Márciusi kertésznaptár

Márciusi kertésznaptár

kertészkalendárium Márciusi kertésznaptárTúl korán kezdtünk örvendezni a márciusi tavasznak, a tél még visszatért.
De azért, ami késik, nem múlik.  Duzzadnak a rügyek, ha féltenünk kell is őket az éjszakai erősebb fagyoktól.

kertészkalendárium Márciusi kertésznaptárSok kórokozó és kártevő a növénnyel együtt fejlődik és károsítja a rügyeket és leveleket. Hogy korai kártevésüket megakadályozzuk, rügyfakadáskor tanácsos a gyümölcsfákat és bogyósokat, meg a szőlőt permetezni.

A cseresznyelégy ellen – amelynek nyüvei már virágkorban behatolnak a termőbe – legkésőbb rügyfakadáskor kell permetezni.

kertészkalendárium Márciusi kertésznaptárAz almarügyfúró ormányos ellen – rügyfakadás után hatásos a védekezés.

Márciusi palántáink bizony felnyurgulhatnak, ha a kiültetéssel még várni kell. Szellőztetéssel eddzük őket – az öntözést nem vonhatjuk meg, arra szükségük van.

Az ágyásokat az egész veteményes kertben készítsük elő, amint az időjárás megengedi.

kertészkalendáriumA pünkösdirózsa sarjhajtásainak pusztulását a szürkerothadás előidézheti, ha sokáig rajta hagyjuk a talajtakarást. Óvatosan távolítsuk el, amint a fagyveszély megszűnik.

Korán szabadföldbe vethető néhány egynyári virág (vörös hérics, körömvirág, kígyószisz, búzavirág). Erősebben fejlődnek, korábban és hosszabb ideig nyílnak, ha korábban elvetjük.

kertészkalendáriumA nyár végétől virágzó félcserjék most, tavasszal is ültethetők.

A márciusi vetést melegágyban, üvegházban, fólia alatt a legfőbb ideje elkezdeni, ha a zöldségfélék palántáit áprilisban-májusban ki akarjuk ültetni. Ne felejtsük el, hogy pillírozott mag, magszalag, magszőnyeg is kapható.

kertészkalendáriumFolyamatosan vessük a hónapos retek, a saláta, különböző, korai fajtáit, hogy mindig legyen friss vitaminforrása a családnak.

Most már szedjük le a növényekről a tél ellen védő alkalmatosságokat.

kertészkalendáriumBontsuk ki a szőlő és a rózsatöveket,  a metszést se felejtsük el.
A jól előkészített ágyásokba most már bátran veteményezhetünk.

kertészkalendáriumA gyepet ilyenkor kell szellőztetni és trágyázni, a kritikus helyekre szórjunk fűmagot, de előtte a gyomnövényeket gyökerestől távolítsuk el..
Ültessük el a nyáron virágzó hagymákat.

kertészkalendárium Elvégezhetjük a körte, szilva, alma oldását. A füge téli takarását több szakaszban távolítsuk el.

A sövények, cserjék, lombos fák telepítését a hónap végéig fejezzük be. Metsszük meg a rózsát, terítsünk szét szerves eredetű trágyát.

Újra felfedezett, különleges zöldségnövény az „eperspenót”, ami zsenge korában spenótként szedhető, salátaként, főzve igen ízletes. Miután elvirágzik, élénkpiros, lédús terméseket fejleszt, ezeknek az íze olyan, mint a szamócáé. Márciustól augusztusig vethető.

Önnek ajánlott

Leave a Reply