Pollenallergia, szénanátha

Orrfolyás, viszkető szem, duzzadt nyálkahártya: egyre több ember szenved az allergiás nátha (szénanátha) tüneteitől.

Sokan csodálkoznak: hogyan – mi történt? Még a talaj menti fagyok miatt a csúszós gyalogjárókra kell figyelniük, de az említett tünetek miatt a tüsszögés, köhögés gyötri őket, ha sétálni mennek, vagy boltba ballagnak. Érdekes, hogy – az sem tűnik fel sok virágot kedvelőnek (és ki ne szeretné az első tavaszi virágokat!), – hogy a nárcisz, a jácint, vagy a százszorszép virágporára is érzékenyek.

Aki végül rájött, hogy nem az influenza okozza a száraz köhögését, az sajnos, nem tarthat abban a helyiségben, ahol tartózkodni vagy aludni szokott,  olyan tavaszi (nyári, vagy őszi) virágot, amelyikre túlságosan érzékeny.

Mi az oka?

Nárcisz

A tulajdonképpeni problémát nem az a viszonylag nagyméretű virágpor okozza, amit a méhek, a poszméhek, a lepkék vagy a szél szállít virágról virágra. Az allergiás reakciót a fák, füvek és egyéb virágos növények finomabb, szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi okozzák. A szél ezeket az apró virágporszemcséket akár 400 km-es távolságba is elszállíthatja. A szélmegporzású növények gyakran óriási mennyiségű pollent termelnek, és szétszórják a szélrózsa minden irányába. Csupán egyetlen mogyoróbokor 600 millió pollent termel. A belélegzett pollen a légutak nyálkahártyáján megtapad. De ugyanúgy érzékeny lehet valaki a fűzfa pollenére, a virágzó szőlőre, később, ahogy minden barka, minden bimbó virágba borul, illatozik – ebben az illatárban, amely áprilisban, májusban a legintenzívebb (később ismét augusztusban), a természetet imádó emberek élvezetet keresve járnak, s közben szenvednek is, amikor könny csípi a szemüket, orrukat kell törülgetniük.

Szénanátha
By BruceBlaus. CC BY 3.0,

Ne higgye, hogy a szénanátha ártalmatlan!

A szénanátha ellentétben azzal, ahogy sokan gondolják, nem ártalmatlan, hanem krónikus betegség, amit komolyan kell venni! A vírusok vagy baktériumok okozta egyszerű náthával ellentétben az allergiás nátha nem múlik el egyszerűen. Kezelés nélkül elhúzódhat és idővel allergiás asztma lehet a szövődménye. A szénanátha és az asztma gyakran egy életen át megmaradnak.

Tegyen ellene – élvezze a természet szépségeit!

Hadd idézzem fel gyermekkoromat, amikor még nem tudtuk, hogy mi az allergia. Imádtam a virágzó szőlő illatát, a házunk mögött hullámzó, virágzó árpamezőt. Kezemet kitárva futkároztam benne, s közben szedtem a százszorszépet, kötényembe gyűjtöttem a gyermekláncfű sárga, hosszúszárú fejecskéit, hogy koszorúba kössem. Könnyem, orrom folyt. Teát főztek, ágyba dugtak. Csodálkoztak, hogy ilyen aranyos tavaszi időben lettem náthás… Több évtized múlva tudatosítottam, hogy ez bizony az allergia.

Láncreakció

A pollen típusától függetlenül az allergiás reakció majdnem mindig ugyanolyan. A pollen egy immunológiai láncreakciót indít el. A szervezet természetes védekező rendszere (antitestek) működésbe lép. A tulajdonképpen ártalmatlan virágport veszélyes anyagként ismeri fel. Ez a hibás programozás nem marad következmények nélkül, mert a virágporral való következő találkozáskor a szervezet a pollent tévesen kórokozóként ismeri fel és harcol ellene.

Miközben az allergén az antitestekhez kötődik, bizonyos sejtek hisztamint szabadítanak fel. Ezek a hírvivő anyagok átjárhatóvá teszik az érfalakat a folyadékok, a fehérjék és egyes sejtek számára, ezzel duzzanatokat, kivörösödést, viszketést és tüsszögési rohamokat kiváltva. Többnyire az orr-garatüreg és a szemek érintettek. Emellett légszomj, gyomor-bélrendszeri panaszok, migrén, fáradtság, alvászavarok és depresszió is jelentkezhet.

Orvosi kezelést igényel!

Aki az említett tünetektől szenved, minden esetben orvosi kezelést igényel. A tüneti kezelés eszközei a gyógyszerek (antihisztamin, kortizontartalmú orrspray). Megakadályozható, hogy a betegség súlyosbodjon. Kezelés hiányában ugyanis az allergia az alsó légutakra is átterjedhet krónikus asztmát okozva.

Néhány esetben segíthet a hiposzenzibilizáció (specifikus immunterápia (SIT)). A fűpollennel szembeni allergia esetében például ez bizonyítottan hatékony eljárás. Szakértők szerint a pollenallergiák egyéb típusainál is beválhat. A hiposzenzibilizáció hosszú távon enyhíti a panaszokat és megakadályozza a szövődmények kialakulását.

Szerencsére, ma már számtalan olyan készítmény kapható – orvosi előírásra, illetve recept nélkül, amely enyhíti az allergiás tüneteket. Ezt az álmosság tünetei nélkül, egy-egy tabletta vagy orrspray használatával elérhetjük. Hatékonyak hosszú távra a homeopátiás orrsprayek, cseppek is, amelyek a szervezet immunrendszerét erősítik. Néha elég tanácsot kérni a gyógyszertárakban.

Nem kell az allergiától szenvednünk – de kezelnünk kell, mielőtt súlyosabbá válna. Már csak azért is, hogy élvezhessük a természet adta örömöket. A fű, a fák, a virágok illatát, a kirándulásokat – egész évben.

Önnek ajánlott

Leave a Reply