Fújnak már a böjti szelek…

Van, aki ma is böjtöl – méghozzá örömmel, saját elhatározásából, hogy tisztító kúrával segítse szervezete erősítését. Hogy egészségesebb, karcsúbb, mozgékonyabb legyen. Sokan tudatosítják, hiába kezel valakit az orvos – nem lehet csak a gyógyszerekre támaszkodni. Önmagunkért nekünk, magunknak kell megtenni, amit bírunk, akarunk. Például ilyenkor, a tavaszi tisztító kúra kiváló segítője lehet

Az árpafű

A legtisztább, mindenféle vegyszertől mentes „bio” szer. Odahaza is hajtathatnánk, étkezési árpából. Lényerővel kifacsarhatnánk a levét. De ez túl hosszadalmas, kissé körülményes módszer. Akinek van hozzá türelme, facsarója, nekiláthat. Viszont, az elfoglalt, siető emberek akár por, akár folyékony (cseppek), akár tabletta formájában beszerezhetik a gyógyszertárakban, megrendelhetik az interneten Csehországból, Szlovákiában, Magyarországról, mivel több megbízható cég forgalmazza. A szlovákiai termékek ára a legkedvezőbb – de erről, aki utánanéz – maga is meggyőződhet.

Minden, amit az árpafűről tudni kell

Az árpafű az árpa nevű gabonaféle frissen hajtott levele, árpalevélnek vagy árpazöldnek is szokták nevezni. Klorofillt, vitaminokat, ásványi anyagokat, és antioxidánsokat tartalmaz.

Mi az árpafű lé?

Az árpafüvet sok esetben folyadékként fogyasztják. A búzafű levéhez hasonló módon az árpafű is közkedvelt méregtelenítő hatású alapanyag, amely rengeteg jótékony egészségügyi hatással bír.

Felhasználási területei

Az árpafű fogyasztása segíthet az alábbi egészségügyi problémák kezelésében:

  • Köszvény
  • Cukorbetegség
  • Szívelégtelenség
  • Magas vérnyomás
  • Magas koleszterinszint
  • Gyulladások
  • Álmatlanság
  • Ízületi fájdalmak

Az árpafű emellett a felesleges testsúly leadását is segíti, növeli az energiaszintet, lassítja az öregedési folyamatokat, stimulálja az emésztést, erősíti az immunrendszert, és talán még a rákos megbetegedések kialakulása ellen is védelmet nyújt.

Az árpafű egészségügyi hatásai

Egyelőre nagyon kevés kézzelfogható, tudományos bizonyíték létezik, amely alátámasztaná az árpafű jótékony hatásait. Az eddig elvégzett kutatások azonban azt sugallják, hogy a megfelelő, árpafüvet is tartalmazó étrendnek helye van az étlapon. Egy régebbi kutatás szerint az olyan vegetáriánus étrend, amely nagy részben zöldségekből, salátákból, répaléből, gumós növényekből, gabonafélékből, olajos magvakból, és árpafűből áll, számos jótékony hatással bírhat.

Kötőszöveti és izomfájdalmak

A nagy részben zöldségekből, salátákból, cékla-répaléből, gumós növényekből, gabonafélékből, olajos magvakból, és árpafűből álló étrend segítheti a kötőszöveti és izomfájdalmak csökkentését. A kutatáshoz 26 résztvevő étrendjét kísérték figyelemmel két hónapon át. A megfelelő étrend nem csak a betegség tüneteit szüntette meg, de csökkentette a fájdalmat is és javította a hajlékonyságot, az izmok rugalmasságát.

Magas vérnyomás

Egy 2008-as kutatás szerint az árpafüvet is tartalmazó étrend segítheti a koleszterinszint csökkentését. A kutatás során 28 személy étrendjét vizsgálták, amely gyümölcsökben, zöldségekben, és tápanyagokban gazdag étkezést követelt. Ezen kívül többféle, árpafű port tartalmazó étrend-kiegészítőt is fogyasztottak a résztvevők. A 21 napos program végére jelentősen csökkent az LDL, azaz a káros koleszterin szintje a vizsgált személyek vérében.

Árpafű – vagy búzafű?

A vizsgálatok során kiderült, hogy az árpafű megemésztése könnyebb, mint a búzafűé, emellett az árpafű nagy mennyiségben tartalmaz organikus nátriumot, amely hatékonyabban segíti az ízületi gyulladás tüneteinek elmulasztását, mint a búzafű.

A cseh kutatások az utóbbi időben főleg a köszvényes gyulladások tüneteinek megszüntetésében értek el általa kitűnő eredményeket. A lényeg, hogy természetes, „bio”-termékkel, a szervezet vegyszerekkel való terhelése nélkül lehet megtisztítani a húgykősó kristályok lerakódásától az érintett ízületeket.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: