Mint a mesében…

kifizetését

Megkezdi a 14. „majdnem-nyugdíjak” kifizetését a Szociális Biztosító

A Mátyás királyról szóló mese jut az ember eszébe erről az idei nyugdíjemelési történetről. Mármint, amikor az igazságos Mátyás azt mondta a libapásztor lánynak, hozzon neki ajándékot, meg ne is. Igazszágos kormányunk is azt mondta az illetékeseknek, adjanak a nyugdíjasoknak tizenharmadik és tizennegyedik nyugdíjat, meg ne is… Hadd örüljenek szegények, meg ne is…Aztán, a következő évet – vagy megérik még, vagy nem – várják reménykedve, meg ne is, olyan ígéretekkel kecsegtessék őket, amelyek vagy valóra válhatnak, vagy nem is. Addig vagy eltengődnek valahogy, vagy nem. De elég a meséből, lássuk a valóságot!

A „karácsonyi ajándék” kfizetését nem kell kérvényezni, a Szociális Biztosítótól (SP) automatikusan megkapja a körülbelül 1,4 millió jogosult. A 14. nyugdíj összege 35 és 210 euró között mozog – tájékoztatotta az érdekelteket a biztosító.  A kiegészítést mindenki a szokott időben kapja meg, a folyósítás napja a december 2-a és 24-e közti páros napok. Ha ez a nap szombatra esik, már pénteken megérkezik a nyugdíj, ha pedig vasárnapra, akkor hétfőn, ahogyan ezt a nyugdíjak kfizetésekor is teszik.

A legmagasabb, 210 eurós kiegészítést azok kapják, akiknek a nyugdíja nem haladja meg a 234,42 eurót – közölte Kontúr. Hozzátette, a kiegészítés összege a nyugdíj nagyságával arányosan csökken. A legalacsonyabb, 35,01 eurós 14. nyugdíjat azok kapják, akiknek a havi járadéka 928,87 euró vagy ennél is magasabb. A támogatás konkrét összege a rendes havi járandóság nagyságától függ.

A kiegészítés az öregségi, a korkedvezményes öregségi, a rokkantsági, az özvegyi, az árvaellátási és a szociális nyugdíjhoz is jár, mindenki a hagyományos úton, a számlájára vagy postai kézbesítéssel kapja meg, vagy a szociális intézménybe kézbesítik. A kifizetését több mint egymillió 14. nyugdíj esetében banki átutalással intézik, körülbelül 365 ezret postai úton, a többit pedig külföldön élő jogosultaknak postázzák.

A támogatás kifizetéséhez szükséges keretet paradox módon éppen a magasabb infláció következtében megnövekedett, magasabb adóbevételekből tudják biztosítani. Összesen 208 millió euró megy e célra. Eduard Heger miniszterelnök szerint a 14. járandóság „példa nélküli segítség”, a Nyugdíjas Egységszervezet (JDS) azonban nem így látja a dolgot.

Szerintük a 13. nyugdíj korábbi kifizetése csak szimbolikus segítség volt.

„Szervezetünk felhívja a figyelmet, hogy az ún. 13. nyugdíj kifizetése a közel 14 százalékos infláció miatt nem segített a nyugdíjasoknak, és a soron kívüli, 8 százalékos szeptemberi nyugdíjemelés, valamint a minimálnyugdíjak befagyasztásának eltörlése nélkül tovább folytatódik az idősek elszegényedése” hangsúlyozták.

Emlékeztettetek rá, hogy az idei év eleji 1,3%-os emelés után a nyugdíjasok több mint 30%-a élt a 424 eurós szegénységi küszöb alatt, és a kormány 8 hónapos tétlenkedése nyugdíjasok további tízezreit döntötte szegénységbe.

A Nyugdíjas Egységszervezet arra is emlékeztet, hogy Igor Matovič és Eduard Heger (mindkettő OĽANO) kormánya törölte a klasszikus 13. nyugdíj kifizetését és szociális juttatást csinált belőle, 200 millió eurót elorozva  ezzel az idősektől.

A Nyugdíjas Egységszervezet közlése szerint a jövő évi 11%-os nyugdíjemelés még az előző kormány döntésének köszönhető – ha sor kerül rá. A szervezet szerint a jelenlegi kormány  nem tett semmit, azon kívül, hogy elvett 200 millió eurót a nyugdíjasoktól, és korábban kifizette a 13. nyugdíj-hozzájárulást.

„A nyugdíjasok több mint 55%-a kapja az 515 eurós átlagnyugdíjat, nekik napi 3 euró 60 cent jut élelmiszerre. Már több mint fél éve várunk az azonnali és rendszerszintű segítségre a 8%-os nyugdíjvalorizáció és a 14. nyugdíj karácsony előtti kifizetésének formájában. Ehhez jön a minimálnyugdíjak befagyasztásának eltörlése” – tette hozzá Pokorná, a szervezet alelnöke.

Azt is kijelentette, a 424 eurós szegénységi küszöb alatt élő nyugdíjasoknak a 13. nyugdíj nélkül havonta 87,39 euró jut élelemre, vagyis napi 2,91 euró. A 231,76 eurós 13. nyugdíjjal együtt ez havi 135,16 euró, vagyis 4,51 euró naponta.

A miniszteri, képviselői fizetésekből, tehát többezer eurókból élő, „nép nevében”, a „népért dolgozó” tisztségviselők, pártfunkcionáriusok, tisztességről szónoklók, emberségről, együttérzésről áradozva jótékonykodók: csak egyszer számítsák ki – hogyan lehet 4,51 euróból LÉTEZNI (nem megfagyni, nem éhenhalni) naponta?…

Önnek ajánlott

Leave a Reply