Friss zöldségek a hó alól

A türelem, vesződség az őszi betakarítás után is szabadban a földben hagyott zöldségfélékkel ilyenkor, januárban, és még később, tél közepén is, friss ízeket, változatosságot „terem”. Egészséges, értékes táplálék a téli kelkáposzta, amely akár mínusz 15 C fokot is elvisel. Akár fejes állapotban, akár levelesen „állja a hideget”, egészen tavaszig szedhetjük. Nagyobb hó, jégborítás ellen védhetjük rőzsés, kukoricaszáras, nádas takarással.

A brokkoli, ha a földben hagytuk a tövét, december végéig fejleszthet apróbb rózsákat a levelek hónaljában. Ne hagyjuk tönkremenni, szedegessük össze. Nagy levél- és szártömege vitamindús takarmány a baromfinak, szikkasztva a házinyulaknak.

A feketegyökér igazán friss akkor marad, ha a földben hagyjuk télen is. Vigyázva szedhetünk csak fel belőle, mivel könnyen törik. Szélesebb szelet földdel együtt kell kifordítanunk a talajból, ahonnan sértetlenül kiemelhető. A többihez azonnal egyengessük vissza a földet, s takarjuk, hogy a nagyobb fagyoktól megvédjük. póréhagyma, ha őszi, szedjük fel, december végéig el is fogyaszthatjuk, salátaként nyersen készítsük el, így nyerjük a legtöbb ásványi anyagot és vitamint. Nem olyan erős az illata, mint a vöröshagymáé vagy a fokhagymáé, az íze is kellemes.

téli póré tavaszig a helyén maradhat, szépen fejlődik még. A bimbóskel annál finomabb, minél jobban megcsípi a fagy. Alulról fölfelé szedegessük a bimbóit, ez is jól érzi magát a földben egészen tavaszig. A petrezselyem zöldje is „kéznél van”, ha takarással védjük a földben hagyott gyökereket. Jó, ha már az idei év veteményezési „térképének” készítésekor külön helyet szánunk az áttelelő zöldségeknek a kert legkönnyebben elérhető, hótól, széltől, fagyoktól legvédettebb sarkában.

A kardi (Cynara cardunculus)

Ennivaló szépség

A kardi (Cynara cardunculus) az articsóka testvére, csak kissé vad, s elsősorban díszítő értékéért, valamint az articsókáéval rokon gyógyító hatásaiért termesztik. Feltűnően díszes küllemű, hosszú, tollszerű levelei vannak, gyönyörű, kék és lila fészkes virágai, de rendkívül szúrós. Mivel ez is magasra nő, a díszkert, az udvar távoli sarkában, a gyerekek számára kevésbé hozzáférhető helyen kapjon helyet. De talán sikerül tüske nélküli hibrid fajtáinak vetőmagját is beszerezni. Ugyanis ez csak magról szaporítható. Palántáit üvegházban, fólia alatt előnevelhetjük. Fiatal, húsos bordájú levelei halványítást követően szintén fogyaszthatók.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: