Nagyon kínzó és nagyon gyakori a neuropátiás fájdalom

neuropátiás

A neuropátiás fájdalom az idegek károsodásának egyik tünete. Kialakulhat spontán, de kiválthatják konkrét ingerek is – például a hideg vagy a meleg. Lehet nagyon kellemetlen és nagyon kínzó is, fennállhat tartósan, de jelentkezhet időszakosan is.

Tünetek: szúró érzés, zsibbadás, égő érzés, végtagok éjszakai fájdalma, fantomfájdalom.

Mivel rengeteg oka lehet a neuropátiás fájdalmaknak, előfordulására vonatkozóan nincsenek pontos adatok. Viszont abból kiindulva, hogy nálunk is több százezer érintettje van csupán a cukorbetegség okozta neuropátiának, és alkoholizmus miatt is százezreknél jelentkezik a probléma, kijelenthető, hogy nagyon gyakori panaszról van szó.

A becslések szerint a diabéteszes neuropátiás betegeknek egyharmada, az ismeretlen eredetű polineuropátiás betegeknek 65-80 százaléka, a stroke-on átesett betegeknek 8 százaléka, a gerincvelősérülteknek, övsömörön átesett pácienseknek, a 60 év feletti betegeknek 50 százaléka szenved neuropátiás fájdalomtól.

A neuropátiás fájdalmat az idegek, a gerincvelő vagy az agy kóros folyamatai okozzák, tulajdonképpen az idegrendszer károsodása vagy működészavara miatt jön létre. Hátterében jellemzően olyan idegkárosodás áll, amelyet rengeteg betegség okozhat. Leggyakrabban azért a cukorbetegség és az alkoholizmus miatti neuropátiára vezethető vissza.

Okozhat ilyen fájdalmat érbetegség vagy pajzsmirigy-alulműködés miatt kialakult neuropátia, de kiválthatja, az idegek toxinok miatti károsodása is. Daganatos megbetegedés miatt szintén sérülhetnek az idegek, de okozhat ilyesmit több krónikus és fertőző betegség is. Hiányállapotok, például pellagra miatt szintén létrejöhet neuropátiás fájdalommal járó neuropátia. A nyomás vagy ütés okozta neuropátiák szintén járhatnak erős fájdalommal. Neuropátiás fájdalom a herpeszt követően is kialakulhat.

Ugyan a fájdalom spontán is kialakulhat, de előfordul, hogy csak bizonyos kiváltó ingerek hatására lép fel, és egyfajta túlérzékenységet jelez. Utóbbi esetben tulajdonképpen olyasmi okoz fájdalmat, ami alapvetően nem válthatna ki ilyesmit.

A neuropátiás fájdalom tünetei

A neuropátiás fájdalom általában zsibbadó, bizsergő, szúró, perzselő, égő érzésként jelentkezik, de jellemző lehet rá az érintéssel és hideggel, illetve meleggel szembeni érzékenység is. Jellemző lehet a végtagok éjszakai fájdalma, a rohamokban jelentkező nyilalló, hasogató, áramütésszerű fájdalom. Tipikus jel lehet a fantomfájdalom is, ami például egy amputált testrész helyén jelentkezik.

Lehet egészen kínzó is, fennállhat tartósan, de lehet olyan is, amely csak időszakosan jelentkezik.

A neuropátiás fájdalom diagnózisa

A neuropátiás fájdalom maga a tünet, az orvosok annak csak mértékét tudják felmérni a beteg kérdezésével, illetve vizsgálatok elvégzésével. Ehhez elsősorban érzésvizsgálatra van szükség, aminek célja az, hogy különböző eszközök használatával – például tompa hegyű, fogpiszkálószerű eszközökkel, hideg és meleg vízzel teli kémcsövekkel – tisztázzák a fájdalom helyét. A fájdalom erősségét verbális, numerikus és vizuális skálák segítségével lehet konkretizálni.

Fontos megtalálni azt is, hogy mi okozza a fájdalmat kiváltó neuropátiát: ha nincs olyan ismert kiváltó ok, mint például a diabétesz vagy az alkoholizmus, akkor a fizikális vizsgálaton túl laborvizsgálatra is szükség van. Ezeknél mindig megnézik a teljes vérképet, a vércukorszintet, a B12-vitamin szintjét, a TSH-szintjét, ellenőrzik a pajzsmirigy működését és a veseműködést is. Ha az orvosok toxinra gyanakodnak, akkor külön vizsgálattal megpróbálják azt is megkeresni. Ezekkel a vizsgálatokkal tulajdonképpen a neuropátia kiváltó okát, az azt okozó betegséget keresik.

A neuropátiás fájdalom kezelése

Maga a neuropátiás fájdalom általában csak speciális fájdalomcsillapítókkal enyhíthető, esetében a szokásos nem-szteroid fájdalomcsillapítók jellemzően nem jelentenek segítséget. A tünetek enyhítésében segíthetnek a lidocaint tartalmazó érzéstelenítő tapaszok. Ezeket arra a területre kell felhelyezni, ahol a fájdalom a legintenzívebben jelentkezik.

A szaggató fájdalmakat jellemzően inkább speciális gyógyszerekkel enyhítik, ilyenek például egyes antiepilepsziás készítmények. Egyes antidepresszánsok is használatosak a neuropátiás fájdalom csillapítására: ezek a tüneteket azáltal enyhítik, hogy áthangolják az agy fájdalomérző területét. Nagyon súlyos esetekben kábító hatású – például opioidokat tartalmazó – fájdalomcsillapítókra is szükség lehet.

Bizonyos esetekben alkalmazható transzkután elektromos idegstimuláció (TENS) is. Ezt akkor ajánlják az orvosok, ha meg akarják gátolni, hogy a fájdalomérzet eljusson az agyba. Mindezt az teszi lehetővé, hogy az eszköz vékony elektródák segítségével elektromos jeleket juttat az idegpályákra.

A neuropátiás fájdalom megelőzése

Meg kell előzni a neuropátiák kialakulását, illetve azokat a betegségeket – például a cukorbetegséget és az alkoholizmust -, amelyek ilyesmihez vezethetnek.

 A neuropátiás fájdalom szövődményei

Az állandó fájdalmak nagyban megnehezíthetik az érintettek életét és mozgását, okozhatnak akár depressziót is. Az érintettek a panaszok miatt szoronghatnak, álmatlanságban is szenvedhetnek, ami további pszichés problémákat is kiválthat.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: