha semmi baját sem érzi. Hogy miért?

körtétNemhiába tartották a körtét már az ókori görögök is az istenek ajándékának, szinte felsorolhatatlanul sok a jótékony élettani hatása. Nem túl sok, de számottevő mennyiségű A-, B1-, B2-vitamint, folsavat, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, vasat és ként tartalmaz. Csaknem akkora a pektintartalma, mint az almának. Hatékonyan gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, jól oldja a vese-, epe- és húgykövet. Méregtelenítő, lúgosító hatása kiváló. Az érelmeszesedés, a reuma és a köszvény ellenszere. A nyelőcső- és vastagbélrák megelőzésében óriási a jelentősége. Szabályozza a bélműködést, enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait.

körtétTermesszünk és fogyasszunk többet ebből a nagyon értékes, jó ízű gyümölcsből! Az olvadékony, vajszerű terméshús, a finom zamat készen kínálja magát a nyári fajták esetében, a téli fajták érésére a szüret, a tárolás után türelmesen várni kell. Dél-Szlovákia meleg, laza, mélyen művelt talaja, a széltől védettebb, száraz, napos kertek igen kedvezőek a körte számára. Kevésbé kedvező helyeken a déli, délkeleti, vagy délnyugati falak mellé kell telepíteni. Kedveltek a kb. 80 cm törzsmagasságú, kis faformák. Az MA vadbirs-alanyon lévő alacsony törzsű fák (bokor, orsó, lugas) nem túl erőteljesen fejlődnek és korábban termőre fordulnak, mint a körtemagoncra oltottak. A körtemagonc alanyra oltott, alacsony törzsű, közepes növekedésű, nemes fajták alkalmasak. A körtefajták legnagyobbrészt idegenmegporzásra szorulnak, ezért olyan fajtákat válasszunk, amelyek kölcsönösen porozzák egymást.

A neves faiskolák katalógusai ezt az egy alanyra oltott, egymást megporzó két fajtát, (Vilmos + Clapp favorit) konténerbe ültetve kínálják.  Érés alapján nyári, őszi és téli körtét különböztetünk meg. Nyárinak nevezzük azokat a fajtákat, amelyek szeptember elejéig érnek, az őszi és téli fajták érési ideje szeptembertől novemberig tart. A körte utóérő gyümölcs, hosszabb tárolásra az őszi és a téli fajták alkalmasak, fajtától függően akár 1-8 hónapig is eltarthatók megfelelő körülmények között.

Önnek ajánlott

Leave a Reply