Étkezés – vagy étkeztetés

mentális egészség

Most akkor mit együnk – mit ne?

És mennyiből?

Hiába tudja az idős – és egyre kevesebb tevékenységre képes – ember, hogy mi a jó az ő számára, ha egyedül már képtelen beszerezni a számára szükséges élelmiszereket. Amíg viszi a lába, a botja, a kerekes széke, a közelebbi boltok kínálatához hozzáfér, s hazaviszi a szükséges, az orvosa által is ajánlott graham-kiflit, kétszersültet, az őrölt, vagy szeletelt hús kisebb adagjait, a zöldséget és a gyümölcsöt. Elosztja, mélyhűtőbe, sütésre, főzésre. El is készíti. Csak amikor már ez-az kifelejtődik a levesből, vagy a még telefonon elérhető ismerőst, szomszédasszonyt megkérdezheti: „ne nevess ki, de mondd el, hogyan főzzem meg a kelkáposztát (salátafőzeléket, spenótot…stb.)” akkor merül el a gondba, a gondolatba – úristen, hát már ez sem megy. Mi legyen akkor velem?

Megrendeljem a nyugdíjas menza főztjét?

Szóljak a gyerekeknek, hogy egyedül már ez sem megy?

Ez a töprengés, kínlódás, főztem, igen, már megettem, ma nem főztem, volt még tegnapi, majd holnap készítek ezt meg azt, amit kívánok. És a sok gondjuk mellett a bevásárlásra szakosodott hozzátartozók, bizony a legtöbbször későn veszik észre, mitől változik egyik hétről a másikra a Mama vagy a Papa kedélye, miért erőtlenebb, mint korábban. Hogy mi van a háttérben.

A hangulatunk és az étrendünk jobban összefügg, mint gondolnánk.

A nem nekünk való ételekkel és rendszertelen evéssel nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségünket is romboljuk.

Az egészségtelen étkezési szokások hangulatingadozásokat okozhatnak – jó lenne, ha ezt szem előtt tartva válogatnánk össze az ételeket a tányérunkra. A jelenség oka leginkább a vércukorszint ingadozásában és abban keresendő, hogy nincs jól elosztva a nap folyamán a tápanyag a szervezetünkben. Az elfogyasztott élelmiszerekből származó állandó üzemanyagforrás nélkül az agyunk és a testünk sem képes arra, hogy kiegyensúlyozottan működjön. Bár a jelenlegi gazdasági helyzetben könnyen nyúlunk a nem annyira egészséges, de esetleg olcsóbb ételek felé, fontos tudni, hogy az étrendünkkel hogyan befolyásolhatjuk az érzelmi jóllétünket.

Az étkezések kihagyása

Az étkezés, különösen a reggeli kihagyása alacsony vércukorszinthez vezethet, ami miatt valószínűleg gyengének és fáradtnak fogjuk érezni magunkat. Ráadásul a kihagyott étkezések  miatt  később, főleg este, cukoréhség és mértéktelen étvágy törhet ránk.

Egész élelmiszercsoportok kihagyása

Ha csökkentjük az étrendedünkben lévő ételek csoportjait, nehezebben juthatunk hozzá az összes szükséges tápanyaghoz. A cink, a vas, a B-vitaminok, a magnézium, a D-vitamin és az omega-3 zsírsavak alacsony szintje összefüggésbe hozható a hangulat romlásával és az energia csökkenésével.

Túl sok finomított szénhidrát fogyasztása

Az egészségtelen, feldolgozott szénhidrátok, például a fehér kenyér és a péksütemények túlzott fogyasztása a vércukorszint gyors emelkedését és csökkenését okozza. Ez pedig alacsony energiaszinthez és ingerlékenységhez vezethet.

A mentális egészségünknek sem mindegy, mit eszünk

mentális egészségA hangulaton és az általános közérzeten túl az étrendnek és a táplálkozásnak a mentális egészségre gyakorolt szerepe nagyon összetett, és még nem teljesen tisztázott. A kettőt összekapcsoló kutatások azonban folyamatosan zajlanak. Az utóbbi években az eredmények azt mutatják, hogy az élelmiszerek hozzájárulhatnak a mentális problémák, köztük a depresszió és a szorongásos zavarok kialakulásához, megelőzéséhez és kezeléséhez.

A kutatók azt is közelebbről vizsgálják, hogy az étrend miért befolyásolhatja a mentális egészséget. A tanulmányok az étrend bélmikrobiótára (a belekben élő mikroflóra), neuroplaszticitásra (az a képesség, hogy az agy az egész élet során folyamatosan változik), oxidatív stresszre (sejtkárosodás) és krónikus gyulladásra gyakorolt hatásait vizsgálják. Bár még sokat kell tanulnunk a táplálkozási szokások és a mentális problémák összefüggéseiről, a bizonyítékok arra utalnak, hogy az egészséges táplálkozás védi a szervezetet és ugyanolyan fontos a mentális, mint a fizikai egészség szempontjából. Íme, néhány pozitív változás, amellyel javíthatjuk az étkezési szokásainkat, hogy erősítsük a mentális egészségünket:

  • Együnk meghatározott időközönként a nap folyamán.
  • Válasszunk kevesebb finomított szénhidrátot, és együnk több teljes kiőrlésű gabonát.
  • Minden étkezésünkben legyen fehérje.
  • Ne zárjunk ki teljes ételcsoportokat az étrendünkből.
  • Legyen az étrendben omega-3-ban gazdag étel is (például olajos hal).
  • Igyekezzünk megtartani az egészséges testsúlyt.
  • Igyunk sok folyadékot, különösen vizet.
  • Ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról sem!

Kérjünk segítséget!

Ha a fentiekben felsoroltakat még képesek vagyunk átgondolni, magunkra vonatkoztatva viszonyítani – mennyiben mutat életvitelünk, étkezésünk hasonlóságot az egészségünk számára szükséges feltételekkel, s mennyiben tér el attól:- kérjünk segítséget, vagy legalább tanácsot, hogyan oldjuk meg a továbbiakban mindennapi ellátásunkat.

Az sem mindegy, mennyibe kerül a menzai ellátás. És tudni kell, az csupán a munkanapokban működik (akár kielégítően, akár csapnivalóan.) Odajárni már nem minden idős ember képes. Házhoz szállítani – nem mindenki számára kényelmes, vagy lehetséges.

A családi ellátás ma már ritka, mint a fehér holló. És az sem mindig zökkenőmentes.

A Covid évei alatt számtalan étterem vezette be a megrendelt főtt ételek (ebédek, vagy akár az egész napos (egész hetes) ellátáshoz szükséges ételek házhoz szállítását. Erre viszont, vagy van anyagi fedezete az idős nyugdíjasnak, a családnak – vagy nincs.

Oszthatjuk, szorozhatjuk – ez a téma ma még semmilyen országos, megyei, járási, vagy helyi szinten nincs „végigbeszélve”. Az infláció alakulása is intenzíven fékezi az árszabásokat, hogy miből lehet, vagy kell/ene kihozni a nyugdíjas-étkeztetés árát. Ugyancsak szűkebbre kell húzniuk a nadrágszíjat az önkormányzatoknak is a mostani bizonytalan (még mindig emelkedéssel fenyegető) energiaárak mellett, az ebédek árához nyújtható támogatások összegét illetően.

Tehát egyáltalán nem mindegy, mitől lesz jobb, vagy rosszabb a magányos, meg a kisnyugdíjas emberek kedélyállapota, egészsége.

Valaki mondja meg!

Talán majd a következő kormány?

Erre vonatkozó programot (még utalást sem) olvastunk eddig egyetlen, parlamentbe igyekvő párt ígérgetésében sem!

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply