Só helyett homok, fűrészpor

fűrészpor

Nyilvánvaló, hogy a jeges gyalogutak, járdák sózása következtében a környező gyep, az utcai díszcserjék töve teljesen tönkremehet, kiéghet, elszáradhat. Ezért, az utóbbi években, a legtöbb településen már körültekintően alkalmazzák a síkosság mentesítő anyagok szórását, amikor az ónos eső, jegesedés veszélyezteti az emberek biztonságos mozgását, a közlekedést.

A sószórás következményei gyakran csak hónapokkal később válnak láthatóvá. Egyrészt az út menti fák nem képesek elegendő vizet felszívni, másrészt a só a talajban számos fontos tápanyagot kiszorít, és hatással van a mikroorganizmusokra is. Elsősorban a fasorokat alkotó fajok, például a juhar, a hárs és a gesztenye reagál érzékenyen a sóra.

Ezért erre a körültekintő védekezésre főleg a ház körül, az udvaron, a kertben van a legnagyobb szükség.

Só helyett homok, fűrészpor
Só helyett homok, fűrészpor

Sók

Ne alkalmazzuk se az olvadást elősegítő magnéziumkloridot, se a konyhasót! A talajba szivárogva tönkreteszi annak szerkezetét, kimarja a háziállatok lábát. Ráadásul nagy hidegben semmi hatása sincs a sózásnak, mert a nátrium-klorid oldat mínusz hét fokos fagyáspontja alatt értelmetlen használni. Sózáshoz, ha más lehetőség már nincs, akkor használjuk kalcium-kloridot, zeolitot, kálium-kloridot. Ezek a szerek bizonyos környezeti elemekre kedvezőbben hatnak.

A kalcium-klorid

A kalcium-klorid a hagyományos útszóró sónál valóban sokkal környezetbarátabb lehetőség, de kloridtartalma miatt korántsem tökéletes megoldás. Pozitívuma, hogy gyorsan olvasztja fel a jeget, mivel oldódás közben exoterm hőt termel. Saját tömegénél jóval nagyobb mennyiségű nedvességet képes megkötni, így kevesebb kell belőle. A keletkezett oldat (30%-os oldat esetén) -42 °C-ig fagyálló. Ára a hagyományos útszóró só-nál magasabb, de még mindig viszonylag elfogadható. Sajnos nem csak a fémeket, de az aszfaltot és a térkövet is károsítja, utóbbihoz egyáltalán nem ajánlott.

A CMA

A CMA vagyis a kalcium-magnézium acetát óriási előnye, hogy kloridmentes jégmentesítő, így teljesen környezetbarát: sem a növényeket, sem az épített környezetet, de még a házikedvencek tappancsát sem károsítja. Hátránya azonban meglehetősen borsos ár.

STOP-PER perlit

Van egy új, teljesen kloridmentes és teljesen környezetbarát jégmentesítő megoldás is. A jégmentesítés ez esetben CMA-val történik, amely egy fehér színű, enyhén ecet illatú folyadék. A STOP-PER perlit egy speciális eljárással készül anyag, amelynek során a CMA egy teljesen természetes vulkanikus kőzet belsejébe kerül, amelyet magas hőmérsékleten duzzasztanak. 100%-ban környezetbarát, sőt, jótékony hatással vannak a növényekre, talajra: a CMA összetevői tápanyagként épülnek be, míg a duzzasztott perlit lazítja a talajt, elősegíti a jó vízháztartást. Egyáltalán nem korrodálja egyik anyag sem a fémet, sem a betont, ráadásul nem irritáló hatású, így nem jelent veszélyt a házikedvencekre.

Só helyett homok, fűrészpor

A fűrészpor, a homok, a fenyőtű, ha más nincs, a fahamu, a szénpor is százszor jobb, mint a sózás, mindegyik környezetbarát. Az egyik legegyszerűbb sóhelyettesítő a ház körül a homok. Egyszerű beszerezni, és a jég elolvadása után, mikor már megszáradt, könnyen le lehet söpörni a járdáról. Kevésbé esztétikus megoldás, de szintén környezetbarát módszer a faforgács. Az sem baj, ha a legősibb hamuhoz nyúlunk vissza, melynek magas kálium tartalma miatt talajjavító hatása is van.

A jégmentesítő anyagok összehasonlítása

A következő táblázatban összegyűjtöttük a jégmentesítő anyagok tulajdonságait, hogy könnyebben áttekinthetőek legyenek.

NaCL (só) CaCl2 (kalcium-klorid) STOP-PER útszóró só Egyéb érdesítővel ellátott jégmentesítő
Jégmentesítő hatás ** ***** **** ****
Tartalmaz kloridot? igen igen NEM típustól függ, de legtöbbször igen
Kell takarítani utána? NEM NEM NEM igen
Káros a környezetre? káros mérsékelten káros NEM káros, sőt előnyös típustól függ, a CMA tartalmúak nem
Kell-e takarítani utána? Javasolt, a korrodálás ellen Javasolt, a korrodálás ellen NEM IGEN

A jégmentesítő anyagok alkalmazási területei

NaCL (só) CaCl2 (kalcium-klorid) Stop-per Egyéb érdesítővel ellátott jégm.
vas/acél/fém építmények NEM JAVASOLT NEM JAVASOLT IGEN A klorid alapúak nem
utak, aszfalt NEM JAVASOLT IGEN IGEN IGEN
térkő. díszburkolat NEM JAVASOLT NEM JAVASOLT IGEN klorid alapú nem
járdák, közterületek TILOS Lehet, de figyelembe kell venni maró hatását IGEN igen

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: