A legjobb a májusi!

májusi saláta

Mindig jó, de ilyenkor a legjobb –főleg a májusi vajsaláta! Hogy honnan tudom? Apám kertész volt. Még Pozsonyban, amikor a Kertész utca végestelen-végig tényleg kertészet volt – az ottani, német kertészektől tanulta meg nemcsak a zöldségtermesztés módját, hanem azok elkészítésének számtalan változatát is.

Hogyan készítsük, együk a fejes salátát?

Volt is nálunk mindig, télen (a melegágyakból), tavasztól őszig pedig a kert már leteremett ágyásaiból mindenféle belőle. A fejjé nem borult példányokból a kevert készült a kiskacsáknak, a többi meg eladásra került. A cukros-sós-ecetes felöntőlé volt a divat akkortájt, olyan 70-80 évvel ezelőtt. Mivel ritkábban került hús az asztalra, mint mostanában, hát nemcsak ahhoz készítették. Finom volt a darás tésztához (minálunk főleg, mivel sósan ettük – de a cukros mellé is jó volt) a granadír marshoz, a paprikás krumpli minden változatához, a tojásos nokedlihez, a rántottához: Akinek nem kellett a tojással takarékoskodnia, az összekeverhette kockára vágott főtt tojással is.

Hogy ennyi idő alatt mi változott, ami a friss májusi fejes salátát illeti? Talán az, hogy nézzük meg, hol termesztették, kitől vásároljuk: környezettudatos termesztés mellett „tisztább”, környezet-és emberkímélőbb a vegyszerek nélkül termesztett zöldsaláta (is) éppúgy, mint a többi zöldségféle.
A felöntőlé ma is a legtöbb internen közzétett receptben még mindig a cukros-sós-ecetes. Van, aki ehhez kever még egy-két kanálnyi mustárt. Mások megint balzsamecetet, almaecetet, mézet adnak hozzá. A fehér joghurtos, mustáros, főtt tojásos felöntőlé is „menő”.

Viszont, amit én ajánlanék: hagyják el az ilyen-amolyan eceteket, használjanak csak citromlevet! Méghozzá sokat! És ha ehhez adják hozzá a joghurtot, a mustárt, az olívabogyót, vagy az olívaolajat, akkor például a cukrot (cukorbetegekre gondolva) akár el is hagyhatják belőle.

Ha azt akarják, hogy ne essen össze, ne fonnyadjon meg, ami nem fogyott el, nyugodtan betehetik a hűtőbe, – friss, ropogós marad másnap is. Jó, ha nem sózzák – ettől összeesnek a levelek.

Tulajdonképpen a joghurt, a mustár, az olíva annyira harmonikussá teheti, hogy egytálétel gyanánt is tálalhatjuk, akár tonhalat, akár maradék csirkesültet, vagy szafaládét reszelve, kockázva hozzá. A sajtimádók a saját receptjeik szerint mesterkednek – de a frissen facsart citromlé hatását ne feledjék a ropogós, több vízben mosott, friss salátalevelek felöntőlevét keverve, készítve.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d