Nem maradék – tartalék!

maradék

Ma, a gyorsfagyasztás, vagyis mélyhűtés korában igazán nem illik maradéknak nevezni azt az ételt, amelyet eleve úgy főztünk (időnkkel, erőnkkel takarékoskodva és  magával az élelmiszer minőségének megőrzését figyelembe véve) hogy előrelátóan tartalékokat adagoljunk a mélyhűtőnkbe: fárasztó, sok munkát tartogatő hétköznapjainkra, vagy éppen a távolabbi vendégvárásokra.

Kapóra jönnek tehát a karácsonyi asztal  kínálta lehetőségek: Vége a karácsonyi forgatagnak, a folyamatos sütés-főzésnek, vendégjárásnak, a bőséges étkezéseknek, de bizonyára akad még sok finom falat a hűtőben, kamrában az ünnepi ételekből. Tanácsainkat megfogadva elkerülheti az esetleges kellemetlen problémákat. Fogyassza körültekintően a megmaradt ételeket!

Ne pazaroljunk, de legyünk óvatosak!

maradékNézzünk körbe, mi maradt meg az ünnepi ebédből, a szomszédtól kapott ajándék süteményből vagy a rokonok által hozott egyéb finomságokból. Gondoljuk át, mit tudunk kezdeni velük, melyek fogyaszthatóak biztonságosan és melyek nem.

• A hűtést nem igénylő ételek, mint pl. bejgli, pogácsa, szinte bármeddig fogyaszthatóak, ha megelőzzük kiszáradásukat. Mikrotén zacskókba csomagolva – ha nem fogyasztjuk el belátható időn (egy-két napon) belül, inkább tegyük a mélyhűtőbe. Bármikor elővehetjük!

A megszáradt kenyérből készíthetünk zsemlemorzsát, száraz kifliből pl. mákos gubát, de felhasználhatjuk ezeket fasírthoz, sültek töltelékéhez is, vagy kenyérpudinghoz, felfújtakhoz.

• A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek lehetnek, de nem egyforma mértékben. 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben se tároljuk ezeket!

• A savanyú, káposztás (töltött káposzta), paradicsomos ételek tovább eltarthatóak. Ezeknek az állaga, íze nem változik akkor sem, ha lefagyasztjuk.

• Az ünnepkör népszerű ételei közé tartoznak a halból készült fogások, melyek különösen romlandóak. Fogyasszuk őket frissen, ne tároljuk.

•  A karácsonyi vacsora közkedvelt fogása, a halászlé is jól fagyasztható, ilyen formában biztonságosan tárolható, helyes kiolvasztás és átforralás után nyugodtan fogyasztható.

• A majonézzel készült saláták, nyers tojással készült ételek, megmaradt hidegtálak azonban veszélyesek lehetnek. Ezeket ne fogyasszuk el több napi tárolás után. Annak ellenére sem mondhatók már ilyenkor biztonságosnak, hogy esetleg még nem észlelünk elváltozást szagukban, ízükben és állagukban. A tojást tartalmazó ételek különben sem ajánlhatók fagyasztásos tárolásra.

• Megmaradt ételből újat alkotni, abba beledolgozni, felhasználni igen veszélyes művelet. Csak kivételes esetben és csak forrón készülő ételekhez használja fel a maradékot! Veszélyes lehet pl. a maradék sült hús felhasználása salátákba, ha nem sütjük át, hogy fertőtlenítsük.

Mielőtt megennénk, alaposan forrósítsuk át!

A langyos, szobahőmérsékleten tárolt étel fogyasztása veszélyes lehet, hiszen ezekben a mikrobák könnyen el tudnak szaporodni.  Ha a készételt tároláskor nem fedjük le, baktériumok kerülhetnek bele és  a melegebb hőfokon, például az asztalon, a meleg konyhában, ebédlőben hagyva, elszaporodhatnak. Ha az ilyen ételt csak meglangyosítjuk, és nem forrósítjuk át,  gyomorrontást, hasmenést okozhatnak. A rizst, tojást, gombát tartalmaző ételek különösen romlandóak. A burgonya, a tésztafélék szintén.

Ha az étel belső hőmérséklete – az újraforrósításkor – eléri a 75 °C-ot, a megbetegedést okozó legtöbb mikroba elpusztul, így általában nincs ok az aggodalomra.

maradék melegítéseErre azonban a mikrohullámú sütő nem alkalmas! Arra való, hogy kényelmesen megmelegítsük benne az ételt, ám vannak veszélyei is. Az ételt pontszerűen melegíti fel és maradnak ún. hideg pontok is, ahol a mikrobák túlélhetik a melegítést. A mikróban melegített ételt pihentetni kell, esetleg fél perc elteltével kissé újramelegíteni mielőtt kivennénk, hogy egyenletesen felmelegedhessen. Jó eredményt hoz az is, ha a mikrohullámú sütő teljesítményét lejjebb vesszük a melegítésnél. Ilyenkor ugyanis a besugárzásban szünetek vannak, amikor van ideje az ételnek átvenni a hőt.

Beteg embernek, kisgyermeknek ne adjunk újramelegített, vagy többnapos ételt!

Az emberek baktériumokkal szembeni ellenálló képessége különböző. Ugyanattól az ételtől az egyik megbetegszik, a másik viszont nem. A kisgyermekek és a beteg, meg idős emberek különösen érzékenyek, ők olyan ételtől is megbetegedhetnek, amelyektől az egészséges fiatalok, felnőttek nem.  Ne tegyük ki őket az elkerülhető fertőzéseknek.

A különböző édességek tárolása szinte külön téma: a száraz kekszek, piskótafélék tovább eltarthatók. A krémes tortáknál meghatározó, margarinból, vajból, tejszínből, illetve valamilyen gyümölcs hozzáadásával készült töltelékről van-e szó. Ezekkel különösen vigyázni kell. Körültekintő háziasszony elrakja a gyermekek kezeügyéből a sütiket, nyalánkságokat – pontosan meghatározott sorrendben (időben) adagolja ezeket. Meggondolandó, érdemes-e fagyasztóban tárolni valamelyiket? Főleg, ha már napokig állt a hűtőben, vagy a spájzban.

Takarékoskodjunk, ne pazaroljunk – de vigyázzunk a család egészségére!

Önnek ajánlott

Leave a Reply