Királyi vérvirág

Scadoxus vérvirág
Scadoxus
Királyi vérvirág (Jim_Evans)

A különlegességek kedvelői már most beszerezhetik a feltűnő szépségű királyi vérvirág (Scadoxus puniceus), vagy a sokvirágú vérvirág (Scadoxus multifloras) hagymáját/gumóját, hogy tavasszal időben elültethessék. Dél-Afrikában a mezőktől a hegyi erdőkig, a folyópartokig, mindenütt ott virítanak ennek a gumós dísznövénynek a vadon növő, vagy kertekben, parkokban a nemesített fajtái. Nálunk is eredményesen nevelik már a két, fent említett fajtáját. Van, aki cserepes növényként, nyáron, a teraszon, ősztől a télikertben, más pedig, mint a többi gumós dísznövényt, télen, hűvös helyen pihenteti a hagymáját, s tavasszal, amikor elmúlik a fagyveszély, tápanyagokban gazdag földbe, egyenesen a kertjébe ülteti.

Scadoxus vérvirág
Királyi vérvirág (Dénes Emőke)

A királyi vérvirág tavasszal, vagy nyáron nyílik, 30-40 cm magasra nő, tőlevelei elliptikusak, félig felállóak, s egymást borítva, látszólag szárat alkotnak. Minden tövön csak egy felnyúló tőkocsány van, ezen, mintegy 100 csöves, narancsvörös virágból álló, vörös murvalevelekkel körülvett, kúpos ernyővirágzat nyílik.

A sokvirágú vérvirágnak lándzsa alakú levelei vannak. Magassága elérheti a 70 cm-t is. Hatalmas, gömb alakú virágernyője 200 keskeny, lepellevelű, piros, fénylő, csipkeszerű virágból áll, amely egyetlen, magas száron, akár 1-2 hétig is virít. A hagymás/gumós dísznövényekhez értők a vérvirágok gondozását is könnyen megtanulják.

A vérvirág gondozása

Ezek a növények nem télállóak. Ugyan cserépben nevelhetők, de nem kifejezetten szobanövények, mert nem tarthatók egész éven át vegetációban, hanem eredeti élőhelyükön kialakult életritmusuk szerint nyugalmi időszakra van szükségük. A virágzás után, vagy az ősz közeledtével az öntözést fokozatosan csökkentve, hagyni kell a növény leveleit fonnyadni, majd leszáradni. A leszáradt részeket eltávolítjuk, a nyugalomba került növényt cserépben hagyva hűvös (5-10 fok) helyen teleltetjük át. Az esetlegesen nagyobb cserépbe történő átültetést, vagy a kiélt talaj részleges cseréjét a tél végén vagy kora tavasszal végezzük el. Ezután a cserepet világos, melegebb helyen tartva, és kezdetben csak mérsékelten, majd hajtásnövekedés megindulásától kezdve bővebben öntözve, a növény ismét fejlődésnek indul.

 

 

 

 

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: