Mit együnk, ha nincs étvágyunk?

étvágytalanság pirítós

Reggeli, ebéd, vacsora. Esetleg tízórai, uzsonna, és persze a nassolások. Sokan hiszik, hogy mindenáron enniük kell, ha étkezési időt mutat az óra, még akkor is, ha nem vagyunk éhesek. Biztos, hogy ez helyénvaló?
Az étvágytalanság hátterében többféle ok is meghúzódhat. Hacsak nem vagyunk súlyosan betegek, a leggyakoribb ok, hogy túlettük magunkat előző étkezésünk/étkezéseink alkalmával, és szervezetünk így jelez, hogy időt kér a romok eltakarításához. A legbölcsebb az, ha hallgatunk rá, és étvágytalanság esetén egyszerűen kihagyunk egy (két) főétkezést. Mielőtt bárki előtt felsejlene az éhhalál szomorú képe, nyugtassuk meg magunkat: az ember 40 napig is kibírja élelem nélkül.

Betegség

Előfordulhat még, hogy egy kezdődő betegség próbál leteríteni bennünket, és emiatt vagyunk étvágytalanok. Ha ezt észleljük, egyenesen legcélszerűbb a teljes ágynyugalom és a böjt . Ez egy napi teljes táplálékmegvonást jelent, sok vízzel, következő naptól gyógyteával, frissen préselt levekkel, majd gyümölcsnappal. Az emésztőrendszer tehermentesítésének köszönhetően szervezetünk könnyebben fel tudja venni a harcot a kórokozókkal.

A túlevés

Valószínűleg előfordult már velünk, hogy a szemünk jobban kívánta az ételt, mint a szánk. A tapasztalat azt mutatja, hogy legjobb az étkezést akkor abbahagyni, mikor a legjobban ízlik az étel. A legtöbben egy nadrágszíj-kiengedéssel egybekötve ekkor szoktak új erőt meríteni a tányéron tornyosuló adagok ellen, nem is sejtve, hogy ezzel lépnek a túlevés fázisába. A gyomor ugyan bámulatosan ki tud tágulni, hogy befogadja az extra mennyiségű ételt, amit beleszuszakoltunk, viszont nem tudja tökéletesen végezni munkáját. Ha rendszeresen folytatjuk ezt a gyakorlatot, ne csodálkozzunk, hogy refluxosak leszünk.

Pihentessük rendszeresen gyomrunkat!

A ciklikusság a táplálkozásban is nagyon fontos. Az étkezések közt tartsunk legalább négy, de inkább öt óra szünetet. Ez biztosítja, hogy az új étkezés kezdetekor a gyomor munkára készen, üresen álljon neki az újonnan bevitt étel feldolgozásának. Ha még van valami a gyomrunkban az előző étkezés után, akkor az újonnan bevitt táplálék, összekeveredve a félig megemésztett étellel elnyújtott emésztési időt eredményez, mely extra terhet ró a szervezetre. Ezt a jelenséget ráevésnek nevezzük.

Tartsuk szem előtt azt is, hogy étvágytalanság esetén is a vacsoránk befejezésétől reggelink kezdetéig meglegyen a legalább 12 órás pihenőidő – gyomrunk számára is. Ez is felfogható egyfajta böjtnek, melyet nem célszerű éjszakai nassolással megtörni. Nagyon szemléletes az angol reggeli elnevezése: breakfast, azaz: böjt-törés. Ha úgy érezzük, iktassunk be bátran egy-egy böjtnapot, a fentiekben leírtak szerint. Fontos, hogy ne szenvedésként fogjuk fel, hanem lehetőségként, hogy karbantartsuk testünket.

Összegezve

Ha nem vagyunk éhesek, a legfontosabb dolog nem enni. Valószínűleg nem fogunk belepusztulni pár kimaradt étkezésbe, szervezetünknek viszont esélyt adunk, hogy a betegség, túlevés vagy ráevés miatti terheléstől megszabaduljon. Együnk lassan, mértékkel, és élvezzük az ételek ízét!

Kivételek is vannak – az idős, gyógyszert szedő emberek

Sok gyógyszert csak evés közben, vagy evés után lehet bevenni. Ezért, sokan vannak, akik ha ízlik, ha nem, kénytelenek az étkezések időpontjában valamennyi ételt fogyasztani. Ilyen lehet:

étvágytalanság
Pirítós

Reggeli – pirítós

A kenyér pirítását körültekintően kell végezni, nehogy odaégjen. A kenyeret nem lehet túl vékonyra vágni, és miután elkészült, azonnal ki kell venni, különben elszenesedik.

Kevés vajjal, vagy natúr gyümölcsízzel kenjük meg (ha cukorbetegekről van szó)

1 darab háromperces főtt tojás

étvágytalanság
Köménymagos leves

Ebéd – köménymagos leves

Készülhet 1 evőkanál liszttel, azt szárazon megpirítva, ízlés vagy betegség szerint vöröshagyma, petrezselyemzöld – vagy csak köménymag hozzáadásával.

Jóllakhat az étvágytalan egy tányér levessel, ha abba is belekevernek egy felvert tojást.

Nem ajánljuk a reszelt sajtot semmilyen ételbe, amíg ki nem derül az étvágytalanság oka.

A vöröshagymára érzékenyek helyettesíthetik azt póréhagymával.

A fokhagyma van, akinek javítja az étvágyát, viszont az idősebbek közül többen nem fogyaszthatják.

Ugyancsak különböző a csípős paprika hatása. Van, akinek javítja az étvágyát, mások allergiások erre is.

Teljesen egyéni tehát, kinek használ – kinek árt.

A vaj, az olívaolaj legyen az a zsiradék, amelyből kiskanálnyi hozzáadásával elkészítjük a kímélő ételeket. Ez lehet például

étvágytalanság
Burgonyapüré

Ebédre, vacsorára –burgonyapüré

Két szép, egészséges burgonya elegendő hozzá. Megmossuk, héjában megfőzzük, majd burgonyanyomóval – az említett vaj, vagy olívaolaj – hozzáadásával, kissé megsózva, simára törjük. Még étvágytalanul is el lehet nyalogatni.

Ne próbáljunk belecsempészni pl. főtt karfiolt, vagy nyers tojássárgáját, mert az étvágytalannak – sok, még orvos által meg nem határozott állapotban -, ártalmas lehet.

étvágytalanság
Sült alma

Nem árthat – egy sült alma

Jó, ha savanykásabb, egészséges, közepes nagyságú almát megmosunk, szárazra törlünk, és csak úgy, „natúr” teljesen átsütünk. (Nem baj, ha itt-ott felreped a héja).

Ha mindez kevés lenne a problémamentes bélműködéshez, készíthetünk árpagyöngy-nyákot. Kissé hosszadalmas, de hatékony módszer. Az aszalt szilva rendszeres fogyasztása egyszerűbb. Sokan leforrázzák, s teaként isszák, langyosan a levét. Ez a legegyszerűbb.

Hát, böjtöljük magunkat egészségesre, ha tehetjük. Ha nem – kímélő ételeken vészeljük át a nehéz napokat. Van még egyszerű, olcsó, mégis ízletes (különböző betegségekben szenvedőknek sem ártó) ételekből elég, ha érdekli a rászorulókat, csak szóljanak!

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply