Kedvenc karalábénk

A Gigant,

Most, amikor egész télen a boltok, áruházak polcain kelleti magát a zsenge, frissen termett karalábé, miért jövünk elő ismét egy régi – szinte divatjamúlt fajtával? Az ok egyszerű: amíg télen csak az üvegházakban, fólia alatt, sokkal több vegyszerrel (legyenek bár környezetkímélőek) lehet gyorsan és jól termeszteni a zöldségféléket, addig a nyári-őszi, szabadföldi termések napsütésben, természetes talajviszonyokból nyerik sokkal magasabb élettani értékeiket, vitamin-tartalmukat.

Ezért vettük elő ismét a feledés homályából egykori kedvenc karalábénkat.

GIGANTA Gigant, mint a neve is jelzi, óriás karalábé.

Nagy gumójú, hosszú tenyészidejű, szabadföldi fajta. Dús levélzetet fejleszt, gumója sárgászöld, igen nagyméretű, akár 3-5 kg-osra is nőhet. Lédús, finom húsú, felrepedésre és fásodásra nem hajlamos.

Még az egykori Csehszlovákia növénynemesítői törzskönyveztették 1965-ben. Azóta népszerűsége töretlenül ível fölfelé. Amióta a rendkívüli nyári hőség és szárazság miatt a rövid tenyészidejű fajtákat egyre nehezebb fásodás nélkül felnevelni, az őstermelők ebből nevelnek kisebb méretű, már nyáron eladható karalábét. Tűri a hőmérséklet-ingadozást, az öntözés és a kánikulai szárazság esetleges veszélyeit (fásodás, felrepedés, rothadás nélkül). Télen, általában az őstermelők kínálják a piacokon: a fiatalabb városi vevők tétováznak, megvegyék-e? Mert általában nagyra, sőt óriásira nő… Aki ismeri, nem tétovázik!

Gigant
A Gigant

A fogyasztók hibátlan minőségű, jóízű húsáért keresik, amely mind nyersen, salátaként, mind kirántva, vagy párolva kiváló. És egyedülálló tulajdonsága, hogy különböző tárolási körülményeket jól elvisel. A hatalmas gumóról a szükséges szeleteket hónapokig nyugodtan levághatjuk anélkül, hogy a metszési felület, vagy a megmaradt rész romlani kezdene. Elég újságpapírba takarni. Akár az erkélyen, akár a hűtőben friss marad, az utolsó falatig.

Vetés: március-áprilisban, szabadföldbe. (Mélység: 2 cm.)

Ültetés: május folyamán. (Sor- és tőtávolság 50×60 cm.)

Tenyészideje 140-150 nap. A fagyok előtt elég betakarítani. Optimális tároló helye a pince, vagy a kamra 2 C fok hőmérséklettel, 80%-os páratartalommal.

Különlegessége: Zamatát, lédús állagát májusig megőrzi. Szakemberek szerint ilyenkor jobb az íze, mint a tavaszig tárolt almának. Ha csak szeletelve használjuk fel, nyugodtan a hideg kamra, pince talaján, egy vágódeszkán maradhat a megkezdett gumója. Betakarni sem kell – nem romlik, a következő szeletelésig zsenge, friss marad még a külső felülete is, akármilyen nagyra nőtt is.

Magas az A-, a C-vitamin-tartalma, sok fehérjét, ásványi anyagokat tartalmaz. Könnyen emészthető. Aki csak teheti, válassza a Gigant karalábét – téli tárolásra, tavaszi fogyasztásra is!

Önnek ajánlott

Leave a Reply