Virágözön

Calibrachoa

Erkélyünk vagy teraszunk nyári szépségét már most megtervezhetjük, ha olyan virágokat vetünk, vagy vásárolunk, amelyek dúsan nyílnak majd, egészen az őszi fagyokig. Igaz, a tálak, nagyobb edények, ládák beültetéséhez csak a fagyosszentek után kell hozzákezdeni. De jó, ha már most tudjuk, mit akarunk. A primula, a sárga viola, az évelők némelyike is felhasználható az elképzelt virágözön megteremtéséhez.

Virágözön
A sárgaviola (Erysimum cheiri)

A kétéves virágok kínálata is gazdag. Az ismertebb, divatosabb erkélyvirágok közé tartoznak a különböző petúnia-hibirdek, minipetúniák (Calibrachoa), és a nagy virágú gumós begóniák. A petúniák magját bárki elvetheti, tűzdeléssel, palántázással előnevelheti. A begóniák nemcsak árnyékos helyre valók, sőt, teljes napfényben fejlődnek a legszebben, ha megtanuljuk a tövüknél öntözni. Még megvehetjük a megfelelő gumókat, a szerint, hová szánjuk a virágokat. Ládákba és tálakba való a csüngő gumós begónia. A gumókat, miután megtisztítottuk, egy órán át lisztharmat elleni szerben áztatjuk, majd leszárítjuk. Tenyérnyi magas ládát háromnegyed részig megtöltünk virágfölddel, a talajra helyezzük a gumókat, 5 cm-re egymástól. Csak vékony földréteggel takarjuk. De ültethetjük egyenként is, cserépbe. Meleg, világos helyen, mérsékelt nedvesség mellett megindul a gyökerek és a hajtások fejlődése. Mire elmúlik a fagyveszély, kiültethetjük az erkélyládákba, teraszra.

A téli tárolóhelyről előhozott muskátlit, fuksziát vissza kell vágni, majd friss földkeverékbe kell ültetni. A futómuskátliról levágott dugványok a melegágyban, fólia alatt már gyökeresedhetnek.

Diascia Virágözön
Diascia

A tengernyi virágot hozó Diascia magját is ugyanúgy elvethetjük, mint a petúniáét, de a kiültetés optimális időszakában gyökeres példányait is kínálják a szaküzletek. Megfelelő virágföldre van szüksége, valamint körültekintő öntözésre. A túlöntözést elkerülhetjük, ha alul vízáteresztő edénybe ültetjük. A függőedények ma már általában ilyenek, egy magasabb karimájú tállal együtt kaphatók, amely felfogja a túlöntözés által kifolyt vizet.

Aki azt tervezi, hogy virágdíszbe öltözteti ablakát, erkélyét, vagy teraszát, négy fontos szempontról ne feledkezzen meg:

1. Megfelelő edények

2. Jó virágföld

3. Rendszeres, körültekintő öntözés.

4. Megfelelő virágot – megfelelő helyre.

Az utolsónak említett szempontról azok szoktak megfeledkezni, akik még nem vizsgálták meg, melyik oldalról érheti szél, heves zápor a virágokat. Ez ugyanis teljesen összetörheti, letépheti a begóniát, a futómuskátlit, vagy a petúniát, ha az erkély, vagy a terasz nem nyújt védelmet nekik.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: