Két különleges zöldség

articsóka

Ilyenkor, ünnepekre készülődve, többet jönnek-mennek az emberek az áruházak polcain ajándékot keresgélve. És a zöldségfélék között is felfedezhető néhány különleges zöldség.

articsoka
Articsóka

Articsóka (Cynara scolymus) Maga a növény, nagytermetű, 150-180 cm-es szárakat fejlesztő, mélyre nyúló, vastag karós főgyökerű. Sok helyet igényel, 1-1 növénynek 1 négyzetméterre van szüksége. A húsos, zöldpikkelyes levelekből álló, tojásformájú és nagyságú bimbója igazi ínyencség. Fogyasztják párolva és nyersen. Igen dicsérik vércukorszint kiegyenlítő, koleszterinszint-szabályozó, epeműködést serkentő, gyomorerősítő hatásait. Hazai terméssel nemigen találkozhatunk a piacokon, pedig tájainkon is termeszthető.

Gyógyászati célból nálunk és a környező országokban mintegy 40 éve termesztik. Az élelmezési célokra szolgáló fajtáktól eltérően, a gyógynövényként termesztettnek nem a fészekörve húsos, hanem a levelei. A gyógyszeripar igényli különböző májregeneráló készítmények, érelmeszesedés, bakteriális fertőzések elleni szerek előállítására. Mélyrétegű, jó vízáteresztő talajra, hozzáértő gondozásra van szüksége.

Feketegyökér

Feketegyökér (Scorzonera hispanica) „téli spárgának” is hívják. De ez a különleges zöldség olcsóbb, mivel sokkal egyszerűbben termeszthető. Orsó alakú, sötétbarna, feketés héjú, 25-30 cm hosszú gyökér, az üzletekben rendszerint kis kötegekben kínálják. Fehér a húsa, ha eltörjük, illetve tisztítjuk, bő tejnedvet enged. Ez ellen úgy lehet védekezni, hogy folyóvíz alatt mossuk, s azonnal citromos vízbe dobjuk. Krémlevesek, körítés, saláta készülhet belőle. Érdemes megkóstolni. Elkészítési módja olyan, mint a spárgáé, élettani hatásai is hasonlóak, sok fontos ásványi anyagot tartalmaz. A középkorban pestis és kígyómarás ellenszerének vélték.

Termesztése egészen egyszerű, korán, márciusban kell elvetni, hogy egyévesként, októberben már kezdődhessen (ásóval) a felszedése, fogyasztása. Egyenesen a kertből kell a konyhába vinni, ugyanis fagytűrő, s a téli hónapokban is frissen szedhető.

Önnek ajánlott

Leave a Reply