Ez a világ legmérgezőbb kertje

Ez a világ legmérgezőbb kertje

Ez a világ legmérgezőbb kertje, mégis özönlenek oda a turisták.  

Egyetlen növény érintése is halálos lehet.

Az angliai Alnwick Poison Garden, azaz a Méregkert valódi, halálos veszélyt jelent az emberre nézve.

Ez a világ legmérgezőbb kertje
Ez a világ legmérgezőbb kertje

Észak-Anglia egyik legérdekesebb látványossága az Alnwick Garden, ahol színpompás növényekkel, különleges bambuszlabirintussal, mintára vágott sövényekkel, lenyűgöző szökőkutakkal és fára épített házikókkal lehet találkozni. Ám míg az Alnwick Garden színes virágágyasai és lugasai között barangolva úgy érezheted, hogy a nyugalom szigetére érkeztél, létezik a kertnek egy sötét, halálosan veszélyes része is:

A fekete kapu mögé zárt Poison Garden vagyis a  Méregkert, ami száz gyilkos növényt rejteget. A sötét, borostyánnal borított alagutak és a láng alakú ágyások kombinációja egy érdekességekkel és intrikákkal teli oktató kertet hoz létre, ahol a legveszélyesebb növényeket óriási ketrecekben tartják.

A Méregkert ötlete Northumberland hercegnője, a most 61 éves Jane Percy nevéhez köthető. 1995-ben lett az Északkelet-Angliában található, a skót határig elterülő Northumberland hercegnéje. A címmel együtt járt Alnwick vára is, amely Northumberland hercegeinek hagyományos székhelye.

A veszélyes kert munkálatai 2000-ben kezdődtek, majd 2005-ben nyitották meg. A Poison Garden csak vezetővel, szigorú ellenőrzés mellett látogatható: a mérgező növényeket nem szabad megszagolgatni, megtapintani és megkóstolni, hiszen némelyik növény megégeti a bőrt, némelyik kábító hatású, némelyik pedig örökre elaltat. Nézzük meg képeken az ország legnagyobb európai növénygyűjteményének kertjét, ami a világ legveszélyesebb méregkertje!

Az első kertet 1750-ben Northumberland első hercege hozta létre, aki Capability Brownt, a híres northumberlandi kertészt bízta meg az Alnwick Múzeum melletti park kertjének kialakításával.

A harmadik herceg növénygyűjtő volt, és majd egy évszázadon át vezette Alnwick fejlesztését – a világ minden tájáról hozott magokat, és üvegházakban ananászt neveltek. A 19. század közepén Northumberland negyedik hercege egy olaszos kertet hozott létre, amelyben egy nagy télikert is helyet kapott, a század végén pedig a kertek a legnagyszerűbbek voltak, tiszafatövisekkel, hársfasorokkal és több hektárnyi virággal.

Önnek ajánlott

Leave a Reply