Őszi rózsaültetés

rózsa

Minden ősszel kínálnak rózsát ültetésre. Sőt, az őszi rózsatövek olcsóbbak, mint a tavasziak. Lehet-e most ültetni, vagy jobb márciusig várni? Biztosabb a tavaszi ültetés, de akkor a faiskolák átteleltetési felárat is felszámítanak. A téli kockázatot a kerttulajdonos viseli. Ha elővigyázatos, akkor nem kell, hogy rosszul járjon. Tehát körültekintő vásárlásra van szükség. Mert például a csomagolt rózsatövek esetében, amelyek mutatós, könnyen szállítható dobozokban kerülnek az áruházakba, előfordulhat, hogy a viaszréteg alatt is – amelynek kiszáradásukat kellene megakadályozni – kiszikkadnak a gyökerek, a szemek.

Az egészséges rózsatő friss, a legtöbbször zöld, vagy zöldes-piros héjú. Az elárusítót meg kell kérni, előttünk bontsa ki a csomagot, hogy meggyőződhessünk róla, ép-e a rózsatő. És okvetlenül kérjünk a vásárlásról elismervényt, hogy ha kell, reklamálhassunk. A szabadon hagyott, földlabda nélküli, csupasz gyökérzetű rózsák általában a legolcsóbbak. Előnyük, hogy életképességük szemmel látható, könnyen megvizsgálható. Kiszáradt, barna, megfeketedett gyökérzettel nem érdemes megvásárolni. Ha életképesek, akkor ugyanúgy, ahogyan a csomagoltaknak a gyökérzetét, ezt is vissza kell vágni az élő részekig. Fontos, hogy ne kelljen túlságosan megrövidíteni a gyökereket. A műanyag edényben kapható, ún. konténeres rózsák a legdrágábbak ugyan, de a legéletképesebbek is.

A jól előkészített, tápanyagokkal ellátott talajba, széltől, fagytól védett területre – általában a díszkert előkelő helyére kerülnek a tövek. Őszi ültetésük előnye, különösen, ha még sokáig ilyen enyhe lesz az időjárás, hogy tavaszig sok hajszálgyökerük képződik és már az első évben nagyon szépen fejlődnek. Sok lehetőségünk van téli védelmükre, hogy az erős fagyok ne károsítsák a töveket. Visszavágni őszi telepítéskor nem szabad az ágrészeket, viszont 20 cm magasan fel kell tölteni a tövek fölött a földet.  

Törzses rózsát (4) kissé ferdén ültetünk, óvjuk az oltás helyét, amely a korona alatt van, majd lehajlítjuk, földdel lenyomtatjuk, és gallyakkal takarjuk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: