Törzsápolás a gyümölcsösben

Törzsápolás

kéregtisztítókA fagyos időszak végén, a rügyfakadás előtti permetezés előtt, itt az ideje, hogy az enyvgyűrűket eltávolítsuk a gyümölcsfák törzséről. Mielőtt a gyűrűk alatt megbúvó kártevőket, (legtöbbször a téli araszoló tojásait) a kéregpikkelyeket, a törzsön és az ágakon lévő mohát, algát, zuzmót lekaparjuk, terítsünk a fa tövébe újságpapírt, vagy fóliát. Ezeket a maradványokat, amelyek között lehet veszélyes, gombás betegséggel fertőzött gyümölcsmúmia, vagy ágrész is, a legjobb eltüzelni. A régebbi gyakorlat, illetve szaktanácsadás úgy szólt, hogy el kell ásni, mélyen a földbe. Ma már tudjuk, hogy az ilyen módszerrel végzett törzsápolás a vírusokat, gombákat nemigen pusztítja el. A drága permetezőszert a hulladék fertőtlenítésére használni, pazarlás lenne. Az üres betonmedencében, pléhhordóban, a tüzet óvatosan kezelve, elégethetjük a gyümölcsösből kikerülő, tél végi fahulladékot.

Törzsápolás

Törzsápolás A fatörzsek ápolásánál vigyáznunk kell, hogy a kérget ne sértsük fel. Fiatal, sima kérgű almatermésű, vagy a csonthéjas gyümölcsfák törzsét nem szabad semmiféle kaparó szerszámmal tisztítani. Elég hozzájuk a szögletes keményfadarab, azzal is óvatosan bánjunk. A kéregkaparó és a drótkefe csak az idős, vastag kérgű és erősen pikkelyes almatermésűek kérgének kezeléséhez való. Ha bármiféle seb keletkezne a törzsek ápolása közben, azt sebkezelő viasszal azonnal be kell kenni.

A szürkészöld bevonat, ami nedves helyeken, a fiatal törzseken és a vastag ágakon is gyakran megjelenik, nem károsítja a fát. De ha a koronában a nedvesség hosszabb ideig megmarad, kedvezhet a gombabetegségek (varasodás) terjedésének.

Önnek ajánlott

Leave a Reply