Mi minden derülhet ki egy vérvizsgálat eredményéből?

Egy vérvizsgálat sok súlyos betegséget megelőzhet

Gyors pillanatfelvételt nyerhetünk egészségi állapotunkról

A vérvizsgálat az egyik leggyakrabban alkalmazott teszt, amelyen az emberek átesnek, hiszen az első dolog, amit egy orvos kér: a teljes vérkép. Talán nincs is olyan ember, aki élete során ne esne át rajta legalább egyszer. Ideális esetben évente érdemes elvégeztetni ezt a vizsgálatot, mert rengeteget megtudhatunk róla a szervezetünk állapotáról. A vérben számtalan olyan részecske, vegyület, biomarker és egyéb molekula található, melyek megmutatják, mennyire hatékonyan működnek a szerveink, de utalhatnak az esetleges betegségekre, problémákra, tápanyaghiányokra, gyulladásokra is. Ma már az egészségbiztosítók is figyelmeztetnek: ha az általános oravos elfelejtené, a  felügyelete alá tartozó páciens kérje egy- vagy kétévenként ezt az alapvető vizsgálatot, illetve az ún. preventív kivizsgálást.

Vérvizsgálat: hogy készüljünk rá?

 Nem kell különösebben készülni, de egyes vizsgálatoknál fontos, hogy a páciens éhgyomorral érkezzen. A vérvételt megkönnyíti, ha a vizsgálat előtt legalább két deci vizet iszunk – egyéb folyadékoktól, például kávétól, teától vagy szénsavas üdítőktől azonban tartózkodjunk! A vérkép ugyanis nagyon változékony, néhány óra alatt is megváltozhatnak a kapott adatok, attól függően, hogy éppen mit teszünk, eszünk vagy iszunk. Különösen fontos a cukorbetegek, illetve idős emberek esetében, hogy a vizsgálat előtti napon már ne fogyasszanak édességet, ne egyenek az átlagos étkezésüktől eltérő zsíros, gyomorterhelő ételeket se. Az említett ételek ugyanis lényegesen ronthatják a cukor- valamint a koleszterin-értékek optimális szintjét.

Mi mindent találhatunk a vérben?

A vér rendkívül összetett testfolyadék. Életkortól, nemtől, életmódtól és persze egészségi állapottól függően változik, tulajdonképpen egyedinek tekinthető az összetétele. Ugyanakkor a vérben lévő anyagoknál meghatározott határértékek vannak, vagyis az tekinthető normálisnak, amely ezek közé a határértékek közé esik, az pedig kórosnak, ami ettől eltér.

A vérről a legtöbbünknek a vörösvérsejtek jutnak az eszünkbe, melyek az oxigén-anyagcserében játszanak nélkülözhetetlen szerepet. Ezek azonban a vérünknek csak kevesebb, mint a felét alkotják, de így is több tízmilliót találhatunk belőlük egyetlen csepp vérben. A vörösvérsejtek mellett az immunrendszer részét alkotó fehérvérsejtek és a véralvadásért felelős vérlemezkék is vannak a vérben, a legnagyobb része pedig a vérplazma. Ez a halványsárga, vízszerű folyadék többek között fehérjéket, aminosavakat, zsírsavakat, antitesteket, elektrolitokat, hormonokat, vitaminokat tartalmaz.

vérvizsgálat

A vérminta elemzése

A levett vért különböző módokon vizsgálják, elemzik. „Megszámolják” a vér sejtes-elemeit (a vérlemezkéket, a fehérvérsejteket vagy a vörösvértesteket), vizsgálják a vér pH-értékét, a véralvadás gyorsaságát, a vérsüllyedést. Elemzik a plazma összetételét, a benne található molekulák arányát, meglétét vagy hiányát.

A vér vizsgálatára vonatkozó teszteket különböző csoportokba, ún. panelokba osztják. Ezek általában bizonyos betegségek diagnosztizálására vonatkozó, specializált vizsgálatokat tartalmaznak. Ez az orvosok és a vérminták elemzését végző szakemberek munkáját is megkönnyíti, gyorsabbá, hatékonyabbá és olcsóbbá teszi a vérvizsgálatot. Vannak olyan tesztek, melyeket mindenkinél javasolt elvégezni (pl. a vércukorszintre vagy a koleszterinszintre vonatkozók), mások azonban bonyolultabbak lehetnek ennél. Azt se feledjük, hogy a vizsgálható vér mennyisége véges, vagyis minél több dolgot szeretnénk a vérből megtudni, annál több alapanyagra van szükség. A „túl sok” vér levétele egyáltalán nem kellemes, de általában felesleges is.

Külön panelekbe sorolhatóak a hormonszinteket mérő vizsgálatok, a genetikai vizsgálatok, az allergológiai és immunológiai tesztek, a fertőző betegségeket okozó mikrobák felderítését célzó szerológiai vizsgálatok. Célzott vizsgálatokkal mérhető, hogy bizonyos tudatmódosító szerekből, gyógyszerekből mennyi van a vérben. Bizonyos daganatos betegségek diagnosztizálásában segíthet, ha a vérben található tumor-markerek meglétét, mennyiségét vizsgálják.

Vérvétel eredménye

A vérvétel eredményét többnyire  már emailben továbbítják az adatfelvételkor egyeztetett címre (ez lehet az általános orvos, vagy a vizsgálatot kérő szakorvos). Ez sokszor már a vérvétel napján megtörténik, de egyes esetekben előfordulhat, hogy később érhetőek el az eredmények.

A vérvizsgálat eredménye egy táblázat, amely a kért paraméterek értékeit és azok határértékét tartalmazza. Amennyiben egy érték a határértéken kívül van, azt megjelölik a leleten.

A kapott eredmények értékeléséhez szakorvosra van szükség, ha még előfordul, hogy a pácienssel küldik tovább az eredményt, a legjobb, ha nem sajátmaga próbálja értelmezni. Akár az interneten, akár szakkönyvekből próbálja kideríti, hogy a tünetei, vagy a vérvizsgálat eredményei mit jelentenek, higgye el, ha nem orvos, nem tudja helyesen értelmezi azokat.

  •  előfordulhat, hogy egy-egy érték kívül esik a határértékeken, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy valamilyen probléma állna fent.
  •  az eltérések mértékéből csak szakorvos tudja megállapítani, hogy mekkora lehet a baj. A korábbi állapotfelméréssel összevetve állapítható meg, hogy milyen terápiára vagy további vizsgálatra van szükség.

Milyen betegségek diagnosztizálásában segíthet a vérkép?

A vérminta elemzése segíthet kideríteni, hogy van-e valamilyen, akut vagy krónikus gyulladás a szervezetben, van-e valamilyen allergiánk vagy fertőző betegségünk. A vese-, szív- és májbetegségek diagnosztizálásához is nélkülözhetetlen a vérvizsgálat. Hiánybetegségekre, felszívódási zavarokra, a szervezet elektrolit-egyensúlyának felbomlására is utalhatnak a vérvizsgálat során megállapított eltérések. Nagyon fontos a vérvizsgálat a hormonális és anyagcsere-problémák felderítésénél, a cukorbetegségtől a keringési problémákig.

A vérvizsgálat nemcsak akkor hasznos, ha kifejezetten valamilyen betegség meglétére vagyunk kíváncsiak, hanem akkor is, ha ellenőrizni szeretnénk, hogy minden rendben van-e. Bizonyos esetekben, például daganatos betegeknél, a többször is megismételt vérvizsgálat a terápia fontos része. Ilyenkor azt nézik, hogyan reagál a szervezet a kapott gyógyszerekre.

Idős korban a cukorbetegség, a keringési zavarok, az egyéb krónikus betegségek alakulásában tapasztalható állapot miatt rendszeres időközönként végzik el a vérvizsgálatokat. Nem árt, ha a vérvételt végző egészségügyi nővért figyelmeztetjük, ha véralvadás-gátló gyógyszert szedünk. Ilyen esetben jobban rá kell szorítanunk a „tűcsípés” helyére a vattát.

Önnek ajánlott

Leave a Reply