A szamóca helye a kertben

szamoca

Az egy család számára termesztett szamóca viszonylag szerény területet igényel. Termésátlagokat számítgatni azért nem érdemes, mert fajtától, termesztési technológiától függően egy négyzetméteren teremhet 0,5 kg, de akár 2,5 kg is. A szakkönyvek abban megegyeznek, hogy egy négytagú család éves szamócaszükséglete 10-20 négyzetméternyi területen megtermeszthető. Ehhez – szintén fajtától, termesztési technológiától függően 70-150 szamócapalántára van szükség. Alapelvünk az legyen, hogy inkább kis területen, de nagyobb hozamú és jó minőségű gyümölcsünk teremjen. Olyan fajtát válasszunk, amelyet a mélyhűtőben is tárolhatunk, illetve dzsemnek is feldolgozhatunk.

szamocaAz ültetés megfelelő helyének kijelölése azért fontos, mert a szamóca fényigényes. Szélre érzékeny. Ebből az következik, hogy nem kerülhet a gyümölcsfák alá. A kert legjobb adottságú részében jelöljük ki a helyét. Készíthetünk számára ún. piramiságyást, de fekete fóliás takarású ún. bakhátat is. Ez a termesztési mód azért közkedvelt, mert megvédi a gyümölcsöt a talajjal történő érintkezéstől, s így a szürkerothadás veszélye a minimálisra csökken. Ugyancsak elmarad a gyomlálás, mivel a fóliatakarás alatt nem nő a gyom. Akinek még kertje sincs, az is próbálkozhat a függőleges fóliazsákos szamócatermesztéssel. Ez azonban inkább csak olyan „balkonkertészkedés”. Más, ha erre a célra speciális hajtatóházakat rendeznek be, s ott a megfelelő termőtalajt, a csepegtető öntözést biztosítva intenzív szamócatermesztéssel foglalkoznak.

A hűtőházi, ún. „frigo” palánták márciusban is megvásárolhatók, ültethetők. Nagy a választék, mind az egyszer termő, mind a többször, illetve folyton termő szamócákból.

Termesztése

Hazánkban az eper szinte bárhol termeszthető, de a számára legjobb feltételek biztosítása messzemenően megtérül. Az eper vegetációs ciklusának kezdete és befejezése függ a hőmérséklettől, ezért az ország déli részein lévő kertekben, a korábbi felmelegedés miatt 1-2 héttel hamarabb kezdik meg a vegetációt.

Az eper vagy kerti eper, termesztett eper, ananászeper[1] (Fragaria × ananassa) az eper (Fragaria) nemzetségbe tartozó hibrid növény, amelyet álterméséért termesztenek; a köznyelvtől eltérően a szakmai elnevezése szamóca. Az eper és szamóca kifejezések egysége vagy különbsége, nemzetközi, nyelvtani, és nyelvtörténelmi értelmezésben nem tisztázott.

Önnek ajánlott

Leave a Reply