Termeszthető gyógynövények: Tövises iglice

Tövises iglice (Ononis spinosa, Ihlica tŕnitá) Pillangósvirágúak családja

Szamártövisnek, ekenyűgnek is hívták hajdanán, amikor tüskés ágai, szívós gyökerei fennakadtak a szántó emberek ekéjén. Irtották, ahogyan bírták. Pedig a juh, a marha szívesen legelte. Ma már tudjuk, szüksége is volt hatóanyagaira, amelyek gyulladáscsökkentőek, vizelethajtóak. Ma már kevés található belőle vadon, hiszen kevesebb a rét is, a természetes legelő is. Ezért nemesítéssel termeszthetővé szelídítették.

Eredetileg tövises szárú, bokros félcserje. Szárainak alsó része elfásodik és áttelel. Gyöktörzsének folytatásában 20-30 cm hosszú, 1-2 cm vastag, szürkés vagy szürkésbarna, elfásodó gyökerek képződnek. Száruk elágazó, hosszuk elérheti a 70 cm-t is, majdnem mindig tövises, szőrös és enyvesen mirigyes. Pillangós virágai rózsaszínűek, kb. 2 cm hosszúak, a felsőbb levelek hónaljában fejlődnek. Júniusban, júliusban virágzik.

Ononis arvensis

Szlovákiában a tövis nélküli Ononis arvensis (ihlica roľná) termesztésére köthető szerződés. Ez könnyen alkalmazkodik a talajviszonyokhoz. Kétéves növény. Magról termesztik. Talaját hasonlóan kell előkészíteni, mint a burgonyáét. 1-1,5 cm mélyre vetik, 60-65 cm-es sortávolságra, hogy sarabolható legyen. Az első év őszén zöld szárait eltávolítják, vagyis lekaszálják, illetve sarlózzák. Takarmányként értékesítik. Tavasszal dúsan kihajt. Ekkor sarabolják, a termesztető útmutatása szerint ápolják. Ősszel szedik fel, tisztítják meg a gyökereit. Ez a drog (Radix ononidis). Gyors mosást követően azonnal feldarabolják, azután 50 C fokon szárítják. A gyökér száradási aránya 3:1.

Vizelethajtó (vesekőhajtó, vérnyomáscsökkentő) gyógyszereket készítenek belőle, illetve gyógyteákhoz keverik.

Házi használatra termesztése túl igényes, alkalmazása – mivel több, más gyógynövénnyel keverve kellene fogyasztani a teáját – hozzáértés nélkül nem ajánlatos. Viszont szerződéses termesztése kifizetődhet.

Önnek ajánlott

2 Comments

Leave a Reply

%d