Májusi kertésznaptár

május

Előttünk a legszebb hónap, a virágokban gazdag május. Ne felejtsük el, hogy az illatos ibolya és a gyöngyvirág gyógynövény. Az utóbbinak minden része mérgező, de mind gyökere, mind levele és virágja a szívgyógyszerek alapanyaga.

május

Sajnos, nemcsak a tavaszi virágok jelennek meg most tömegesen, hanem a rovarkártevők is. Ezek ellen pedig védenünk kell a kerti veteményeket, növényeket.

május

Készítsünk csalánból permetezőszert. A levéltetvek ellen nagyon hatásos.

május

Sarkantyúkát ültessünk vagy vessünk az almafák alá. A levéltetvek nem szeretik a közelségét.

A lágyszárú- növénykivonatot, megfelelő hígításban, levéltrágyaként is alkalmazhatjuk, hogy a zöldségfélék tápanyag-utánpótlását biztosítsuk.

Miután kiültettük a karalábé- és a karfiolpalántákat, elkezdhetjük a bimbóskel ültetését is. Nem árt, ha kitapasztaljuk, milyen eredménnyel, milyen minőségben sikerül a termesztése: a piacon egész évben jó ára van!

Ugye, nem felejtették el, hiszen már sokszor leírtuk, hogy a brokkoli fogyasztási értéke sokkal nagyobb, mint a karfiolé (rákellenes, gyomorfekély-gyógyító hatása van), viszont termesztése kevésbé igényes, többet terem, mert miután levágjuk, sarjfejeket fejleszt. Ültessünk belőle legalább egy-egy sort. Ha most sikerül, ősszel már többre is vállalkozhatunk.

A mángold még mindig hiánycikk a bolti, sőt a piaci zöldségkínálatban. Pedig vetése, ültetése egyszerűbb, termesztése kiadósabb, mint a parajé. A legegyszerűbb, ízben legízletesebb zöld körítés. Tápanyagokban gazdag, jó föld, ritkára ültetett (vagy egyelt) palánták, rendszeres öntözés mellett sok, ízletes levelekkel bokrosodik.

A törpefenyő évenként rövid elágazó hajtásokat hoz, ha a fiatal hajtást a felére visszavágjuk.

A vöröshagyma természetes módon beérik, hozzá nem értők tanácsát, hogy a szárát meg kell taposni – ne fogadja meg, aki jól áttelelő hagymát akar termeszteni.

Kártevők és betegségek ellen a tűlevelű fákat is permetezéssel kell védeni.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: