Mit is akar mondani az autó?

autó

Ismerős az a helyzet, amikor a mai autó műszerfalán egy lámpa villogni kezd, és azon kell törnie a fejét, hogy ez éppen mit is jelenthet?  Még a tapasztalt járművezetők sem ismerik az összes szimbólumot, amellyel az autó jelezhet valamit. A vezetés közben felgyulladó sárga, vagy ne adjisten piros hibajelzés a műszerfalon elég nagy ijedtséget tud okozni. Amire még rátesz egy lapáttal, ha nem ismeri a vezető az adott jelzést.

Itt a műszerfal ikonok listája, amely minden vezető életét megkönnyíti!

Néhányat mindenki ismer, például azt, amelyik arra figyelmeztet, hogy kifogy az üzemanyag. De vannak olyanok is, amelyeket valószínűleg még sosem láttunk, és fogalmunk sincs, mit jelentenek. Soha sem tudhatjuk, mikor lepnek meg ezek a fények, ezért nem árt szemmel tartani, mi lehet mögöttük. Az alábbi praktikus áttekintés a műszerfal lámpáiról segít azonosítani az autó fontos mondanivalóját.

A műszerfal jelzésekről általánosságban

Minden jármű rendelkezik műszerfal jelzésekkel – van, amelyik kevesebbel, van, amelyik többel. Mivel az újabb járgányoknál már rengeteg kiegészítő rendszer dolgozik a háttérben, ezek szinte mindegyikéhez kapcsolódik valamilyen jelzés. Így az újabb járműveken a műszerfal jelzések szinte gombamód szaporodnak.

A műszerfal jelzések alapvetően 3 kategóriába sorolhatóak, amelyeket színük is jelez.

Piros színű hibajelzések a műszerfalon:

A piros szín azt jelöli, hogy a közvetített információ fontos és sürgős, tehát azonnali figyelmet igényel. Néhányszor egyben azt is jelenti, hogy álljunk félre és ne használjuk tovább az autót.

autó
Piros ikonok

Sárga színű műszerfal visszajelző lámpák

A sárga szín a fontos, ámde nem kritikus információkat jelöli. Ide tartozhatnak hibajelzések, de a külső veszélyre, például csúszós útra figyelmeztető jelzések is. Ha hibajelzésről van szó, akkor az első adandó alkalommal érdemes szervízbe vinni az autót.  A változásokhoz és korlátozásokhoz is kapcsolódhatnak, amelyek egy adott utazás során történtek.

autó
Sárga ikonok

 

 

Egyéb műszerfal jelzések, zöld és kék ikonok

Információkat nyújtanak a jármű szervizfunkcióiról és azok működéséről. Egyszerűen csak közli velük az autó, hogy milyen funkciót kapcsoltunk be.

Zöld és kék ikonok

A kék színt egészen a közelmúltig csak a távolsági fényszóró jelzőfénye viselte. Újabban azonban olyan járművek is használják, amelyek nem rendelkeznek hűtőközeg-hőmérsékletmérővel. Amíg a hűtőfolyadék hőmérséklete egy bizonyos hőmérséklet alatt van, a kék hőmérőfény világít.

64 szimbólum, amelyet minden járművezetőnek ismernie kell

 

Ha a műszerfalon világítanak az ikonok, semmiképpen ne hagyja figyelmen kívül őket – az autó így kommunikál önnel. A 64 szimbólum leírása segít megérteni, hogy mit akar mondani az autója.

 

Műszerfal ikonok

 1. Az akkumulátor ikonja világít, ha a műszerfalon csökken a feszültség, gyakran ez a probléma a generátorból származó elégtelen akkumulátortöltéssel függ össze. A hibrid motorral felszerelt járműveken ez a kijelző a MAIN jelzéssel együtt jelenik meg.
 2. Részecskeszűrő figyelmeztetés, a szűrő sürgős regenerálásra szorul.
 3. A takarékos üzemmód be van kapcsolva.
 4. Távolsági fények bekapcsolva
 5. Ködlámpák bekapcsolva (elöl).
 6. Adaptív fényszórók.
 7. Fényszórók.
 8. Ködlámpák bekapcsolva (hátul).
 9. A fényszóró beállításának ikonja. Az automatikus billentő rendszer meghibásodását jelzi. Diagnosztika szükséges.
 10. Eső- és fényérzékelő.
 11. Az elektronikus kulcsot nem észlelték. A világító jelzőlámpa gyújtási hibát jelez. A figyelmeztető lámpa kigyulladása több okból is bekövetkezhet. A jármű típusától függően a kulcs, a kapcsolószekrény, a gyújtás, a vezérlőelektronika stb. hibája lehet.
 12. Kulcs nem található. Csak a kulcs nélküli beléptető rendszerrel felszerelt járművekre vonatkozik. A lámpa kigyullad, ha például a vezető elhagyja a járművet, a kulcs a zsebében van, és a motort járva hagyja. Akkor is világít, ha a kulcs nincs a járműben – a motor nem indítható.
 13. A kulcs elemét ki kell cserélni.
 14. A légszűrő piszkos.
 15. Fény világít az ikonon.
 16. A féklámpák nem működnek.
 17. Néhány fényszóró nem működik.
 18. Kézifék meghibásodása.
 19. Automatikus sebességváltó meghibásodása.
 20. Külső világítás bekapcsolt jelző.
 21. A biztonsági öv nincs bekapcsolva.
 22. A lámpa jelzi a jármű szervizelését, akár ütemezett, időközönként beállított, akár nem ütemezett, ha a járműelektronika úgy ítéli meg, hogy jelenleg szükség van egy minősített szerviz felkeresésére.
 23. Az utasoldali légzsák nem működik, vagy ki van kapcsolva.
 24. Baleset esetén a légzsákok nem működnek.
 25. Parkolási segítség.
 26. Üzemanyagszűrő meghibásodása.
 27. Alacsony mosófolyadék szint.
 28. A jármű ajtajának szimbóluma. Figyelmeztethet egy nem zárt ajtóra.
 29. A vontatóberendezés figyelmeztetése.
 30. Alacsony üzemanyagszint.
 31. Víz az üzemanyagszűrőben.
 32. A blokkolásgátló rendszer meghibásodása.
 33. Fékbetét kopás szimbólum.
 34. Sebességtartó automatika ikonon.
 35. A sebességtartó automatika nem működik.
 36. A szervokormány meghibásodása.
 37. A kézifék ikon nemcsak akkor világít, ha a kézifékkar be van kapcsolva (fel van húzva), hanem akkor is, ha a fékbetétek elhasználódtak, vagy ha a fékfolyadékot fel kell tölteni/ki kell cserélni. Az elektronikus kézifékkel felszerelt járműveken a kéziféklámpa a kapcsoló vagy az érzékelő hibája miatt világíthat.
 38. A fékpedál lenyomásával ki kell oldani a sebességváltót.
 39. Nyomja le a kuplungpedált.
 40. Gyújtógyertya jelzés.
 41. Sávváltás.
 42. Katalizátor túlmelegedése.
 43. Megnövekedett motorhőmérséklet.
 44. Információs üzenet jelzője.
 45. Bekapcsolt jelzőlámpa.
 46. Cabriolet tető meghibásodása. Cabrio gépkocsiknál találkozhatunk ezzel a figyelmeztetéssel. Nagy valószínűséggel hiba lépett fel a tetőnyitő hidraulikus vagy elektronikus rendszerében. Keressük fel a megfelelő szakszervizt a hiba javítása céljából.
 47. A Motorháztető nyitva van.
 48. Alacsony járműsebesség / hegymenet asszisztens rendszer.
 49. Veszélyes megközelítési távolságok.
 50. Hátsó spoiler meghibásodása.
 51. A külső alacsony hőmérsékletre figyelmeztető jelzőlámpa.
 52. A külső hőmérséklet fagyponthoz közel vagy fagypont alatt van.
 53. Hibás felfüggesztési lengéscsillapítók.
 54. Légrugós figyelmeztetés.
 55. A motorban (gyakran valamelyik érzékelő hibája) vagy a sebességváltó elektronikus részében lévő hibát jelez.
 56. Blokkolt kormánykerék.
 57. Fűtött hátsó ablak.
 58. Esőérzékelő
 59. Motorellenőrző lámpa. A gyújtás, a tüzelőanyag-befecskendezés vagy a kipufogógáz-tisztítás, esetleg a vezérműtengely meghajtásának meghibásodását jelzi. Célszerű lassan a műhelybe hajtani, különben a katalizátor kiégését kockáztatja. Ha a gyújtás meghibásodik, el kell vontatni.
 60. Automatikus szélvédőtisztítás.
 61. A stabilizáló rendszer ki van kapcsolva.
 62. Fűtött szélvédő.
 63. Motorolajnyomás figyelmeztető lámpa A motorolajnyomás nem éri el az előírt szintet. Vagy kevés az olaj, vagy a motor kenési rendszerében van hiba.
 64. A csomagtartó nyitva van.

Ne feledkezzen meg az autója által adott jelzésekről. Még azok is, amelyek kisebb problémákat jeleznek, emlékeztethetik Önt a járművet és Önt fenyegető lehetséges veszélyre. Ügyeljen arra, hogy autóját rendszeresen diagnosztizáltassa, hogy megelőzze a súlyos problémákat, amelyek költségesek és időigényesek lehetnek.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: