Orsóból kialakítható faformák

osrsó

A gazdaságosság, a takarékos helykihasználás arra ösztönzi a házuk köré sokoldalúan hasznos kertet tervezőket, hogy az alma- és körtefákat orsó formájúvá alakítsák.

Az orsó

Az orsónak alacsony a törzse (a.). Az almáé 40-50 cm, a körtéé 60-80 cm. Az almához világszerte a törpe hatású M9-es alanyt használják a faiskolákban. Ez nagyon jó talajt igényel, a ráoltott nemes fajta kezdeti növekedését serkenti, és korán termőre fordítja. Vannak olyan almafajták, amelyek természetüknél fogva gyenge növekedésűek (James Grieve, Cox). Ezeket, különösen, ha gyengébb talajon neveljük, valamivel erősebben fejlődő alanyra érdemes oltani. (M4, M7, M26, MM106.) A körte orsónak MA birs alanyra oltott gyenge, vagy középerős fajták alkalmasak. A birs jó, meleg és üde talajt igényel.

Orsó
Orsós kialakítás

Az orsó az almatermesztésben a legbővebben termő faforma. A korona alsó átmérője és a fa magassága 1,75 -2,25 m (b.). Minden munka elvégezhető a talajon állva. Már a 2-3. évben termést hoz. Először 8-10 éves korban, majd minden öt évben fiatalítani kell. Ültetéséhez elegendő 2-2,5 m-es földsáv (sortáv). Az „MA” birsalma alanyra oltott körte orsó számára ez a távolság 2,5 m. Termőre fordulása később következik be, mint az almáé. Gyengébb alanyon álló orsót kordonnal vagy karóval kell megtámasztani.

A sövény

orsó
Sövény

Az alma- és a körtesövény mindenütt elhelyezhető, ahol a szélesebb orsó nem fér el. A gyümölcssövénynek sok formája van. Az ábrán látható széles korona (C.) két oldalát dróthuzalhoz kell rögzíteni. Az így kialakult formájának köszönhetően keskeny sávban, falak előtt, kerítés mellett, vagy a kert belső térkialakításában jól alkalmazható. Úgy kell ültetni, hogy 2 erős oldalhajtása, mint vezérág, jobbra és balra álljon. Ezeket a középső vezérággal 60 fokos szögben kell a kifeszített huzalhoz erősíteni. A főhajtást és az oldalhajtásokat az első 4-5. évben csak gyengén kell visszametszeni. A többi hajtást a konkurens hajtáson kívül, amit el kell távolítani, vízszintesen kell lekötni. És egyelőre metszés nélkül kell hagyni. Ezáltal hamar hoz termést. A következő nyáron néhány további gyenge csúcshajtást kell lekötni vízszintesen, az erősebbeket ezzel ellentétben le kell vágni. Egy évvel később, 50-60 cm-rel az alsó oldalhajtások felett, második ágpárt kell kinevelni. Ezeket 2-3 alkalommal mérsékelten vissza kell vágni. Amíg a felső részen az oldalágak növekedését a lekötözéssel korlátozzuk, hagyjuk a gyümölcssövényt növekedni, amíg fiatalításra nem lesz szükség.

orsó
Körte kordon

A függőleges kordonfa (karcsú orsó) 1 m széles földsáv hasznosítására is alkalmas faforma (d.), ha gyenge növekedésű alanyra oltott almával vagy körtével (M9, azaz birs alanyon) ültetjük be. A 60 cm-es tőtávolságra ültetett fák metszése szakértelmet igényel. Ha ez nem biztosított, a fa elvadul, és alig hoz termést. Az ültetés után az oldalágakat, lent 3, fent 1 szemre vissza kell metszeni. Az oldalágak télen utókezelést igényelnek, a törzsnövekményt 20-30 cm felett vissza kell vágni.

Önnek ajánlott

Leave a Reply