Jön a rendkívüli nyugdíjemelés!

nyugdíjemelés

Mikor és hogyan fizetik ki a nyugdíjasoknak?

Minél előbb – annál jobb…

A Szociális Biztosító 2023. július elsejétől rendkívüli, 10,6%-os nyugdíjemelést hajt végre. Könnyen kiszámíthatja mindenki, mennyivel kap többet – már augusztusban, az eddig kapott/folyósított nyugdíj kifizetésének napján. Ekkor folyósítják a július elsejétől terjedő időszakra járó pótlékot is az augusztusi – már megemelt – nyugdíjjal.

A biztosító automatikusan átszámolja az összegeket és a törvény szerint dönt. A nyugdíjra jogosultaknak nem kell külön kérvényezniük az emelést.

A jogosultakkal, leginkább a rászoruló idős emberekkel beszélgetve kiderül, hogy bizony, lesz helye (az átlagosan havi 60-61 euróval) több, minden hónapban nehezen kivárt pénzecskének… Néhány dekányival több, friss gyümölcs, öt-tíz dekával több felvágott (talán). De bizony, szinte észrevétlenül „eldorbézolja” az öreg, azonban még élni akaró, ha megveszi a patikában a szükséges vitaminokat. Ahogy egymás között tréfával elütik, „már az egész ÁBC-re szükségünk van, hogy tartsuk magunkat”…

Tulajdonképpen a 2024 januárjára tervezett emelést hozták előre. Kit érdekel, hogy a döntésnek köze van – vagy lehet – az előre hozott választásokhoz is…A „hetvenkedő” és a még idősebb nyugdíjasoknak szó szerint minden nap számít.

A magas infláció

Az is nyilvánvaló, hogy a parlament a döntéskor a magas inflációra hivatkozott. Bár, az ország ügyeiért felelős testületnek nem kell máról holnapra élnie. Ha jól „saccolom”, egyhavi fizetésük, (mondjak inkább „bevételt?”) több, mint a mi átlagos, egyéves nyugdíjunk. A valorizáció mértéke 10,6 százalék – ez a tavaly júliustól az idén március végéig tartó, 9 hónapra számított nyugdíjas infláció. Ennek alapján a nyugdíjasok átlagosan havi 61 euróval nagyobb összegre számíthatnak. Persze, azért lesznek (jó, ha előre beszorozzák az eddig kapott nyugdíjukat 10,6%-kal, hogy megkapják a pontos összeg nagyságát) plusz-mínusz – lehet néhány eurós eltérés a konkrét, személyre szóló összeg szerint.

Jön a rendkívüli nyugdíjemelés!
Jön a rendkívüli nyugdíjemelés!

A havi 61 eurós átlagos nyugdíjemelést az adja, hogy 2023 márciusában az átlagos, országos nyugdíj összege 576 euró volt. Ha még nem felejtettük el, az idén januárban volt már egy magasabb, 11 %-ot meghaladó nyugdíjemelés.

A mostani nyugdíjemelés mintegy 550 millió euró ráfordítást igényel az államkasszából. Ennek a fedezete bizony még kétséges, mivel az idei költségvetés eredetileg nem számolt ezzel a tétellel. Előzetes becslések szerint jövő januárban további 3,5 %-os emelés várható.

Tegyük hozzá, hogy májustól a nyugdíjasok hozzájuthatnak a szülői bónusznak nevezett támogatáshoz is, ami a munkaviszonyban lévő gyerek két évvel ezelőtti bérének 1,5 százaléka (egy gyerek után számítva legfeljebb 21,80 euró.) Nem sok, de – sok kicsi – sokra megy!

Évtizedek óta ismételgetett vélemény, hogy alacsonyak a szlovákiai nyugdíjak. Pedig évről-évre igyekeznek a törvény értelmében az átlagbérek arányaihoz viszonyítva emelni. Ma a szlovákiai átlagbérekhez viszonyítva az öregségi nyugdíj eléri annak 69 százalékát.

A világ fejlettebb államait tömörítő OECD szervezet erre vonatkozó átlaga 62,5%. Ezen belül például Csehország mutatója 65 %.

Sidó Zoltán szakavatott elemzéseire hivatkozva, a szlovák nyugdíjrendszer módfelett szolidáris. Akinek a keresete az országos átlag felét érte el, az nyugdíjba vonulásakor a korábbi bérének 76%-át, vagy annak a háromnegyedét megkapja, aki viszont az aktív élete során az országos átlag kétszeresét kereste meg, az nyugdíjasként a korábbi bérének csupán 64%-át kapja majd.

A nyugdíj biztonság, támogatás, megélhetés. Az utóbbi 100 év vívmánya. Miután megkapjuk a”nyári karácsonyi ajándéknak” számító, megemelt nyugdíjat, elmeséljük, hogyan alakult ki a világ nyugdíjrendszere.

Önnek ajánlott

Leave a Reply