Százféle paradicsom!

Szerencsénk, hogy mi, itt, Szlovákiában, különlegesen jó helyzetben vagyunk. Hiszen megfordulhatunk Csehországban, Magyarországon, betérhetünk a közeli vetőmag boltokba, s ránk köszönnek a színes tasakok az élelmiszer nagyáruházakban is. Bőséges a kínálat: kapható kisebb, nagyobb, piros, sárga, zöld, – sőt fekete paradicsomfajta is. Mielőtt kiválasztanánk a legjobbnak vélt magokat, (vagy a lakóhelyünk közelében lévő piacokon a megfelelő paradicsompalánta fajtákat), vegyük számításba azt, hogy milyen körülményeket tudunk biztosítani a növények számára, azaz cserépben, kertben vagy magas ágyásban tudjuk-e majd elhelyezni.
A különböző paradicsom fajták képpel láthatóak egyébként a vetőmagok csomagolásán, sőt ültetésükre és termesztésükre vonatkozó piktogramokat is találunk rajtuk. Gondoljuk át, hogy később majd mit szeretnénk a paradicsomból készíteni, vagy milyen formában akarjuk fogyasztani, hiszen egyes paradicsomfélék sav és cukortartalma eltérő lehet.

A legkézenfekvőbb a közel 100 magyarországi paradicsomfajta bemutatása, már maguk az anyanyelven közölt főbb információk – és a bőséges kínálat is. Ezeknek a magyarországi fajtáknak a csoportosítását most az alábbi szempontok szerint láthatják:

LoggaWiggler képe a Pixabay -en.

Befőzni való paradicsom

Ace 55, Buau 50, Marmande, Mobil, Kecskeméti jubileum, Ökörszív, Unibac, Zömök, San Marzano

Friss fogyasztásra kiváló

Ananas noire, Bolíviai vadparadicsom, Sun Gold

Befőzésre és friss fogyasztásra is alkalmas

Balkonstar vagy az Ace55

A paradicsom fajtákat, a termesztési igényeik szerint, három fő csoportba oszthatjuk:

Az egyik a determinált vagy bokorparadicsom, a másik a folytonnövő vagy más néven futó paradicsom, valamint a féldeterminált fajták. A paradicsom determinált, ha a növekedése leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot eléri, virágba borul majd kezdi érlelni a terméseit. Bokorparadicsomot kis helyigényük miatt, teraszon, erkélyen, ládában, cserépben kezdő kertészek is szívesen termesztenek. Aki egyszerre nagyobb mennyiségben szeretne szüretelni, válassza ezeket a fajtákat!

A féldeterminált fajták jellemzője, hogy növekedésüket a 8-9. fürt zárja le. Támrendszert igényelnek, erős hónaljhajtás képződésre hajlamosak.

Boderine F1

Folyton növő paradicsom fajták (Lugas paradicsom fajták)

A különböző paradicsom fajták nevei árulkodnak a paradicsom tulajdonságáról. A folyton növő, azaz a nem determinált paradicsom fajták jellemzője, hogy hosszabb a vegetációs idejük, és folyamatosan, egészen a nagyobb fagyok megjelenéséig folytatják a bogyók érlelését. Lassú és állandó paradicsom-ellátást biztosítanak termesztőik számára. Ezeknek a fajtáknak megfelelő támasztékra van szükségük, mert a szár nem bírja el a terhelést.

A paradicsomfajták többsége a folyton növő paradicsom fajták csoportjába tartozik. Ilyenek például az F1 paradicsom fajták: Boderine F1, Monaline F1, King Creole F1, a Buzau 50, a Carolina, a Lugas paradicsom fajták, (pl. Lugas F1),a Mini sárga, a San Marzano, vagy a Goldkrone paradicsom.

Paradicsom fejjel lefelé?

Alternatív megoldásként a paradicsomot fejjel lefelé is lehet nevelni. Ez kiküszöböli a támaszték szükségességét, jobban éri a töveket a napfény és a levegő, így a gombabetegségek kockázata is csökken, de figyelnünk kell, hogy az öntözővíz ne folyjon végig a töveken és a bogyókon. Azonban a növény még mindig nehéz lesz, ezért a felfüggesztéshez használj erős horgot és strapabíró akasztót.

Koktélparadicsom – Az “édes paradicsom fajták”?

A koktél paradicsom fajták jellegzetessége, hogy sokkal kisebb termést nevelnek, mint rokonaik. Édes paradicsom, mérete miatt igen praktikus, leginkább nyersen fogyasztjuk. Mutatós zöldsalátákba téve, hidegtálakon, és egészben sütve is igazán feldobja például a grill ételeket is. A koktélparadicsomok kimondottan ízletesek. De – a koktélparadicsom íze függ a talaj minőségétől és a növekedés során kapott tápanyagoktól.

A koktélparadicsom fajták közé soroljuk, többek között a Caralina, Goldkrone, Zebrino, Sungreen, Mcdreamy, Sunstream paradicsom, Sole, Mini On, Coralina paradicsomot.

Óriás paradicsom fajták

Friss fogyasztásra, ételekbe, salátákba, grillezésre, befőzésre kiválóan alkalmas különlegességek. Az óriás paradicsom fajták egészséges növekedéséhez mindenképpen támrendszere, pl. erős teherbírású fa karókra van szükség. (Ezért nevezik őket úgy is, hogy karós paradicsom fajták.)

Ilyen pl.: a Rózsaszínű szív, Pirosszív, Supersteak paradicsom (Supersteak F1) vagy a Brutus paradicsom.

A Brutus paradicsom magassága elérheti a 160-180 cm-t is. Hosszú tenyészidejű, bőtermő, különlegesen óriásfajta. Termése piros, jó ízű, lapított, gerezdes, akár 1 kg-os is lehet. – kimondottan “óriás paradicsom”.

Savmentes paradicsom fajták

Az igazság az, hogy teljesen savmentes paradicsom nem létezik, (ahogy savmentes paradicsom mag sem), hiszen valamennyi paradicsom pH-ja 4,0 és 4,6 között van. Az alacsony savtartalmú paradicsom inkább érzékelés kérdése. Ezen fajták jellemzője, hogy magas cukortartalmuknak köszönhetően ízük nem savas. Héjuk jellemzően vékony, így könnyebben emészthető.

Savmentes paradicsom fajták pl.: Big yellow, Ökörszív paradicsom, Campari paradicsom, Sun Gold, Sweet Million, Sweetie, Ponderosa Pink paradicsom.

Fürtösparadicsom fajták

Folytonos növekedésű, támrendszert igénylő, kedvelt paradicsom fajták, melyek késő őszig érlelik zamatos terméseiket. Ha apróbb termésű ízletes bogyókat szeretnénk, a fürtös paradicsom fajták közül próbáljuk ki pl.: az Amish, a Black cherry, a Yellow-black, a San SweetCherry és a Sárga koktélparadicsomot, vagy a válasszunk a Sunstream paradicsom magok közül.

Kecskeméti Paradicsom fajták

paradicsomfajta
Cherrola F1

A determinált paradicsom, más néven bokorparadicsom fajták ismertetője, hogy növekedésük leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot eléri, virágba borul, majd érlelni kezdi a terméseit. Ezeket a fajtákat teraszon, erkélyen, ládában, cserépben a kezdő kertészek is szívesen termesztik csekély helyigényük miatt. Aki egyszerre több termést szeretne betakarítani, válassza a determinált fajtákat, hiszen bogyói egyszerre érnek be, egy hónap alatt minden darabja szüretelhető.

Népszerű determinált fajták pl: Kecskeméti paradicsom fajták (Kecskeméti Jubileum, Kecskeméti 549, Kecskeméti 3 F1), Ace 55, Mano, Roma VF, Zömök, Mobil, Marmande vagy a Balkonstar paradicsom.

Az Ace 55 paradicsom jellemzői, hogy óriás, enyhén lapított gömb alakú bogyói átlagosan 180-220 grammosak. Bogyói sötétpirosak, friss fogyasztásra és befőzésre is kiváló. Betegségekre ellenálló fajta.

A Marmande paradicsom magassága 90-120 cm lehet. Jellemzője, hogy rövid tenyészidejű, bőtermő. Kimondottan nagy paradicsom, bogyója piros, ízletes, lapított gömb alakú, friss fogyasztásra, és befőzésre is alkalmas.

paradicsomfajta
Balkonparadicsom

Balkonparadicsom fajták

Azok a vállalkozó szellemű kertészek se csüggedjenek, akik nem rendelkeznek több hektárnyi földdel, számukra is van megoldás! A balkonparadicsomokat kisebb, napfényes teraszra vagy erkélyre is ültethetjük.

Mára számos változatuk elérhető: választhatunk sárga paradicsom fajtákat, narancssárga paradicsomot vagy piros színű paradicsomot, de ültethetünk akár két méter magasságot elérő koktélparadicsomot, vagy törpe paradicsom fajtákat. A legfontosabb a balkonparadicsom gondozása során, hogy megfelelő napfényt kapjon a növény, tehát egy eldugottabb, árnyékos teraszon sajnos, nem fogja jól érezni magát.

Balkon paradicsom fajták pl.: Mini sárga, Cherrola F1, Vilma vagy a Manó paradicsom.

Tájfajta paradicsomok

Mit is jelent ez a kifejezés? A tájfajták természetes úton, valamint a gazdálkodók által szelektált fajták. Még az ipari termelés felgyorsulása előtt így válogatták és nevelték tovább a gazdák a legjobb tulajdonságokkal rendelkező fajtákat. Tartományonként különböző tájfajta paradicsomról beszélhetünk, melyről nevük is árulkodik, például: Tolna, Gyöngyös, Cegléd, Máriapócs, Pécs gyöngye.

Manapság ezek a fajták kiszorultak a termesztésből, mivel eltarthatóságuk és változatosságuk szempontjából nem illeszthetőek az ipari termesztésbe. Konyhakerti körülmények között azonban mindenképp érdemes kipróbálni őket, hiszen csodálatos élmény egy évtizedek óta megőrzött fajtát felnevelni és fogyasztani.

Édes paradicsom fajták

Az édes paradicsom fajták, – ahogy nevük is mutatja – magas cukortartalommal rendelkeznek, így ízük igen zamatos. Színük változatos, lilán keresztül a zöld, fekete, csíkos, rózsaszín sárga vagy akár fehér színben is megtaláljuk őket.

Ilyen a Bolíviai paradicsom, Sun Gold, Cukorfalat, Supersweet paradicsom (Supersweet 100), vagy a Golden Sweet – talán ezeket  aposztrofálhatjuk úgy, mint a legfinomabb paradicsom fajtákat.

A Super sweet paradicsom jellemzője, hogy kb. 65 nap alatt beérik – és nagyon édes, 1 cm átmérőjű bogyókat hoz, betegségekkel szemben ellenálló fajta.

paradicsomfajta
Paradicsomfa

Paradicsomfa

Legismertebb fajtája a Tamarillo, amely viszonylag rövid idő alatt, akár 5 méterre is megnő. A fajára jellemző paradicsom terméshozam csúcsa kb. 4 év alatt érhető el, a fa élettartama kb. 12 évre tehető. A fa általában egyetlen függőleges törzset képez, oldalsó ágakkal. Bogyói kisebbek, alakjuk padlizsánra hasonlít, színe sötétlila, mélyvörös, sárga vagy narancssárga. A magokat körülvevő pép lédús és kissé savanykásabb, mint a kerti paradicsom. A sárga tamarillo gyümölcs általában édesebb, mint a többi bőrszínnel rendelkező gyümölcs. Az érett gyümölcs frissen fogyasztható, vagy pörkölt, leves és konzerv készítéséhez használható.

 Paradicsomfa fajták: Tamarillo, Octopus F1.

Befőző paradicsom

Ha befőzéshez keresünk paradicsomot, akkor ilyen fajtát, azaz befőző paradicsomot válasszunk. Ezek a fajták nagyobb méretűek, kimondottan lédúsak és héjuk könnyen eltávolítható. Paradicsomszósznak is ezek a legjobbak.

Ezek a Buau 50, Ace 55, Kecskeméti jubileum, Marmande paradicsom, Mobil, Unibac, San Marzano, Zömök, Lycopersicon vagy az Ökörszív paradicsom.

 (A befőző paradicsom fajták közül, a mobil paradicsom jellemzői a lapított gömb alak, piros bogyójú, jó ellenálló képességű, közkedvelt, magyar nemesítésű paradicsomfajta.)

Szabadföldi fajták

Az ipari paradicsomok termelése szabadföldön zajlik, így növekedésüket jelentősebben befolyásolja az időjárás változékonysága. A szabadföldi paradicsomok között, a determinált fajták térhódítása jellemző, melyek közül a nagy terméshozamú hibridek egyeduralkodók. Előnyük, keresettségük titka, hogy a napfény hatására különösen sok, hasznos tápanyag képződik bennük. ízük, illatuk összehasonlíthatatlan a fedett körülmények között termesztettekével.

Szabadföldi paradicsom fajták pl.: Thomas F1; Delfine F1; Monika F1; Petula; Franciose F1; DanielaF1; Durinta F1; Marilyn F1; Regulus F1; Fanny F1 vagy a platus paradicsom (Platus F1).

Korai paradicsom

A korai paradicsom fajták jellemzője, hogy átlagos érési idejük kevesebb, mint 70 nap. Ahhoz, hogy ezekből a fajtákból érett paradicsomok legyenek, a termesztéshez ideális hőmérséklet szükséges

Ezek a Balkonstar, Bazau 50, Kecskeméti 3 F1, Manó, Vilma, vagy a Zömök paradicsom fajta.

Zömök paradicsom jellemzői a korai érés, determinált növekedés. Friss fogyasztásra és sűrítmény készítésére egyaránt jó választás. Bogyója megnyúlt henger alakú, kemény, bogyói átlagosan 60-70 grammosak, repedésre nem hajlamos.

Paradicsom terméshozam

A paradicsomunk terméshozama nem csak a napsütéses órák, vagy pl. a napfény, a tápanyag és megfelelő vízellátás függvénye. Ha már paradicsomot akarunk szüretelni, itt az ideje hogy megtanuljuk a paradicsom kacsozásának művészetét is, amely egyes paradicsomfajtáknál megsokszorozhatja a bogyók mennyiségét.

Gyakori kérdések

  • Milyen jó ellenálló képességű paradicsom fajtát válasszak?

A kártevőkkel, fertőzésekkel, kórokozókkal szemben a nemesített, rezisztens paradicsom fajták a legkikezdhetetlenebbek. Ilyen ellenálló paradicsom fajtáknak számítanak a Lugas paradicsom fajták, pl. a lugas f1 paradicsom.

  • Melyek a bőtermő fajták?

A bőtermő paradicsom fajták: a Lycoperticon K3, a Datlo koktél paradicsom, a Jubileum, a Banana legs, a Barry’s Crazy Cherry, a Paprikaparadicsom vagy a White Cherry paradicsom.

A legfinomabb paradicsom fajtáknak a Bolíviai paradicsomot, a Sun Goldot, Cukorfalatot, Supersweet paradicsomot és a Golden Sweetet tartják.

Önnek ajánlott

Leave a Reply