Június – nyárelő hava

szamóca

Nyárelő hava, mi jut az eszünkbe róla? Most terjeszkedünk, amikor a konyhakertek, gyümölcsösök egyre zsugorodnak? Még a begyepesített udvarokon is egyre kevesebb a díszcserje, vagy a virág…

Talán éppen ezért: ösztönzésnek, biztatásnak szánjuk a kertészkedést: aki teheti, termesszen a család asztalára zöldséget, gyümölcsöt. És neveljen virágot is, szépítse az udvarát, a lakását, hadd örüljön, aki rájuk néz!

Időszerű tennivalók a zöldségesben

Az aranyat érő májusi esők alaposan beáztatták a talajt. Fejlődik, zöldell is minden. Persze, leggyorsabban a gyomok burjánoznak. Addig tépjük ki őket gyökerestől, amíg virágozni nem kezdenek. Jók lesznek a komposztba.

A paraj nagy, zöld leveleit, ha eddig még nem takarítottuk be, gyorsan szedjük le zsenge állapotban, s alapos öblítést követően dolgozzuk fel pürének, egyszeri felhasználásra szánt adagokban tegyük a mélyhűtőbe. A korán vetett borsót, salátát, zöldhagymát, hónapos retket is felszedtük már. Ritkítsuk a sorra vetett zöldségféléket. A reteknek a silányabbját, viszont a sárgarépa és a petrezselyem sűrű soraiból a vastagabbakat húzzuk ki, amikor nedves a talaj. (Ezekből már az első idei zöldségleveseket is megfőzhetjük.)  A keletkezett hézagokat takarjuk földdel, nehogy a sárgarépalégy odarakja a tojásait.

Ne hagyjuk parlagon egyetlen hétig se a letermett ágyásokat: a csupasz föld gyorsan elveszíti morzsás, laza szerkezetét. Tegyük rendbe a megürült ágyások talaját, sekély kapálás, gereblyézés elég: vethetőnk bele céklát, ültethetünk még babot, vagy csemegekukoricát. Aki eddig elmulasztotta, június közepéig a gumós zeller palántáit is kiültetheti. Vagy próbálkozhat szárzeller termesztésével.

szarzellerMire jó a szárzeller?

Hívják akár angolzellernek, rúdzellernek, halványított (vagy halványító) zellernek – magas víztartalom és kevés kalória jellemzi. Nyersen a legfinomabb. Nagyon friss és üde, kissé borsos, mustáros ízű rágcsálnivaló. Rostokban és ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag. Tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot – még nyomelemeket is. Kiváló méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, kedélyjavító és fájdalomcsillapító hatásai mindenkinek jót tesznek. A fogyókúrázók kedvence. Az üde szájszag – miután rágcsálunk belőle – erős illatú fogkrémek nélkül is garantálható.

A saláták izgalmas ízt kapnak tőle, de külön is tálalható, sajtos, brindzás mártogatósokhoz, vályúszerű szárait meg is tölthetjük túrós, sajtos krémekkel, pástétomokkal. Párolva, levesnek is igen ízletes.

Nálunk a fogyasztása már terjedőben van, a termesztésével viszont még csak kevesen próbálkoznak. Most, júniusban már csak a palánták kiültetésével termeszthetjük (vetni márciusban kell, mint a gumós zellert). Vannak sárga és fehér fajtái. A sárgák korábban fogyaszthatók. A 30×20 cm sor-és tőtávolságra ültetett palántákat könnyebb halványítani (hasonlóan, mint a póréhagymát). Amikor eléggé megerősödnek, fel kell köréjük a földet tölteni. A pozsgás szárrészeket kell később letördelni, s fogyasztani.

Latin neve Apium graveolens.

A gyümölcsösben

A szamóca, miután igazán kisüt a nap, gyorsan érik. Minden nap végig kell szedni az ágyást, nehogy a szárán rothadjon, vagy a csigák csemegéjévé váljon. Nyugodtabban szüretelhet, aki fekete fóliát terített a talajra, vagy szalmát hintett a tövek alá. Az egyszer termő fajták indáit a szedéskor óvatosan távolítsuk el, hogy a virágok és a termések ne szennyeződjenek, vagy sérüljenek. A többször – vagy folyton – termő fajták indáit kíméljük. A legjobban termő töveket jelöljük meg – tűzzünk melléjük pálcákat – hogy szaporításhoz indanövényeket hajtassunk róluk.

A májusi cseresznye a sok esőtőt kissé vízízűvé vált, de azért nem szabad a fán hagyni. És ennél még biztosra mehetünk, nem kukacos, mint a később érő fajták. Az alacsonyabbra növő cseresznyefák előnye, hogy hálóval védhetők a seregélyek dézsmálásától. Hasznos beruházás a védőháló, sok éven át felhasználható.

Fordítsunk több figyelmet a cseresznye termesztésére – rendkívül hatékonyak egészségvédő hatásai – ma már akkora a választék belőle, hogy legalább két hónapon keresztül folyamatosan fogyaszthatjuk, ha a „cseresznyehetek” fajtáit figyelembe véve ültetjük el a facsemetéket. (Erről majd a legközelebb.)

fekete kajszibarackVan már fekete kajszibarack!

Így igaz… A sárga-és a kajszibarack nemesítéséhez, keresztezéséhez több fajt és fajtát is felhasználtak, ezért rendkívül sokféle létezik. Például koreai, vagy tibeti barack, japán és mandzsu kajszi, szibériai és fehér barack, stb. A fekete barack (Armeniaca dasycarpa, Prunus dasycarpa)

nemzetséghibrid faj, az A.vulgaris és a P.cerasfera spontán kereszteződéséből származik. Mivel a barack és a mirabella szilva keresztezéséből keletkezett, szilvabaracknak is mondják. Vadon nem ismeretes, Európában igen ritkán fordul elő. Közép-Ázsiában, a Kaukázuson túl és Iránban, Kasmírban, Afganisztánban, Mandzsúriában és Beludzsisztánban kiterjedt a termesztése.

Újabban Csehországban kínálják eladásra tájainkon megélő hibridjét (P. dasycarpa/černá meruňka) néven.

Aki a virágot szereti

Ilyenkor a lombos fás cserjék hajtáscsúcsokkal, sarj-vagy hajtásdugványozással szaporíthatók. Az élő sövényeket most kell nyírni. Kitűnő alkalom a megfelelő dugványok kiválogatására, illetve szaporítására.

Ha nem ültettünk krizantémot, de nevelnénk pár tövet, még beszerezhetünk gyökeres dugványokat. Érdemesebb cserepestől a talajba ásni, hogy ősszel kevésbé viselje meg a felszedés.

porcsinrózsaMég vethető

A közkedvelt porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) puskaporhoz hasonló, apró, szürke magja még most is elvethető. Éppen a magja miatt „puskapor” néven is emlegetik ezt a gyorsan kikelő, fejlődő, szép, színes virágaival az ágyások, utak szegélyét beborító egynyári dísznövényt. Ez a mindössze 10-15 cm magas növény húsos, vastag szárat, pozsgás leveleket fejleszt. Virágai sárga, piros, rózsaszín, fehér színekben pompáznak júniustól szeptemberig. Miután elnyíltak, hegyes tokocskában megérnek a magok. Ezek a talajba szétszóródva, áttelelnek. Virágunk újraveti magát, a következő évben ismét kivirít, még sűrűbb szőnyeget képezve, mint az előző évben.

Önnek ajánlott

Leave a Reply