A koronás liliom és a pókliliom

A koronás liliom

Igazi különlegesség a lombhullató, nyáron virágzó, kacsokkal kapaszkodó évelő, kúszó koronás liliom, a glorióza (Gloriosa rotschildiana), amely akár 2 m magasra is felkapaszkodik és a pókliliom. Fagyérzékeny, mivel Afrikából származik. Télen hűvös, 8-10 C fokos, száraz helyen tárolt, ujjas, húsos gumóját március elején cserépbe kell elültetni. A cserepet meleg, világos, napos helyen tartsuk. Így kezd az alig látható csíra növekedni felfelé a rizóma külső, szögletes hajlatában. A növekedő hajtást pálcához kell erősíteni. Ha szükséges, a május végi kiültetésig még egy nagyobb cserépbe át lehet ültetni. A kertben is védett, napfényes helyet, jó talajt igényel, de tűző napsütés ne érje. Virága olyan, mint a lobogó láng. Hogy hosszabban tartson a virágzása, bőségesen öntözzük. Ezt követően csökkentsük az öntözést, hagyjuk, hogy a levelei leszáradjanak.

Újdonság!

Mindig akad valamilyen modern módszer, amit érdemes kipróbálni, hátha megkönnyíti, meggyorsítja a munkánkat. Most ilyen például a „Jiffy” tápkorong, amely még a gyerekek számára is érdekessé teszi a veteményezést. Egy vízzel telt tálba helyezzük a „Jiffy” tápkorongokat. Három perc alatt ötszörösére dagadnak. Mindegyiknek a közepébe egy-egy magot szúrunk, enyhén összenyomjuk. Egy-egy korongot 2-3 decis befőttesüvegbe helyezünk, s lezárjuk. Szükség szerint pótoljuk a korong nedvességtartalmát. 22-24 C fokos meleg ablakpárkányon 2-3 nap alatt kicsírázik az uborka, cukkini, vagy a paradicsom magja. Az üvegben jól láthatóak a fejlődő gyökerek. Mielőtt a palánták kinőnék, átültethetők cserépbe, szabadföldbe.

A pókliliom

A pókliliom
A pókliliom

Egészen különleges hagymás növény a pókliliom (Ismene festalis), amelynek cserepes példányait meg lehet vásárolni, vagy dísznövény-küldő szolgálattól megrendelni. De a hagymáját is elültethetjük márciusban. Egy hagymából több szára is fejlődik, rajtuk az orchideához hasonló, csodálatosan illatozó, póklábszerűen hátrakunkorodó, pompás szirmú hófehér virágokkal.

Az orchideára emlékeztető sajátos virágformája miatt feltűnő a pókliliom, nagyon jól felhasználható vágott virágként is. A kertekben a védett, meleg helyet szereti. A hagymák tárolása ugyanúgy történik, mint a dáliagumók esetében. A pókliliom tartható virágcserépben is, de ekkor is szüksége van egy téli nyugalmi időszakra.

Erkélyládában, vagy a díszkertben – feltűnő látványt nyújt. Könnyű a gondozása és a szaporítása.

Önnek ajánlott

Leave a Reply