Egy falatnyi paprika – a Hamík

hamik

Azt állítják, igazi csemege a „Hamík” néven törzskönyvezett aprócska paprika. A mérete még nem is lenne olyan különleges, hiszen a csípős fajtákból már számtalan mini-méret közül választhatunk. Sötét narancsszíne sem meglepő, láthatunk ma már sárga, lila paprikát is. Hanem az íze: nem csípős, nem méregerős. Még csak nem is semleges, vagy zöld, más szóval nem is fűízű. Ez egyszerűen – édes.

Kifejezetten gyermekeknek „találták ki”, hogy amikor a legjobban rögzít az „íz-emlékezet”, akkor szeressék meg a paprikát. És ennek igazán örülhetünk. A mai gyerekek annyi krémesített ételt, gyümölcsöt, zöldséget kapnak, hogy abból nehéz íz-emlékeket kiválasztani, megőrizni. De az ilyen pici, szép paprika már látványnak is vonzó. És ha még az íze is kellemes, akkor, nosza, vessen belőle, akinek kisebb-nagyobb gyermekei vannak. Kimondottan üvegházi, fólia alatti termesztésre nemesítették ki. Valószínű, hogy a Hamík tömegáruként nem kerül a piacra, azonban házi, családi termesztésre ideális. Finom lesz a különféle salátákban is. És jól mutat majd belőle néhány a téli eltett csalamádéban is.

A piacra kerülés és konzerválás ideális időszaka a botanikai érettség, amikor színe narancssárga. A növény közepes nagyságú, apró csemege mérete miatt rendkívül sok bogyót képes megkötni, ezért fontos a jó víz és tápanyag ellátottság azok kineveléséhez. Fóliás termesztésnél meghosszabbítható a betakarítási időszak.

Rendkívül ízletes gyümölcsöket hoz, szinte mag nélkül. Világszerte a HAMIK paprika a legfinomabb “snack paprika”. Beltéri és kültéri gyártáshoz is javasolt. A gyümölcsök a sötétzöldtől az élénk narancssárgáig érnek, és szinte mag nélküliek. A vastag húsú termések narancssárga állapotban kivételesen édesek, és kifejezetten ajánlottak friss piacra.

Jó tudni, hogy az ilyen, különleges hibrid (keresztezett) paprikafajták –  F1 a jelölésük – otthoni továbbtermesztésre (maggyűjtéssel, illetve a megérett paprikák magjának újravetésével) nem alkalmasak. Ha van is magjuk, s azokat elvetnénk, nem a már termő fajta, hanem annak egyik, a keresztezéshez választott fajtája hajtana ki belőle.

 

 

 

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply